Deze LEGO-sets zijn speciaal voor meisjes

Article
zaterdag, 04 mei 2024 om 9:00
LEGO zet zich eigenlijk al jaren in de markt als geschikt voor jongens en meisjes. Maar veel sets draaien om dingen die traditioneel gezien worden als jongensachtige hobby’s. Er zijn ook sets die speciaal voor meisjes worden gemaakt.

LEGO Friends

De grootste lijn LEGO-sets die echt bedoeld is voor meisjes, is LEGO Friends. In deze lijn vind je bijvoorbeeld veel mooie huizen in felle kleuren, net als sets die draaien om gezellige activiteiten. Deze lijn gebruikt ook een ander soort figuurtje dan het traditionele minifiguurtje. Er is bijvoorbeeld meer detail op de kleding en grotere variatie in haarstijlen.
Dat klinkt misschien wat stereotyperend en LEGO heeft bij de introductie van LEGO Friends in 2012 ook de nodige kritiek te verduren gekregen. Maar volgens LEGO was het thema tot stand gekomen op basis van uitgebreid onderzoek onder meisjes. De lijn is bovendien enorm populair gebleken.
Naar sommige kritiek is wel geluisterd: een 7-jarige fan vond het niet leuk dat alle activiteiten in de sets zo meisjesachtig waren. Daarom zijn er nu ook LEGO Friends-sets die dat er wat minder dik op gooien, zoals sets rondom de ruimtevaart.
Overigens zie je Friends ook terug in bepaalde Disney-sets. Met name recente populaire films met vrouwelijke hoofdpersonen krijgen vaak sets in de stijl van LEGO Friends. Je kunt daarbij denken aan bijvoorbeeld Moana of Encanto.

LEGO Gabby’s Dollhouse

Een veel kleiner aantal sets vind je in de Gabby’s Dollhouse-lijn. Deze is gebaseerd op een gelijknamige Netflix-serie van DreamWorks. Ook hier zie je veel heldere kleuren en ook deze lijn gebruikt het LEGO Friends-figuurtje.
Veel van de sets in deze lijn zouden dit jaar verdwijnen, maar er zijn berichten dat het nog niet is afgelopen met deze lijn. Er zouden dit jaar nog nieuwe sets komen.

Alle LEGO is ook voor meisjes

Je hoeft je er natuurlijk niet op blind te staren op welke LEGO wel of niet voor meisjes of jongens bedoeld is. Uiteindelijk is het het belangrijkst dat degene waarvoor je een set koopt die ook leuk vindt. Als dat een pastelgekleurde LEGO Friends set is, is dat helemaal mooi, maar het kan ook over een heel andere boeg.