Gaming PC bouwen voor dummies - Alles wat je moet weten

Article
dinsdag, 30 januari 2018 om 12:56
xgn google image
Een beetje PC gamer komt er uiteindelijk achter dat de standaard PC uit de winkel gewoon niet goed genoeg is. Je kunt dan gaan sparen voor een gaming PC, of er zelf eentje bouwen. Voor dat laatste hebben we hier de gids gaming PC bouwen voor dummies!
Een gaming PC bouwen klinkt intimiderend en moeilijk, maar met een beetje kennis kom je al een heel eind. Dus voor iedereen die nog een duwtje in de rug nodig heeft, of voor iedereen die gewoon geïnteresseerd is in het bouwen van een eigen PC, hebben we deze basisgids in elkaar gezet. De gids heeft een aantal onderdelen die per pagina besproken worden, om het makkelijk te houden zie je hieronder eerst een inhoudsopgave.

Waarom bouw je een eigen gaming PC?

Zoals we al eerder gezegd hebben, is het bouwen van een gaming PC de oplossing op een PC die games niet goed genoeg kan spelen. In plaats van een kant-en-klare PC te kopen van een paar duizend, maak je er eentje zelf. Het klinkt misschien als waanzin, maar het kopen van individuele onderdelen voor een PC is goedkoper dan die complete PC waar je nu aan denkt!
En de prijs is niet het enige voordeel; je kunt bij jouw eigen gaming PC namelijk alles zelf uitkiezen, van besturingssysteem tot grafische kaart. Zo kun je al jouw dromen uit laten komen. En al die vervelende software waarmee een complete PC komt, daar heb je ook geen last meer van. Jij bepaalt wat er wel of niet op je computer geïnstalleerd gaat worden en niemand anders.
Laten we het belangrijkste niet vergeten. Je voelt je natuurlijk als een superheld wanneer je eindelijk klaar bent met het bouwen van je eigen PC! Je hebt iets gemaakt dat de meeste mensen in de winkel kopen, je hebt tijd en geld gepompt in iets en je bent trots op het resultaat. Met bloed, zweet en tranen heb je de gaming PC gebouwd en hij doet het.Hij is af.

Wat moet je doen voordat je gaat bouwen?

Het allerbelangrijkste is dat je weet wat je nodig hebt en waarom je het nodig hebt. Ook is het best belangrijk om al wat te weten over elektronica. Als je bijvoorbeeld nog nooit iets hebt aangesloten in je leven, dan is de kans groot dat je problemen tegenkomt tijdens het bouwen van je PC. Ook werkt het om een keer een oude PC open te maken, zodat je weet hoe het apparaat er van binnen uit hoort te zien.
En al die onderdelen die je nodig hebt, daarvan is het natuurlijk belangrijk dat je weet waarom je ze nodig hebt. Zo is het wel verstandig om te weten wat het verschil is tussen een CPU en een GPU, bijvoorbeeld. Wanneer je weet wat een onderdeel doet, is het ook makkelijker om precies uit te zoeken wat je nodig hebt. Zo kom je niet voor verrassingen te staan!
En dan moet je al je onderdelen nog uitzoeken. Het is belangrijk om alles goed op elkaar aan te laten sluiten, want als je dat niet doet heb je straks dat bepaalde onderdelen niet samen kunnen werken. Of je hebt misschien een moederbord waar niet alle onderdelen op aangesloten kunnen worden. Dan heb je geld weggegooid voor niets! Dus zorg ervoor dat je goed onderzoek doet voordat je begint.

Wat heb je nodig voor het bouwen van je eigen PC?

