Game Name Explained: Cyberpunk 2077

Article
zondag, 31 maart 2024 om 15:00
cyberpunk 2077f1665048605
Cyberpunk 2077 is nu goed, en ten tijde van dit schrijven kun je er zelfs gratis achterkomen of je het daarmee eens bent. De titel is op het eerste gezicht niet raadselachtig: de game valt in het Cyberpunk genre en speelt zich af in 2077. Maar waarom het genre zo heet zoeken we uit in een nieuwe Game Name Explained.
Als je het cyberpunk genre heel erg vereenvoudigd omschrijft, kun je er op uitkomen dat het dystopische verhalen zijn in een high tech setting. Criminaliteit en rebellie zie je bijvoorbeeld veel terug. Technologie en zaken waar je eigenlijk niet vrolijk van wordt, zie je eigenlijk al terug in het woord cyberpunk.

Cyberpunk of toch Neuromantics?

Het woord cyberpunk is ook specifiek bedacht om twee elementen samen te brengen. Schrijver Bruce Bethke bedacht het woord en introduceerde het als de titel van een kort verhaal, dat in 1983 verscheen. Bethke liet later weten dat hij twee lijsten had: één met woorden die te maken hadden met technologie, en één met synoniemen voor sociaal onaangepaste jeugd (een inmiddels wat verouderde betekenis van punk). Hij combineerde woorden uit die lijsten tot er één goed klonk en cyberpunk klonk goed.
Bethke’s Cyberpunk gaat over een jonge computer virtuoos die samen met zijn vrienden problemen veroorzaakt online. Dat past prima in het cyberpunk-genre zoals we het nu kennen, maar Bethke zelf was er niet voor dat dat genre cyberpunk zou gaan heten. Hij was er voorstander van dat het vernoemd zou worden naar het boek Neuromancer, van William Gibson, uit 1984.
In dat boek kunnen mensen hun brein aansluiten op een computer en zo allerlei andere werelden zien. Dat soort virtual reality en een vereniging van het menselijk lichaam en technologie is ook een groot thema in cyberpunk. Veel schrijvers imiteerden Neuromancer en Bruce Bethke hoorde bij een groep die voorstelde dat zij Neuromantics genoemd moesten worden. Maar uiteindelijk werd cyberpunk de algemeen aanvaarde term.
cyberpunk 2077f1608508555

Wie noemt een game naar een genre?

Toch is het nog steeds opvallend dat Cyberpunk 2077 in feite vernoemd is naar een genre. Stel je voor dat Star Trek “sciencefiction met Kirk” zou heten, dat zouden we toch allemaal vreemd vinden. Maar CD Projekt RED heeft de naam niet helemaal zelf gekozen voor de game.
De game is namelijk gebaseerd op de table-top role-playing game Cyberpunk. Stel je een soort Dungeons & Dragons voor, maar dan in een cyberpunk-setting. Dat maakt het gelijk logischer dat de titel van Cyberpunk 2077 eigenlijk zo weinig zegt over het verhaal.
Een table-top RPG geeft spelers de mogelijkheid om zelf hun verhalen te verzinnen, dus de naam van zo’n RPG is zelden heel specifiek. Dungeons & Dragons is eigenlijk ook alleen maar een schets van het soort wereld waar de game zich in afspeelt en Cyberpunk kiest voor dezelfde tactiek.