Fallout 4 beginner tips - domineer The Wasteland!

Article
woensdag, 11 november 2015 om 16:16
xgn google image
De release van Fallout 4 was er een van jewelste. De game is binnen een dag al de meest populaire game op Steam en ook op de consoles gooit de game hoge ogen. Zowel veteranen als beginners hebben zich sinds gisteren aan het avontuur gewaagd. Hier vind je 10 Fallout 4 beginner tips waarmee jij The Wasteland kan domineren!
Als Fallout beginner kan de enorme wereld in het eerste opzicht imponeren. Waar moet je beginnen, wat moet je doen? Hoe werkt die Pip-Boy precies en hoe moet je in godsnaam een terminal hacken? Lees snel verder voor enkele tips die jou verder op weg helpen in de gestoorde en tegelijk adembenemende wereld van Fallout 4.

10. Bouw settlements

Je kunt als speler enkele settlements bouwen. Deze zijn volledig naar eigen smaak in te richten. Wil je bijvoorbeeld een Vault Boy aan de muur van de wc hebben hangen of een garage bouwen met een loungehoek? Het kan allemaal in Fallout 4.
Als je settlement uitgebreid wordt, dan kan het zijn dat je inwoners naar je settlement kan lokken. Deze mensen gaan zich dan in jouw settlement nestelen, maar je moet wel voor ze zorgen. Ze willen natuurlijk wel allemaal hun natje en droogje en een bed om in te slapen waarderen ze ook. Als jij al hun hongerige mondjes kan voeden, zit je settlement binnen de kortste keren vol.
Een volle settlement is ook een plek waar enkele handelaren hun handelswaar te koop aanbieden. Bij sommige van deze handelaren kun je zelfs hele goede items kopen. Redenen genoeg dus om je settlement uit te breiden, omdat het op de lange termijn superhandig is. Er zijn 13 plekken waar je een settlement kan bouwen in Fallout 4.
81465 3

9. Armor suit en fusion cores

Al vrij vroeg in de game maak je kennis met de typische armor suit van de Fallout reeks. Dit zwaar bepantserde pak is enorm sterk en houdt je veilig tegen de meest dodelijke vijanden. Klinkt allemaal leuk en aardig toch? Niets is minder waar, want de armor suit is net als een auto: zonder de juiste brandstof komt het ding geen meter vooruit.
De armor suits werken met zogenaamde fusion cores. Deze energiecellen zijn vooroorlogse energiebronnen die op het moment dat je de wereld van Fallout 4 bewandeld vrij schaars zijn geworden. Als je dus de indruk kreeg dat je constant in een armor suit kon rondlopen, kom je bedrogen uit. Fusion cores zijn zeldzaam en het is daarom aan te raden de armor suit alleen te gebruiken wanneer je denkt ‘m echt nodig te hebben.
81466 1

8. Let op je radiation level

De wereld is veranderd door een nucleaire oorlog in Fallout 4. Een van de bijwerkingen is de radioactiviteit die zich overal voordoet op het aardoppervlak. Deze radioactiviteit is niet goed voor je en dit dien je dan ook zoveel mogelijk te vermijden. De straling heeft rampzalige gevolgen voor je gezondheid, letterlijk.
Als je radiation level stijgt, dan daalt je maximale aantal hitpoints. Je radiation level kan op veel manieren stijgen: geraakt worden door een gemuteerde vijand, radioactief vlees eten of bevuild water drinken om maar eens wat voorbeelden te noemen. Wanneer je iets te roekeloos bent en je radiation level niet in acht neemt, kun je zo de helft van je levensbalkje niet meer vullen. Je kan je radiation level herstellen door een dokter te bezoek of een Rad-X te gebruiken.
81467 1

7. Gebruik VATS voor donkere stukken

Sommige stukjes zijn zo donker in Fallout 4, dat je net het idee hebt dat je blind bent. Het kan daarom lastig zijn sommige vijanden te zien in het donker. Ja, sommige vijanden verschuilen zich in het donker. Gelukkig zijn er diverse manieren om de duisternis te overkomen.
De beste manier om de duisternis naar je hand te zetten is de VATS (Vault-Tec Assisted Targeting System) te gebruiken die op je Pip-Boy zit. In VATS kun je richten op specifieke lichaamsdelen en krijg je ook te zien hoeveel kans je hebt om dit lichaamsdeel te raken. Wat deze feature echter handig maakt, is dat je met VATS kan richten op vijanden, zelfs als je ze niet kan zien in het donker!
Maak dus gebruik van VATS in donkere gebieden om niet verrast te worden door sneaky vijanden. Je kunt natuurlijk ook de zaklamp die op je Pip-Boy zit gebruiken, mocht je dat handiger vinden.
81468 1

6. Gebruik het quick menu, niet de Pip-Boy

De Pip-Boy, dat coole apparaatje om je arm, kan heel onoverzichtelijk zijn. Er zijn veel menu’s waar je je een weg door kunt banen en dit komt de overzichtelijkheid niet altijd ten goede. Vooral als je veel spullen in je inventory hebt zitten kan de Pip-Boy een onhandig ding zijn. Gelukkig is hier een oplossing voor.
Je kunt gebruikmaken van een quick menu, waar je belangrijke spullen in kwijt kan. Met een druk op de knop kun je vervolgens snel bij deze spullen die je het meest gebruikt. Je kunt dus bijvoorbeeld een stimpack en je favoriete wapen in het menu zitten, zodat je ze altijd binnen handbereik hebt. Laat daarom de Pip-Boy links liggen en ga aan de gang met het quick menu, dat is namelijk veel handiger.
81469 1

