Dit zijn 5 redenen om De Oost te kijken

Article
maandag, 28 juni 2021 om 11:00
de oost trailer screenshot 1f1624803187
Oorlogsfilms zijn er in overvloed, maar in De Oost krijgen we een andere kant van de oorlog te zien. De film van Jim Taihuttu doet veel stof opwaaien, maar is wat ons betreft meer dan het kijken waard. Dit zijn 5 redenen om De Oost te kijken.

1. Setting

Toen de oorlog in Europa was afgelopen, werden duizenden Nederlandse soldaten naar Nederlands-Indië gestuurd. Hun missie? Orde herstellen in de voor Nederland belangrijkste kolonie. Het is een verhaal dat nog nooit in deze grootte is verteld op het witte doek.
Dit verhaal wordt geweldig neergezet. Tijdens de film hangt er continu een bepaalde spanning, waardoor je als kijker geïnteresseerd blijft. De setting klopt en zet de film extra kracht bij in wat het je probeert te vertellen.
de oost trailer screenshot 2f1624803528

2. Zwarte bladzijden belicht

Tijdens De Oost merk je al snel dat de gebeurtenissen in Nederlands-Indië behoren tot de meest zwarte bladzijden van de Nederlandse geschiedenis. De Nederlandse soldaten die zijn uitgezonden hebben een aantal vreselijke dingen gedaan. Zo zien we in de film bijvoorbeeld commandant Raymond Westerling, ook wel 'De Turk' genoemd. Met zijn zuiveringsacties en executies weet hij de lokale bevolking te terroriseren.

Deze bladzijden zijn lang verborgen gebleven, maar krijgen nu de aandacht die het verdient. Dat deze bladzijden worden belicht, maakt het voor eenieder die interesse heeft in de oorlog het kijken waard.

3. Aangrijpende scènes

Doordat de zwarte bladzijden worden belicht, krijgen we een aantal aangrijpende scènes voorgeschoteld. Van schietpartijen tot ontroerende conversaties, de film weet alles goed in beeld te brengen. Daarmee kruipt De Oost in bepaalde mate onder je huid.
Wat er allemaal precies gebeurt tijdens de film gaan we natuurlijk niet zeggen, maar in de trailer hieronder zie je al een aantal indrukwekkende momenten voorbij komen.

4. Controverse

Dat de Nederlanders als ‘slechteriken’ worden weggezet, wordt niet door iedereen gewaardeerd. De film is al sinds 13 mei 2021 te zien op Amazon Prime, maar de release is niet zonder slag of stoot gegaan. Zo is er door de Federatie Indische Nederlanders (FIN) een kort geding aangespannen tegen de makers van de film. Met het kort geding wilde de organisatie een disclaimer aan het begin van de film laten plaatsen. Deze disclaimer moest het fictieve karakter van de film benadrukken.
Het kort geding ging verloren en de film werd zonder disclaimer gelanceerd. De FIN blijft van mening dat de film een eenzijdige vertoning is van de situatie in voormalig Nederlands-Indië.
amazon primef1637335489

5. Op Amazon Prime

De laatste reden van de 5 redenen om De Oost te kijken, is dat hij heel eenvoudig te streamen is via Amazon Prime. Bij deze dienst is de eerste maand gratis, waardoor je gratis naar de film kunt kijken. Heb je jouw maand gratis al verzilverd? Dan kost een abonnement slechts drie euro per maand.
Naast De Oost beschikt Amazon Prime over tal van andere films, zoals Blade Runner en The Accountant. Begin juli verschijnt The Tomorrow War op de online dienst, een nieuwe sci-fi film met Chris Pratt.

Populair Nieuws

Laatste Reacties