Expeditie Robinson Aflevering 5 recap - Survivallen met heimwee

  Ook deze week is het een ware uitputtingsslag tijdens dit survivalprogramma. In de spannende vorige aflevering vergooide Hugo Kennis al zijn extra stemmen om Dionne eruit te stemmen. Tijdens de Expeditie Robinson aflevering 5 recap ondervinden we of dat hem in de problemen gaat brengen.

  RTL

  Hoe zat het ook alweer?

  In aflevering 4 won kamp Noord voor de derde keer een proef. Kamp Zuid moest voor de derde keer op rij iemand naar huis sturen en dat valt zwaar. Als het zo doorgaat komt de samensmelting heel snel nabij. Ondertussen nemen de spanningen alleen maar toe tussen de kampleden.

  Men gaat ervan uit dat het kamp nog verder uitgedund gaat worden en Fien heeft het gevoel dat zij dan als eerste het haasje is. Daar steekt ze een stokje tegen door Hugo te laten geloven dat de vrouwen massaal hem eruit gaan stemmen. Hugo zette daarom al zijn stemmen op Dionne in om vervolgens te zien dat Dionne de enige speler was die op Hugo stemde.

  Vooralsnog zitten Rijk Hofman, Rob Geus en Eva Kleve op Duivelseiland. Rijk, Rob en Eva moeten het nog tegen elkaar opnemen in een duel. Vorige keer is Berdien naar huis gestuurd. De mensen op Kamp Noord zijn Shary-An, Thomas Bergen, Roy Donders, Eva Korenman, Marianne Verkerk, Kalvijn, Tim Coronel en Kim Kötter. Eigenlijk nog het team zoals het seizoen startte.

  Zuid-kamp bestaat uit de overige deelnemers: Fien Vermeulen, Yvette Brock, Akwasi, Frank van der Lende en Hugo Kennis. We hebben uitgebreide recaps van onder andere aflevering 1, 2, 3 en natuurlijk de meest recente vierde aflevering.

  RTL

  Het duel van Duivelseiland

  Al in het begin van de aflevering krijgt Duivelseiland een brief dat het duel begint. De brief heeft een duidelijke boodschap: één van jullie komt niet meer terug. De deelnemers moeten een balkenproef doen. Wie als eerste van de balk valt gaat naar huis en de anderen blijven op Duivelseiland.

  Tijdens de proef moeten ze over de balk lopen terwijl een zandloper loopt. De balk wordt steeds smaller. De zandloper geeft aan wanneer de deelnemers naar een smaller stuk op de balk moeten lopen. Terwijl Rob en Rijk in het begin al moeite hebben balans te houden, lijkt Eva als een huis te staan. Uiteindelijk weet Rob Geus zijn evenwicht niet langer te bewaren en valt hij als eerste van de balk af.

  Uiteindelijk wint Eva de proef. Zij mag op het moment dat de herverdeling plaatsvindt, direct van Duivelseiland af. Rijk is daarentegen nog niet uit het spel. Ook hij maakt nog een kans om de samensmelting te halen. Rob Geus baalt duidelijk dat hij het vliegtuig naar huis mag nemen.

  RTL

  Post op kamp Noord

  Op het moment dunt kamp Zuid enorm uit. Met nog vijf spelers over, is er niet veel meer van de teams over. Een brief aan kamp Noord vertelt hen dat ze hun spullen moeten pakken, want ze nemen de boot en enkelen van hen zullen nooit meer terugkomen. Het lijkt er al snel op dat de samensmelting daar is, want Kamp Zuid krijgt exact dezelfde brief.

  Hugo is erg blij, want op die manier krijgt hij een kans op een ander eiland terecht te komen dan Fien. Verder is er ook post voor Duivelseiland. Eva moet haar spullen pakken en laat daardoor Rijk alleen op Duivelseiland.

  Ondertussen komen Zuid en Noord aan bij de X-en uit aflevering 1. Ze worden gevraagd op de positie te gaan staan waar ze de vorige keer hun X in de fik staken. Het onevenwicht tussen de groepen is te zien. Vier groepen staan op een rij en de twee middelsten moeten van plek veranderen.

  Hugo en Frank gaan naar team Noord en Marianne Verkerk, Kalvijn, Tim Coronel en Kim Kötter gaan naar Zuid. Hugo zijn wens om gescheiden te worden van Fien komt uit en Eva komt bij kamp Noord. Eva zit verder in de luxe positie dat ze tot en met de samensmelting niet kan worden weggestemd.

  RTL

  Direct tijd voor een proef

  Met de herverdeelde kampen is het tijd voor een nieuwe proef, waarin de teams een Chinese puzzel moeten bouwen. Op dertien meter hoogte liggen puzzelstukken, die teams te pakken moeten pakken door zich door een houten frame te manoeuvreren. Daarvoor moeten ze door te modder kruipen en vervolgens moeten ze via een scheve muur naar boven klimmen. Het eerste deel moeten ze via een touw naar boven klimmen, dan via stokken die ze in de muur steken en als laatste door een menselijke pyramide te maken.

  De expeditieleden geven alles wat ze hebben en worden flink smerig. Team Zuid loopt met de nieuwe teamleden plots erg goed. Ze beginnen al naar het hoogste punt te klimmen, terwijl team Noord nog moeite heeft bij de start. Kamp Noord is nog bij het begin omdat ze telkens door modderige schoenen van de muur afglijden.

  Team Zuid gooit massaal blokken naar beneden. Tijdens de puzzel zelf moet de hoogte in worden gewerkt. Tot op een bepaalde hoogte kun je niet meer zien hoe de puzzelstukjes wel of niet passen, dus besluit team Noord om op de grond te puzzelen zodat grotere delen later erop kunnen worden gezet. Het andere team maakte menselijke toren. Uiteindelijk weet kamp Zuid de proef te winnen, mede door de nieuwe teamleden.

  RTL

  Voorbereiden voor de eilandraad

  Frank en Hugo vinden het super zuur dat ze een wekelijks afspraak lijken te hebben met de eilandraad. Ondertussen is team Zuid (zeker de mensen die er al vanaf het begin inzaten) blij een proef hebben gewonnen. In Kamp Noord geeft Roy Donders aan dat hij het niet erg vindt als ze hem wegstemmen.

  Hij heeft last van heimwee: “Ik sta er mee op en ga ermee naar bed. Ik heb het wel onderschat.” Verder mist hij Kim, omdat zij nu naar het andere team is gegaan. Nadat iedereen zijn zegje heeft gedaan mag men naar de stembussen om te stemmen wie het spel verlaat.

  Gezien de teamleden zijn gehusseld en daardoor door elkaar zijn gegooid kan het een spannende en gespreide stemming worden. Dit wordt het niet echt. Zo vallen er al direct twee stemmen op Roy Donders. De derde stem is op Frank.

  De vierde stem valt op Roy, die ondertussen ook direct een vijfde en zesde stem krijgt. De zevende stem maakt duidelijk dat kampleden hebben geluisterd en Roy liever naar huis sturen. Roy heeft er zelf vrede mee: “Gelukkig, ben ik echt heel blij om”. Roy is de enige speler die anders stemde. Hij stemde enkel op Frank omdat hij die persoon het minst kende.

  Roy krijgt nog de kans om naar Duivelseiland te gaan, maar besluit deze kans af te wijzen.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.