Dit zijn geschikte controllers voor de PlayStation 5: van kleine handen tot aan een beperking

Article
zaterdag, 04 mei 2024 om 10:00
pexels kerde severin 5961235f1632836754
De PlayStation 5 heeft na vier jaar op de markt al tal van verschillende soorten controllers. De DualSense komt tegenwoordig in allerlei kleuren, soorten en maten. Tijd om vijf alternatieve PS5 controllers op een rij te zetten voor als je bijvoorbeeld kleine handen hebt of net wat meer voordeel wil tijdens competitieve games.
Controllers komen in allerlei soorten en maten. Dat is op de PlayStation 5 natuurlijk ook het geval, al domineert het Japanse bedrijf zelf wel de markt als het op controllers voor haar eigen console aankomt. Toch zijn er genoeg variaties als je op zoek bent naar iets dat net anders in de hand ligt dat de DualSense zelf.

PlayStation Access Controller - 87,99 euro

We trappen af met een controller van Sony zelf, waarmee tal van spelers geholpen worden. De Japanse consoleboer heeft namelijk een speciale controller gemaakt die gamen toegankelijker maakt voor spelers met een beperking.
Deze hoef je bijvoorbeeld niet in je handen vast te houden en kun je op bijvoorbeeld een tafel plaatsen. Met tal van grote knoppen en een groter pookje is het gemakkelijker in gebruik en kun je ook zelf toewijzen wat de functies zijn van de verschillende knoppen.

Razer Wolverine V2 Pro - 250 euro

De volgende PS5 controller die we onder de loep nemen is de Razer Wolverine V2 Pro. De controller is een stuk duurder dan een DualSense, maar is qua vormfactor een tikje kleiner en dus sneller geschikt voor eenieder die de DualSense wat te groot vindt. De diepte en hoogte van de controller is namelijk een paar millimeter minder dan de DualSense, maar qua breedte is deze Pro-controller weer wat groter.
Dat laatste is voor spelers met kleine handen niet vaak een deal breaker gelukkig. De Wolverine V2 Pro komt daarna met extra thumbstick-doppen, waardoor de pookjes anders aanvoelen, en zes extra back-buttons. Hiermee verlicht je ook al snel de problemen van kleinere handen, want je hoeft minder vaak je vingers te strekken naar de uiteinden van de controller.

PlayStation Portal - 239,99 euro

We gaan voor de volgende controller terug naar de consoleboer zelf. Vorig jaar bracht PlayStation namelijk een controller uit die niet alleen de DualSense vervangt, maar ook je TV-scherm. Daarmee doelen we op de PlayStation Portal, die de oorspronkelijke PS5 controller doormidden zaagt en er een scherm tussen plakt.
Hoewel een goede internetverbinding verplicht is om ook consistent lekker je PS5-games te spelen, is het geen slecht alternatief voor de DualSense. De controller is verrassend ergonomisch en ligt heerlijk in de hand. Daarbij is het alleen maar mooi meegenomen dat je vanuit bed (zonder TV) ook gewoon lekker kunt gamen.

DarkWalker ShotPad FPS Touchpad - 49,99 euro

De volgende controller in deze lijst met alternatieve PS5 controllers die de DualSense vervangen is er eentje die onder de noemer bizar door het leven gaat. Het is de DarkWalker ShotPad FPS Touchpad controller, die op het eerste gezicht een pookje lijkt te missen. Dat komt doordat het touchpad een digitaal tweede pookje tevoorschijn tovert. Let bij deze kleine controller alleen wel op dat deze alleen bruikbaar is bij games die muis- en toetsenbord ondersteunen (wat veel PS5-games overigens wel doen).

DualSense Edge - 229 euro

Tot slot is er nog de DualSense Edge, de pro-controller van PlayStation zelf. Net als de Razer hangt hier een flink prijskaartje aan, maar krijg je wel tal van extra functies op de controller. Twee extra knoppen op de achterkant wel te verstaan en de optie om de trekkers op de controller te verstellen. Qua vormfactor verandert er verder alleen heel weinig.
De meeste voordelen van deze pro-controller zitten in de software. Zo kun je verschillende speelprofielen opslaan op de DualSense Edge. Dat wil zeggen dat je, afhankelijk van welke game je speelt, je een profiel kunt opstellen met de functies van de knoppen die voor jou het beste speelt.

Poll

Populair Nieuws