5. Pas op voor de Legendary enemies

In Fallout 4 behoren de Legendary enemies tot de gevaarlijkste vijanden. Zoals hun naam al doet impliceren, zijn deze legendarische bad guys sterker en gevaarlijker dan de rest. Het kost aardig wat moeite om zo’n vijand neer te halen, maar het is het waard als het je lukt. De legendary enemies hebben namelijk bijna altijd goede loot bij zich die jij voor jezelf kan claimen wanneer je ze naar het hiernamaals hebt gestuurd.
Omdat deze vijanden veel sterker zijn dan je in het begin aankan, is het verstandig te rennen voor je leven wanneer je oog in oog staat met één van deze legendaries. Als je echter denkt sterk genoeg te zijn, schroom dan niet een poging te wagen een legendary enemy een kopje kleiner te maken. De loot die je krijgt is het waarschijnlijk dubbel en dwars waard.
81470 1

4. Hacken: hoe werkt het?

Niet alles ligt voor het oprapen in Fallout 4. Soms moet je moeite doen om een handig item te bemachtigen. Vaak wordt de toegang tot goede items je ontzegd door terminals en kluizen die je moet kraken of hacken. Hoewel het kraken van een kluis wat vanzelfsprekender is, is het hacken van een terminal alles behalve dat.
Wanneer je een terminal hackt, kom je in een scherm terecht met allemaal woorden. Je hebt vervolgens 4 kansen om het juiste wachtwoord te raden, alvorens de computer je uit het systeem gooit. Aan jou de taak binnen vier keer het juiste woord te selecteren, maar dit is moeilijker dan je denkt. Er staan namelijk rond de 12 woorden op een scherm dus de kans dat je fout gokt is aanzienlijk.
Een eerste tip om het hacken wat makkelijker te maken is te kijken hoeveel woorden er zijn met dezelfde beginletter. De terminal geeft je ook tips over hoeveel letters van het woord je goed hebt, mocht je fout gokken: 0 staat voor geen letter en het cijfer 2 geeft aan dat de eerste twee letters van het fout gegokte woord overeenkomen met het juiste wachtwoord. Zo kan je bijvoorbeeld het woord ‘help’ raden, maar als de terminal dan aangeeft dat je 2 of meer letters goed hebt, is de kans groot dat het goede woord bijvoorbeeld ‘hell’ is.
81471 1

3. Lockpicken is handig

In tegenstelling tot het hacken van een terminal is het kraken van sloten in Fallout 4 appeltje eitje. Het werkt een beetje zoals in Skyrim, een andere grote titel van Bethesda. Kies een juiste invalshoek voor je pin en draai vervolgens om te kijken of het slot opengaat. Als het niet helemaal goed is, kun je nog voorzichtig terugdraaien en een nieuwe poging doen.
Om in het begin van de game aan goede items te komen, kun je bijvoorbeeld kiezen om je S.P.E.C.I.A.L. punten te bewaren en deze te investeren in de locksmith perk. Hoe meer je deze perk verbetert, hoe makkelijker je sloten kan kraken. Bovendien moet je deze perk wel upgraden als je een van de vele advanced of master deuren wil openen. Als je je locksmith perk niet genoeg is verbeterd, geeft je personage bovendien aan dat hij niet eens een poging wil wagen om een moeilijk slot te kraken.
Achter gesloten deuren ligt veelal handige loot. Denk aan goede wapens, componenten of bommen. Echte goede loot ligt veilig opgeborgen, tenzij je er bij kan als echte slotenkraker. Je kunt er dus voor kiezen om je lockpicking skills vroegtijdig te upgraden, mocht je al snel toegang willen tot goede items.
81472 1

2. Spaar je munitie

De wereld van Fallout 4 is maar vreemd in sommige opzichten. Vooroorlogs geld is niets waard, je betaalt nu met flessendoppen en de meest zeldzame resources zijn kogels. Er is een tekort aan kogels: er is te veel gevaar op The Wasteland en te weinig kogels om een einde te maken aan dit gevaar. Je moet daarom spaarzaam zijn met je kogels in Fallout 4.
De zaak is daarom om goed te richten voordat je een van je kogels erdoorheen jaagt. Schiet dus niet op het torso van je vijanden, maar juist op het hoofd. Bovendien knalt het hoofd van je vijanden heerlijk uit elkaar wanneer je een goed gemikte kogel door hun schedel schiet. Er is niets zo gevaarlijk als aangevallen worden op je avonturen om er vervolgens achter te komen dat je welgeteld 0 kogels hebt, dus het is extreem belangrijk om zuinig aan te doen je munitie.
81473

1. Loot alles

Wanneer je door The Wasteland loopt kom je heel veel loot tegen in allerlei soorten en maten. Als je denkt dat dat koffiekopje of die houten plank waardeloos is, heb je het mis. Loot is meer dan ooit bijzonder waardevol in Fallout 4, ongeacht wat het is. Je doet er dan ook goed aan om ieder stukje plakband of schroefje op te pakken en mee te nemen.
Met alle loot kun je namelijk je wapens upgraden of je armor suit, maar ook kun je de settlements uitbreiden. Meer dan ooit heeft de loot een functie in Fallout 4. Schroom daarom ook niet om ieder schroefje of boutje mee te nemen want het komt altijd van pas. Bovendien kun je alle loot opslaan in containers in een van je settlements, dus vergeet af en toe niet je zooi te dumpen in een van je settlements als je teveel bij je draagt!
Fallout 4 is nu verkrijgbaar voor de PC, Xbox One en PlayStation 4. Een uitgebreid oordeel over de game kun je lezen in onze review.