Dit is wat we kunnen verwachten van gamescom 2021

Article
maandag, 23 augustus 2021 om 13:00
gamescom 2021f1629299676
Vorig jaar ging gamescom niet door zoals het was gepland door het coronavirus. Ook dit jaar zorgt het besmettelijke virus nog steeds voor veel problemen, maar wat kunnen we in 2021 allemaal van de gamescom verwachten? Wij leggen het voor je uit!

Corona gooit weer roet in het eten

2020 was een verschrikkelijk jaar voor velen en ook voor organisatoren van beurzen. Door het coronavirus kon namelijk vrijwel geen enkel evenement doorgaan en moest er geroeid worden met de riemen die er waren. Zo besloot de organisatie van de gamescom om de gebruikelijke plannen te schrappen en een speciale show genaamd Opening Night Live te houden.
Omdat de coronacijfers in veel landen aan het dalen zijn en er met recordtempo vaccinaties worden gezet, was er hoop dat in 2021 evenementen weer op een normale manier konden worden gehouden. Helemaal later in het jaar. Voor E3 2021 was het in ieder geval nog te vroeg, want de E3-organisatie besloot om een digitaal evenement te houden met meerdere persconferenties. Ondanks de andere opzet zorgde het in ieder geval voor een hele berg aan aankondigingen en nieuwe gameplay-beelden.
Voor gamescom 2021 was er alleen een andere opzet gepland. Omdat het niet verantwoordelijk is om een evenement te houden waarbij de beurshallen in Keulen helemaal zijn volgepropt zijn met mensen, werd er besloten om een ‘hybride evenement’ te houden. Een beperkt aantal bezoekers zou gewoon op de beursvloer nieuwe games kunnen checken, terwijl de rest online alles zou kunnen volgen.
Helaas heeft de organisatie door die plannen een grote streep moeten zetten. In een verklaring hebben Koelnmesse en de Duitse Games Industry Association (GAME) aangegeven dat ‘de gamescom te vroeg komt voor veel bedrijven in de industrie, vanwege de vereiste planningsbetrouwbaarheid’. Wel is er een digitale gamescom 2021 beloofd.

Een digitale gamescom 2021

Maar wat is een digitale gamescom precies? Omdat een fysiek evenement niet gehouden kan worden, heeft de organisatie gamescom now het hart gemaakt van de gamebeurs in 2021. Daar kunnen ‘bezoekers’ gedurende 25 tot en met 27 augustus genieten van het laatste nieuws over games die in ontwikkeling zijn, livestreams, nieuwe trailers die worden getoond en interviews met ontwikkelaars en uitgevers. En in tegenstelling tot de normale gamescom kan je alles gratis vanuit huis volgen.
De interviews, onthullingen en gameplay zullen worden gepresenteerd door de presentatoren van gamescom studio. Elke dag zullen drie hosts van het publiek vermaken en al het nieuws op de beurs in een overzichtelijk programma verwerken. Daarvoor heeft de organisatie de handen ineengeslagen met IGN, want de drie presentatoren - Daemon Hatfield, Akeem Lawanson en Stella Chung - zijn allemaal werkzaam voor de gamewebsite.
gamescom 20 003 002f1629299812

Liveshows op de gamescom

Naast de dagelijkse gang van zaken zijn er ook een aantal grote liveshows gepland door de organisatie. De grote klapper daarbij is overduidelijk Opening Night Live. Net zoals vorig jaar zal Geoff Keighley namelijk weer de gamescom openen met een grote show. Deze keer zullen waarschijnlijk veel nieuwe dingen gaan zien, want Keighley heeft al bekendgemaakt dat de show maar liefst twee uur gaat duren. Zorg dus dat je klaar zit op 25 augustus om 20:00 Nederlandse tijd op YouTube.
Waar Opening Night Live de plek is waar waarschijnlijk de grote titels de ruimte gaan krijgen, heeft gamescom ook iets bedacht voor de kleinere titels: de Awesome Indies Showcase! Deze show zal worden gepresenteerd door Michael Swaim en staat compleet in het teken van de nieuwste titels van indie-ontwikkelaars.
forza horizon 5f1623677698

Welke uitgevers zijn aanwezig?

Hoewel gamescom 2021 niet op de normale manier gehouden kan worden, hebben veel grote namen zich ingeschreven om hun nieuwe titels te tonen op het evenement. Zo zullen onder andere Xbox, Ubisoft, Activision, EA en Bethesda aanwezig zijn op de games. Hier kan je de volledige lijst vinden van uitgevers en ontwikkelaars die samenwerken met de gamescom.
Naast aanwezigheid tijdens Opening Night Live en interviews geven, hebben sommige partners ook meer in petto. Zo heeft Xbox bekendgemaakt wat het allemaal van plan is tijdens gamescom 2021. Het Amerikaanse bedrijf gaat bovendien iets eerder van start dan de rest, want er zal al een aparte livestream georganiseerd worden op 24 augustus, die op verschillende manieren is te volgen. En als je een aantal games van Xbox goedkoop wil scoren, dan moet je zeker de Xbox Store in de gaten houden tijdens de gamescom!

Nederlands tintje op de gamescom

Naast alle grote uitgevers, komt er ook een delegatie van Nederlandse ontwikkelaars naar gamescom 2021 toe. Onder leiding van de Dutch Games Association wordt er normaal een compleet Holland Pavilion gebouwd op de beurs. Dat kan dit jaar natuurlijk niet op zo groots worden opgebouwd als gamescom-edities voor corona, maar dat houdt de DGA niet tegen om dit jaar de creme de la creme op het gebied van de Nederlandse gamesindustrie mee te nemen naar Keulen. Inderdaad, dit jaar zal er gewoon een Pavilion worden opgebouwd, waar ontwikkelaars en andere partijen in de industrie elkaar kunnen ontmoeten.
Het gaat daarbij niet alleen om studio's die al wat langer een naam hebben opgebouwd in de industrie in binnen- en buitenland, maar ook kleine studio's en studenten die bezig zijn met interessante nieuwe projecten. De complete lijst aan Nederlandse ontwikkelaars die zullen afreizen naar Keulen voor gamescom 2021 kan je hier vinden.