Naast dat je natuurlijk gereedschap nodig heb in de vorm van schroevendraaiers, heb je ook deze onderdelen nodig: een processor (CPU), een hard disk en/of solid-state disk, een moederbord, een videokaart (GPU), RAM (geheugenbanken), voeding, een besturingssysteem en een PC behuizing. Als je het wil, kun je nog ventilators, een wireless card, misschien nog wat LED lichtjes (voor de leuk) en een optische drive kopen. Bijna geen enkele game gebruikt tegenwoordig nog een schijfje, maar wil je Windows installeren met een disc dan is een optische drive wel nuttig.

De belangrijkste onderdelen

Laten we alles even nader belichten, beginnend met de buitenkant van je PC, de PC behuizing. Het is het beste om een behuizing te kopen die wat langer meegaat, zodat je nog wel eens wat kunt vervangen en upgraden zonder dat je een compleet nieuwe behuizing nodig hebt. Daarom kun je er beter eentje van metaal kopen, deze zijn meestal wat steviger dan de behuizingen van plastic. Belangrijk ook is dat je weet hoeveel ventilatoren er in je behuizing zitten, en hoeveel je er nog in kunt zetten. Ook moet je in de gaten houden of de behuizing komt met voeding of niet.
De processor, ofwel de CPU, kan van verschillende bedrijven komen, van Intel en AMD de populairste zijn. De Intel CPUs zijn over het algemeen beter dan die van AMD, maar die van AMD zijn meestal goedkoper. Waar je goed naar moet kijken wanneer je een CPU koopt, zijn de sockets. Dit is een systeem waarmee de processor op één plaats blijft en waarmee de processor en het moederbord met elkaar verbonden worden. Niet elk moederbord past bij elke CPU dus houd die sockets goed in de gaten, anders beschadig je beide onderdelen misschien.
Wanneer je een CPU hebt, koop dan een moederbord dat met de CPU werkt. Ook is het belangrijk dat het moederbord in je behuizing past. Er zijn verschillende maten van moederborden te krijgen, en elke maat moederbord heeft andere kenmerken. Check ook hoeveel RAM er in je moederbord past, de meeste computers hebben acht tot zestien gigabyte aan RAM. Bekijk ook meteen welke wireless card er in je moederbord past, zodat je een draadloze internetverbinding kunt hebben als je dat wil.
Het besturingssysteem gaat je het meeste kosten en we kunnen Apple meteen uitsluiten, het Apple besturingssysteem is namelijk niet los te koop. Dus je beste gok is Windows en dat is best duur, zeker omdat je een 64-bit systeem nodig hebt om het maximale uit je geheugen te halen. Wat je dan moet doen is een Windows 10 licentiecode kopen, hiermee kun je een legale versie van Windows 10 activeren op je PC nadat je hem hebt geïnstalleerd. Je downloadt dan de installatie van Windows op een USB stick zodat je deze op je nieuwe PC kunt installeren.

Over CPU en GPU

Je CPU komt meestal met een ingebouwde videokaart, maar deze zal niet genoeg zijn om de nieuwste games te spelen. Er zijn videokaarten, ofwel GPUs, te koop van verschillende fabrikanten waarvan Nvidia het meest populair is. Dit komt vooral vanwege de PhysX techniek die ingebouwd zit in deze videokaarten en waar veel games gebruik van maken.
Voor een videokaart heb je ook de optie om een zogenaamde aftermarket kaart te kopen. Dit zijn kaarten met bijvoorbeeld een chip van Nvidia, maar de rest is gemaakt door een ander bedrijf. Bedrijven die deze kaarten maken zijn onder andere Gigabyte, MSI en Zotac. Er zijn veel mensen die wachten op een aftermarket kaart wanneer er een nieuw model uitkomt, meestal hebben deze kaarten een betere prijs/kwaliteit verhouding. Zo is de koeler meestal beter in een aftermarket kaart.
125167

