Gaat Battlefield 6 spelers verenigen of verder verdelen?

Article
zaterdag, 22 mei 2021 om 18:00
xgn google image
Langzaam leren we steeds meer over de nieuwste game in de Battlefield-serie, Battlefield 6. Vorige week kregen we nog te horen dat het spel niet alleen naar de PS5, Xbox Series X en de PC zou komen maar ook naar de last-gen consoles. Lekker veel keuze voor ons, de consumenten, maar of het ook goed is voor de game serie in zijn geheel kan je je afvragen. De Battlefield serie heeft namelijk nogal een verdeelde spelerbase die niet alleen verdeeld is over de verschillende platformen, maar ook nog steeds over de verschillende games.
In deze grafiek hebben we op een rijtje gezet hoe de spelerbase is verdeeld over de laatste drie Battlefield games. Onthoud dat deze cijfers niet aangeleverd worden door de ontwikkelaar of uitgever zelf, maar onafhankelijke derde partijen. Daardoor kunnen de uiteindelijke cijfers wat afwijken.
battlefield 6 data artikel correctf1621322357
Zoals je kan zien in de grafiek kiest minstens een derde van de spelers nog steeds voor de oudere Battlefield 1 en Battlefield 4. Spelers laten de oudere games dus niet helemaal los al is het verschil met de nieuwste titel in de serie wel groot.

Verdere verdeling of hereniging?

Aan de ene kant zijn deze cijfers een goed teken. Het laat zien dat ook de oudere games in de Battlefield serie niet dood zijn. Als je zou willen kan je nog altijd BF4 of BF1 opstarten en een potje spelen zonder al te lang te wachten op tegenstanders en teamgenoten. Aan de andere kant laat dit een probleem zien dat vaker voorkomt in multiplayer games: een verdeling over de verschillende titels en versies.
Een nieuwe titel in een reeks als Battlefield kan veel veranderen voor de oudere games. Het kan de verdeling nog verder uit elkaar trekken waardoor de spelerbase over nog meer spellen is verdeeld. Dit kan zelfs de uiteindelijke doodsteek beteken voor oudere titels met al een wat kleiner aantal actieve speler zoals Battlefield 4. Daarentegen kan het ook de spelers weer samenbrengen door nieuwe en zelfs oude spelers terug te brengen naar de serie. Daardoor ontstaat er een game met veel actieve spelers en servers.
apex legends crossplayf1625470176

De aanpak van verdeling

Het wordt interessant om te zien of de ontwikkelaar van Battlefield 6, DICE, ook antiverdelingsfuncties gaat toevoegen aan het spel. We zien deze functies steeds vaker voorbij komen. Denk bijvoorbeeld aan cross-platform play in games als Apex Legends en Fortnite waardoor spelers op verschillende platformen zoals de PC, PS5 en Xbox Series X samen kunnen spelen op dezelfde server. Zo ontstaan er actieve servers op elk platform en kan je spelen waar je ook maar wilt. Door cross-platform play hoef je niet meer bang te zijn dat de enige actieve server op het platform waarop je speelt een Amerikaanse Role-Playing server is met een ping van 200.
Anderen ambitieuze antiverdelingsfuncties worden in Blizzards Overwatch 2 geïmplanteerd. Jeff Kaplan gaf tijdens de aankondiging van het spel helemaal terug in november 2019 aan dat spelers van Overwatch en Overwatch 2 online samen kunnen spelen om verdeling tegen te gaan. We zullen zien of DICE en EA een soortgelijke stap durven te nemen om het verdelingsprobleem aan te pakken.
Dit artikel is in samenwerking met Sjaak Stechman.