Alles wat we over het Cyberpunk 2077-vervolg weten

Article
woensdag, 31 januari 2024 om 13:30
cyberpunkedgerunners 3f1665143201
Een vervolg op Cyberpunk 2077 is officieel in de maak bij ontwikkelaar CD Projekt RED. Onder de naam Project Orion wordt in het grootste geheim gewerkt aan het spel, maar hier en daar liggen al wat details op straat. Dit is alles wat we over het Cyberpunk 2077-vervolg weten.
Het is nog vroeg, maar de ontwikkeling van de volgende Cyberpunk 2077-game is gestart. Dat maakte CD projekt studiohoofd Adam Badowski bekend in oktober 2023 tijdens een investeerdesbijeenkomst. Nu Phantom Liberty af en uit is, kan de studio verder met haar volgende projecten. Zo is een nieuwe Witcher-game in de maak, maar daar blijft het niet bij.

Ontwikkeling op gang

Ook Cyberpunk 2077 krijgt een vervolg, al laat deze naar alle waarschijnlijkheid wel wat langer op zich wachten. Waar anno 2024 meer dan 400 werknemers aan The Witcher 4 werkt, is het aantal werknemers dat bezig is met de nieuwe Cyberpunk een stuk kleiner.
Zo wordt de game niet in Polen ontwikkeld, maar in de tweede locatie van CD Projekt RED. De Poolse ontwikkelaar opende in 2022 een kantoor in de Verenigde Staten (Boston) en dat wordt de stamplaats voor de ontwikkeling van het Cyberpunk 2077-vervolg.
Begin 2024 zit de game dan ook nog in de conceptfase, maar co-CEO Adam Badowski stelt dat hij nog voor het einde van het jaar zo'n 80 man op het project wil hebben. Hoewel dat geen belofte is, lijkt de game daarmee al vrij snel door te kunnen schuiven naar volledige productie.
Uiteindelijk wil de studio eind 2024 de basis hebben gelegd voor de verdere ontwikkeling van de titel. Daarbij moet minimaal de helft van het ontwikkelingsteam werken vanuit Noord-Amerika (CD Projekt heeft ook nog een locatie in Vancouver, Canada) en de andere helft vanuit Europa.
2023 09 05 idris elba cyberpunk phantom libertyf1696591912

Meer vertakkingen in het verhaal

Dat het vervolg op Cyberpunk 2077 officieel in de maak is, doet natuurlijk afvragen waar de studio mee gaat komen om uit te breiden op de fundering die gelegd werd in de 2020-game. Eén manier waarop de studio in lijkt te zetten, heeft te maken met de vertakkingen in het verhaal.
De verschillende beginpunten die je kon kiezen in Cyberpunk 2077 moesten ervoor zorgen dat je als het ware een ander leven hebt. Dat heb je dan ook in de proloog, maar hierna wordt het levenspad dat je koos (Streetkid, Corpo of Nomad) vooral nog gebruikt als extra dialoogopties hier en daar.
CD Projekt Red narrative director Philipp Weber sprak hierover in de Answered Podcast en stelde dat de studio hierin stappen wil zetten met toekomstige titels. “Ik denk dat er dingen zijn geweest, zoals de levenspaden, waarbij we beloofden dat je als verschillende soorten personages kon spelen”, begint de narrative director.
Weber vervolgt: “Ik zie dit [de levenspaden, red] als een voorbeeld voor iets wat we willen verbeteren in de toekomst. Omdat we hier een belofte hebben gemaakt die we uiteindelijk niet helemaal waar konden maken."
cyberpunk 2077 phantom liberty vehicle combatf1692778606

Multiplayer in Cyberpunk?

Een ander element dat overwogen wordt voor het vervolg is de toevoeging van multiplayer. Dit stond oorspronkelijk al op de planning bij de release van Cyberpunk 2077, maar door het debacle bij lancering is het er nooit van gekomen.
Nu blijkt dat het idee opnieuw overwogen wordt voor het vervolg. Daar hint co-CEO Michal Nowakowski in ieder geval naar. In gesprek met Reuters liet hij vallen dat de studio multiplayer-elementen aan het overwegen is. Veel meer details hierover liet hij niet los in het interview.
2023 09 05 como empezar cyberpunk phantom libertyf1704295151

Release nog ver weg

Wat onderaan de streep in ieder geval duidelijk wordt, is dat de release van het Cyberpunk 2077-vervolg nog wel wat jaren op zich zal laten wachten. Met als trend in de game-industrie voor steeds langere ontwikkelingstijden komt dat niet geheel als een verrassing.
Gezien de nieuwe Witcher-game al langer in productie is, lijkt de release hiervan dan ook dichterbij. Voor het Cyberpunk 2077-vervolg lijkt een releasedatum binnen de komende drie jaar in ieder geval onhaalbaar.
Al helemaal na uitspraken van CD Projekt Reds CFO Piotr Nielubowicz. Hij stelde dat het ontwikkelingsteam van Orion tussen de 350 en 500 werknemers nodig zou hebben. Opschaling moet voor die tijd dus nog flink gebeuren.
Wanneer dat gedaan is, lijkt 2028 of 2029 realistischer qua releaseperiode. Dan is het natuurlijk hopen dat de studio dit keer geen gebroken lancering heeft. Zo'n blamage wil de studio geen tweede keer.
Kijk jij uit naar een vervolg op Cyberpunk 2077? Laat het ons weten in de reacties hieronder!