Goedkope opties voor je eerste gaming PC

Winkels zoals bol.com, MediaMartk en Coolblue verkopen allemaal de benodigde onderdelen voor je PC en op Tweakers kun je goed verschillende opties vergelijken. Om het wat makkelijker te maken, hebben we een aantal koopjes en kooptips op een rijtje gezet voor je.
De beste manier op Windows 10 te kopen is door een licentiecode te kopen. Deze code geeft je de mogelijkheid om een besturingssysteem dat eigenlijk enorm duur is voor een prikkie te kunnen activeren. Via de Microsoft website kun je de installatiebestanden downloaden en op een USB stick zetten. Wanneer je dan Windows 10 installeert, hoef je alleen maar de code in te voeren om een legitieme versie te krijgen. Als je de code dan koppelt aan een Microsoft account, kun je hem meenemen naar de volgende computer waarvoor je hem wil gebruiken.
Bij Coolbue kun je tweedehandse moederborden kopen voor een mooi prijsje. Deze moederborden zijn misschien al een keer gebruikt, maar zijn zeker nog niet afgeschreven. Coolblue heeft ook de optie om behuizingen automatisch met passend moederbord en passende voeding te kopen, waardoor in elk geval in dat opzicht weet dat alles past.
Via bol.com heb je de mogelijkheid om van veel webwinkels te kopen, dus binnen die website heb je van verschillende versies van hetzelfde product die allemaal een andere prijs hebben. Check dus waar je het product voor de beste prijs kunt kopen en koop niet meteen het eerste product dat je ziet.
Bij de MediaMarkt kun je onderdelen meteen in de winkel halen. Dat is misschien niet meteen de goedkoopste optie, maar het scheelt je verzendkosten en je kunt er zeker van zijn dat er niets per ongeluk kapot gaat tijdens de verzending. Je denkt misschien dat er zuinig met pakketjes om wordt gegaan, maar dat is lang niet altijd zo en je apparatuur is kwetsbaar.

Een lijst van goedkope onderdelen, die je kunt gebruiken voor je eerste PC

Als je al deze onderdelen zou kopen, ben je voor je complete PC (zonder monitor, keyboard en muis) 734,60 euro kwijt. Maar, doe vooral je eigen onderzoek voordat je iets gaat kopen! Dit is gewoon een prijsindicatie!
125168

Fouten en hoe je deze niet maakt

Eén van de fouten die je veel geld kan gaan kosten is het kopen van onderdelen die niet bij elkaar passen. Om dit op te lossen is er gelukkig een website die kan helpen, genaamd PCPartPicker.com. Met deze website kun je precies zien wat wel en wat niet gaat passen en kun je de PC van jouw dromen precies kunt plannen.
Een andere fout die veel problemen kan veroorzaken is het kopen van een verkeerde voeding. Als de voeding niet genoeg elektriciteit geeft aan je PC, zullen onderdelen door kunnen branden en dat is wel het laatste wat je zou willen. De website OuterVision heeft gelukkig een handig hulpmiddel waarmee je precies kunt berekenen hoeveel elektriciteit je complete PC nodig zal hebben. Zo koop je nooit de verkeerde voeding.
Als laatste willen we je de tip meegeven om alles georganiseerd te houden. Houd alle onderdelen goed bij elkaar, dus ga geen schroefjes mixen of maak geen warboel van de kabels. Voordat je het weet, ben je wat kwijt en moet je weet op zoek naar een enorm klein schroefje of is een belangrijke kabel kapot. Ook kan het soms zijn dat je extra kabels nodig hebt, dus houd dit ook in de gaten.

Gaming PC bouwen voor dummies – Doe-het-zelven maar!

Zijn jullie helemaal gemotiveerd om een gaming PC te bouwen? Mooi, want dat was onze bedoeling! Natuurlijk bespreekt deze gids alleen de basis van het bouwen van een PC en zul je uiteraard nog wel wat moeten leren, maar hiermee heb in elk geval al een stap genomen! Wil je meer weten over het bouwen van een PC? Dan hebben we een artikel met tips voor het bouwen en een artikel met de zes belangrijkste onderdelen voor je PC.