The Surge 2 Review - Spelen met andermans speelgoed

  Sinds de verschijning van Dark Souls hebben we een hoop games gezien die geïnspireerd zijn door de titel van FromSoftware, waaronder het sciencefiction-avontuur The Surge. De game van Deck13 had een aantal interessante ideeën, maar kwam ook met een aantal schoonheidsfoutjes. Of het vervolg die heeft opgelost lees je in onze The Surge 2 review.

  Met een eersteklas-ticket en een vernieuwde hoop op een goede toekomst reis je af naar Jericho City in The Surge 2. Het duurt alleen niet lang voordat het vliegtuig waar je in zit uit de lucht geschoten wordt, met een coma van een aantal weken lang als resultaat. Wanneer je eenmaal wakker wordt op de ziekenboeg van een detentiecentrum, is het meteen duidelijk dat er iets goed mis is. De bewakingsrobots vallen je meteen aan en de gedetineerden rennen rond en zorgen voor chaos in de gevangenis.

  Deck13 gooit je meteen in het diepe, zonder ook maar enige vorm van bescherming en enkel twee defibrillatoren als offensief middel tot je beschikking. Naarmate je een weg maakt door de gevangenis kom je op een gegeven moment een medisch station tegen die je uitrust met een zeer geavanceerd exo-skelet. Nu kan de lol pas echt beginnen.

  Ledematen afhakken

  Wanneer je bent uitgerust met het technologische pak krijg je toegang tot de meeste gevechtsfuncties, van het ontwijken van aanvallen tot aan het selecteren van ledematen. Laatstgenoemde klinkt vrij onbelangrijk, maar het is één van de belangrijkste elementen in The Surge 2.

  De vele vijanden die je tegenkomt in Jericho City zijn namelijk ook uitgerust met exo-skeletten en andere handige voorwerpen die jij als speler kan gebruiken. Daarvoor moet je alleen wel eerst de desbetreffende onderdelen afhakken. Draagt een vijand bijvoorbeeld een tof nieuw wapen in zijn rechterhand, dan zul je tijdens het gevecht moeten focussen op de rechterarm. Heb je eenmaal genoeg schade gedaan, dan kun je een speciale executie-aanval uitvoeren, waarbij je in slow motion het ledemaat op indrukwekkende wijze ontleedt van de rest van het lichaam. En als beloning komt het desbetreffende wapen in je inventory terecht.

  Hetzelfde geldt voor bepantsering, alleen krijg je in dat geval een blauwdruk van het onderdeel. Bij één van de medische stations, de equivalent van bonfires voor de Dark Souls-veteranen onder ons, kan je vervolgens het stuk bepantsering maken. In ruil voor zuurverdiende tech scrapuiteraard, dat je ook nodig hebt om in level te stijgen.

  Bazen van een laag en hoog niveau

  Al die nieuwe toefjes, waaronder een drone die verschillende soorten munitie kan afvuren op afstand, ga je zeker nodig hebben in The Surge 2. Jericho City zit namelijk vol met vijanden, die stuk voor stuk agressief te werk gaan om jouw leven sneller te beëindigen dan je lief is. Wanneer je het loodje legt, moet je vervolgens weer op zoek gaan naar je verloren scrap, anders raak je alles kwijt. Daarbij kan je ook niet rustig te werk gaan zoals in Dark Souls, want er zit bovendien een tijdslimiet op.

  De grootste oorzaak van sterfgevallen zijn natuurlijk de baasgevechten. In het eerste deel kregen we een gemixt gevoel bij de bazen. Zo zaten er een paar sterke gevechten tussen, maar in andere gevallen was de ultieme vijand niet zo goed ontworpen of werd alles verpest door problemen met de camera. The Surge 2 is dat op dat gebied iets verbeterd, maar ook nu zitten er weer een aantal baasgevechten in waar we niet verliefd op zijn geworden.

  Geheime routes ontdekken als een speurneus

  Wat Deck13 deze keer wel een succes heeft gemaakt is de speelwereld zelf. Misschien wel het meest vervelende onderdeel van het eerste deel is het leveldesign, dat bestaat uit gangetjes en claustrofobische gebieden die allemaal op elkaar lijken. Het is dan ook geen raadsel dat veel spelers verdwaald raakten in het industriële doolhof van The Surge. Jericho City is wat dat betreft een verademing en biedt een zeer diverse stad met duidelijke levels die van elkaar verschillen. Bovendien zijn er talloze geheime doorgangen te vinden die je belonen met loot of een kortere route naar het laatste medische station.

  Het is daarom zo jammer dat het verhaal van The Surge 2 er niet op vooruit is gegaan. Er zijn nu een stuk meer gesprekken met NPC’s ingestopt en Deck13 heeft haar best gedaan, maar het is nog allesbehalve op over naar huis te schrijven. Na het ongeveer twintig uur durende verhaal waren we niet heel veel wijzer geworden. In tegenstelling tot de games van FromSoftware gaat dat bovendien niet gepaard met een ongezonde interesse om meer over de wereld en het verhaal te weten te komen.

  Over het algemeen een soepele ervaring

  Wij hebben The Surge 2 gespeeld op PC met een bovengemiddeld systeem en het grootste gedeelte van ons avontuur konden we soepel beleven. Dat is dan ook zeer belangrijk in een game waarbij een framedrop het verschil kan maken tussen leven en dood. Wanneer je een enorme aanval van een baas wil ontwijken, dan is het immers wel zo handig dat je de aanval ook daadwerkelijk aan ziet komen.

  Toch hebben we tijdens het spelen een paar keer last gehad van een hakkelende framerate, met name wanneer er niet iets teveel gebeurde op het scherm. De keren dat het is gebeurd stonden we klaar om de controller door het scherm heen te gooien, maar gelukkig voor ons is het enkel bij een paar zeldzame gevallen gebleven. Dat kan natuurlijk verschillen per persoon, want we horen veel gevallen van andere spelers die meer last ondervinden van technische problemen in The Surge 2.

  The Surge 2 Review – Lessen zijn geleerd, maar nog niet alle lessen

  Ontwikkelaar Deck13 heeft een aantal lessen geleerd van haar eerste poging in het Soulsborne-genre en dat is duidelijk te merken. De combat voelt geweldig aan en is heerlijk soepel, waarbij de moeilijkheidsgraad lekker hoog ligt en het mikken op ledematen is nog steeds een geniale uitvinding. Jericho City is bovendien een echte, diverse stad geworden met talloze sluiproutes. Helaas waren er een paar bazen waar we het niet warm of koud van kregen en een eventueel vervolg heeft echt een beter verhaal nodig. Dat kan ons er echter niet van weerhouden dit sciencefiction avontuur sterk aan te raden.

  8.5

  De plus- en minpunten

  • Heerlijk vloeiende en brute gevechten
  • Mikken op ledematen voor upgrades
  • Jericho City is divers en zit vol met sluiproutes
  • Baasgevechten zijn verbeterd...
  • ...maar er zitten nog een paar saaie bazen tussen
  • Het verhaal is niet om over naar huis te schrijven

  The Surge 2

  Verkijgbaar vanaf 24 september 2019

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.