Dit moet je voor The Mandalorian over het Darksaber weten

  De laatste aflevering van het eerste seizoen van The Mandalorian eindigde met de plotselinge onthulling dat Moff Gideon in bezit is van het Darksaber. Maar de significantie daarvan is je misschien ontgaan als je wat minder bekend bent met de Star Wars-canon buiten de films. Als jij Google nodig had om de naam van dit bijzondere lightsaber te achterhalen praten we je even bij, want het wapen wordt belangrijk in seizoen 2.

  Disney+

  Dit artikel is een kort overzicht van de geschiedenis van het Darksaber. Hoewel er niet te veel in detail getreden wordt, zullen er spoilers zijn voor Star Wars: The Clone Wars, Star Wars Rebels, en seizoen 1 van The Mandalorian.

  Oorsprong

  Hoewel het Darksaber maar even in beeld was in The Mandalorian heb je waarschijnlijk gezien dat het wapen wat overeenkomsten heeft met een lightsaber. Dat komt doordat het een lightsaber is, zij het een uniek exemplaar. Het was het lightsaber van Tarre Viszla, de eerste Mandalorian die ooit lid werd van de Jedi-orde.

  Na de dood van Tarre Vizsla bewaarden de Jedi het Darksaber in hun tempel, maar leden van Clan Viszla stalen het terug rond de val de Old Republic. Het wapen werde een gerespecteerd symbool van macht. Aanvankelijk was het dat vooral binnen clan Vizsla, maar nadat de clan heel Mandalore aan zich onderwierp werd het Darksaber een belangrijk symbool voor alle Mandalorians.

  Lucasfilm Ltd.

  The Clone Wars

  Aan het begin van de Clone Wars was het Darksaber in bezit van Pre Vizsla, leider van Death Watch. Deze groep Mandalorians was het oneens met de pacifistische idealen van de heersende macht op Mandalore. Mandalorians waren van oudsher een krijgersvolk en Death Watch wilde die tradities in ere herstellen.

  Pas toen Death Watch hun krachten bundelden met de voormalige Sith Lord Maul slaagde de groep erin om de macht te grijpen op Mandalore. Kort daarna verraadde Pre Vizsla Maul, maar Maul doodde Vizsla in een duel en claimde het Darksaber voor zichzelf, waarmee hij leider van Death Watch en Mandalore werd.

  In zijn tijd als heerser doodde hij Satine Kryze, de voormalige pacifistische leider van de planeet. Daarmee maakte hij haar zus en voormalig Death Watch lid, Bo-Katan Kryze, tot vijand. Maul werd kort daarna gevangen genomen door Darth Sidious en vervolgens bevrijd door Death Watch. Hoewel Maul later terug zou keren naar Mandalore nam hij het Darksaber toen niet mee en bleef het achter op zijn thuisplaneet, Dathomir.

  Disney XD

  Star Wars Rebels

  Een kleine groep rebellen, waaronder de Mandalorian Sabine Wren, had een paar jaar voor de gebeurtenissen van A New Hope een aanvaring met Maul op Dathomir. Voor hun vertrek nam Sabine ongezien het Darksaber mee. Met het Darksaber hoopte Sabine de Mandalorians aan de kant van de nog jonge Rebel Alliance te krijgen.

  Helaas werd Sabine’s claim op het Darksaber aanvankelijk als onrechtmatig beschouwd omdat ze Maul nooit had verslagen in een duel. Nadat ze zich alsnog wist te bewijzen als rechtmatige eigenaar maakte ze deel uit van de eerste significante rebellie van de Mandalorians tegen het Empire. Sabine zag zichzelf alleen niet als potentieel leider van Mandalore en droeg het Darksaber daarom over aan Bo-Katan Kryze. Zij leidde vervolgens, gesteund door vrijwel alle clans van Mandalore, een opstand om het Empire van de planeet te verdrijven.

  The Mandalorian

  Dat prille begin van een opstand was de laatste keer dat het Darksaber in beeld was vóór The Mandalorian. Nu is het in handen van Moff Gideon en dat enkele feit roept de nodige vragen op. Hoe kreeg Gideon het bijvoorbeeld in handen? Eervol, door Bo-Katan te verslaan in een duel, of heeft hij het wapen oneervol gestolen of in beslag genomen? In het laatste geval is de kans dat Bo-Katan nog leeft en wellicht in The Mandalorian kan verschijnen aanzienlijk groter.

  Wanneer is Bo-Katan het zwaard precies kwijtgeraakt? Was het tijdens de purge waar in seizoen 1 al af en toe naar verwezen werd? Was die purge een reactie op de opstand van de Mandalorians?

  Ook kunnen we ons afvragen wat de toekomstplannen zijn voor dit unieke lightsaber. Is het de bedoeling dat Din “The Mandalorian” Djarin eigenaar wordt van het Darksaber en leider wordt van de Mandalorians? Hoe sluit dat aan op zijn zoektocht naar een thuis voor Baby Yoda? Hopelijk komt seizoen 2 van The Mandalorian met een paar antwoorden.

  Het tweede seizoen van The Mandalorian gaat op 30 oktober van start op Disney+.

  x

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.