Sony DualSense Edge Review – PS5 heeft er een nieuwe controller bij

Article
woensdag, 15 februari 2023 om 14:00
dualshock6f1709224855
240 euro. We noemen het meteen maar. Dat is de prijs die je betaalt voor de nieuwste PlayStation 5 controller, de Sony DualSense Edge. Maar wat mag je verwachten van dit geld? Dat vertellen we je in onze review.
Het lijkt een klein beetje alsof Sony leentjebuur doet bij Microsoft. De Game Pass van de concurrent is een daverend succes en daarom moest Sony ook zoiets doen. En hetzelfde kan gezegd worden van de Elite controller van Microsoft. Een controller voor pro-gamers waarin elk knopje helemaal naar eigen hand gezet kan worden om de game-ervaring nog verder te optimaliseren. Sony doet nu hetzelfde met de DualSense Edge. Een PS5-controller die op alle fronten aangepast kan worden.
Als je het pakket openmaakt krijg je net zoiets als Microsoft doet: een compleet pakket. En dat is maar goed ook, want dat verwacht je ook van zo’n smak geld. Niet iedereen kan immers 240 euro missen, een bedrag waarvoor je twee normale PS5-controllers kunt kopen met nog een paar games. Wat je ontvangt is een prachtige witte draagtas, die helemaal past bij de stijl van de PS5. Daarbij zit een gevlochten (2 meter lange) USB-kabel, een gebruiksaanwijzing en vooral heel veel losse knopjes en doppen. Dit zijn ze op een rij:
  • 2 standaard doppen
  • 2 hoge doppen
  • 2 lage doppen
  • 2 halve achtertoetsen
  • Behuizing aansluiten
dualshock3f1676558985
dualshock2f1676558990
dualshock1f1676558983
Dit is waarmee jij elke gameplay van iedere game perfect naar eigen hand kan zetten. Of je nu Hogwarts Legacy, FIFA, Call of Duty of een racegame speelt. Alles kun je spelen met deze DualSense en alles kun je naar eigen hand zetten. Er zitten onder de controller twee extra knopen, die kun je tijdens een gamesessie ingedrukt houden en zo heel makkelijk van profiel en knoppen wijzigen. Sowieso is dat het hele ding met deze controller. De gebruiksvriendelijkheid krijgt een dikke 10. Waar je al snel misschien denkt aan een technisch verhaal omdat je allemaal dingen kunt instellen en extra knoppen erop kunt zetten, is niets minder waar. Binnen een paar seconden ben je klaar en ook via de instellingen op je PS5 ben je heel snel klaar met alles instellen zoals jij dat wil hebben.
Het grootste voordeel aan deze controller is dat de halve controller uit elkaar kunt halen via een klein schuifknopje en daardoor kun je de sticks, waarmee je vaak je personage rond laat lopen in games, heel makkelijk vervangen. Stel dat je heel veel gamet en last heb van het zogeheten ‘stick drift’ is het voortaan een kwestie van een pookje vervangen en je bent klaar. Ideaal!
dualshock5f1676558981
Verder zijn de knoppen voor L2 en R2 in te stellen op drie standen waarmee je bepaalt in hoeverre je de knop in moet drukken. Wie Forspoken gespeeld heeft, weet misschien hoe je via de standaardinstellingen enorm heftig de knoppen ingedrukt moest houden (gelukkig viel dit te wijzigen in het menu en kon je voor een ander knoppen schema gaan), maar dat is met deze DualSense Edge verleden tijd. Je kan het zo instellen dat je maar heel licht de bovenste knoppen hoeft te toucheren, met name handig voor de mensen die iets kleinere handen hebben en toch vaak die knoppen in games moeten gebruiken. Al staat daar wél tegenover dat de gehele controller iets zwaarder is dan de normale PS5-controller. Geen zorgen, je krijgt geen baksteen in handen gedrukt. Het is een kwestie van je merkt het en na één minuut ben je het alweer vergeten. Dus dat gaat je niet in de weg zitten.
Voor de rest werkt het net zo fijn als de Elite controller van Microsoft en vinden we het eigenlijk helemaal niet erg dat er leentjebuur is gedaan. Beter goed gejat, dan slecht bedacht, toch? Bovendien ziet de controller er ook nog eens stijlvol uit. Hij heeft meer zwarttinten dan de originele controller en eerlijk gezegd vond ondergetekende dat wel mooi. Het heeft iets fancy’s, iets chique. Als je dit design ziet, denk je eigenlijk: zó had de PS5 er in zijn geheel uit moeten zien.
Houd er wel rekening mee dat als je de controller gebruikt, je niet hele avonden door kan gamen. Na zo’n vijf uur intens gebruik, zal je de kabel in moeten pluggen om door te kunnen spelen en dat is toch een probleem dat je minder hebt bij de normale controller. Het is jammer, zeker omdat je 240 euro moet betalen.

Is de DualSense Edge het geld waard?

Dat laatste is iets wat ieder voor zichzelf zal moeten bepalen. Is een controller die je eigenlijk voor de rest van je PS5-tijd kunt gebruiken 240 euro waard? Het is enorm veel geld, maar dat is alles in het leven. De PS5 is ook niet goedkoop, de PSVR2 ook niet en nieuwe games ook niet. De één zal het ervoor over hebben en de ander niet. Ons oordeel: als je uit de voeten kunt met de huidige controller heb je echt geen upgrade nodig. Ben jij die pro-gamer die eigenlijk alles in-en uitademt dat Sony en PlayStation heet, oftewel de Sony pony’s, dan moet je misschien wel gewoon overstag. Voor je het weet is het mei, wanneer het vakantiegeld wordt uitgekeerd…
Geen cijfer dus voor deze review. De prijs zou het cijfer enorm naar beneden halen, terwijl de techniek super is. We laten het aan jullie of deze controller je geld waard is of niet. Laat het maar weten in de reacties.

Populair Nieuws