Alle PS5 features van de UI uitgelegd!

  Het mocht even duren, maar Sony heeft eindelijk meer duidelijkheid gegeven over de PS5 features rondom het UI (User Interface) van de nieuwe console. Hoewel we nog niet alles weten, is veel meer duidelijk geworden. Wij zetten alle PS5 features van de nieuwe UI op een rij!

  De UI van een console is misschien wel één van de belangrijkste onderdelen van iedere next-gen lancering. Voordat je de console krijgt, wil je weten hoe het scherm eruit ziet waar je toch geregeld in terecht zal komen. Sony heeft voor de PS5 nu eindelijk wat meer duidelijkheid gegeven over de UI van de PlayStation 5 en dus zetten we alle details over de features op een rijtje. Te beginnen met…

  Nieuw startscherm en geluid

  Natuurlijk moeten we beginnen met het nieuwe startscherm. Deze heeft nu een grijze achtergrond, terwijl een paar kleine aanpassingen zijn gemaakt als het op design aankomt. Zoals boven het profiel te zien is, geeft de console nu aan welke controller bij welke gebruiker hoort. Het icoontje is boven het profiel van de gebruiker te zien.

  Hier kun je nog steeds de keuze maken of je je eigen naam wilt gebruiken of toch kiest voor de naam van je PSN-account. Links van je profiel kun je op de PS5 nieuwe gebruikers toevoegen, terwijl je de console ook via dit menu uit kunt zetten.

  Verder is er een knop aanwezig voor meerdere opties, maar welke dit zijn is op het moment nog niet duidelijk.Wel heeft Sony in onderstaande video bekendgemaakt hoe het nieuwe opstartgeluid van de PlayStation 5 klinkt.

  Control Center

  Waar het nieuwe startscherm van de PlayStation 5 nog niet drastisch veranderingen kent, wordt dat met het Control Center wel anders. Deze nieuwe functie is een soort pauze menu wanneer je terecht komt als je de console weer opstart terwijl je nog een game open had staan. In het Control Center zie je een scala aan opties, namelijk:

  • Game Base: Hier kun je vrienden die online zijn en recente parties bekijken.
  • Switcher: Hier kun je van game wisselen.
  • Notifications: Hier kun je berichten en updates checken.
  • Music: Hier kun je naar je Muziek-apps gaan.
  • Sound: Hier kun je je audio-opties wijzigen.
  • Mic: Hier kun je je microfoon-instellingen aanpassen.
  • Accessories: Hier kun je de accessoires, zoals controllers, die verbonden zijn beheren.
  • Profile: Hier kun je naar je PSN profiel gaan.
  • Power: Hier kun je de PS5 mee uitzetten of in Rest Mode zetten.

  Op bij de Control Center te komen, hoef je daarnaast slechts de PlayStation-knop ingedrukt te houden. Dit brengt je in het handige overzicht om allerlei zaken te regelen. Het lijkt daarmee een beetje op de Quick Pause-functie van de PS4. Ook op de PS5 zie je op de achtergrond namelijk nog gewoon de game die je speelt.

  PS5 Kaarten

  Een andere gloednieuwe functie voor de PS5 is het Kaartensysteem. Door middel van PS5 Kaarten kunnen gebruikers op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen van allerlei games. Als een ontwikkelaar nieuwe informatie onthult over haar game, zal dit via een kaart te zien zijn.

  Tevens worden hierin je screenshots opgeslagen. Als je via de Create-knop op de DualSense controller een foto maakt, wordt deze in een PS5 Kaart gezet. Vervolgens heb je de optie om deze te delen of nog verder te bewerken. Verder worden Activiteiten ook in de PS5 Kaarten verwerkt, wat ons bij het volgende punt in onze PS5 features lijst brengt.

  Activiteiten

  Eén van de andere updates die je in de PS5 Kaarten gaat zien, zijn de activiteiten. Dit zijn als het ware taken die je in games kunt volbrengen. Als gebruiker krijg je een beschrijving van de activiteit voorgeschoteld, hoeveel tijd je nodig hebt om deze te volbrengen en hoe ver je bent met de activiteit.

  Als voorbeeld gebruikt Sony zelf Sackboy: A Big Adventure. In de demo-video is te zien hoe de gebruiker een activiteit uit de game nog moet volbrengen. Via activiteiten kun je, indien nodig, zelfs een gids openen, waardoor je begeleid wordt door de activiteit. Zo zit je nooit meer ergens vast!

  Parties op de schop

  Dat Parties op de PlayStation 5 op de schop zouden gaan, werd eerder al duidelijk. Gelukkig hebben we daar nu ook een goed beeld bij. Parties gaan namelijk een wat centralere rol krijgen op de PS5. Zo verschijnt er een interactieve uitnodiging om bijvoorbeeld aan een gesprek deel te nemen. Hierna kunnen spelers zo met hun vrienden praten en via de DualSense controller eventueel hun microfoon muten.

  Een andere toevoeging is te vinden met screen sharing. Op de PlayStation 5 kun je namelijk terwijl je zelf aan het gamen bent, een klein vlakje reserveren voor de game van je vriend. Zo kun je gezellig kletsen en samen gamen. Handig voor wanneer een grote open world game uitkomt bijvoorbeeld en je samen op avontuur wil gaan.

  Party-integratie vind je daarnaast ook in de PS5 Kaarten. Wanneer je een uitnodiging ontvangt van vrienden, kun je via een kaart gemakkelijk de speelsessie betreden. Je schakelt vervolgens snel van de ene game naar de andere zonder dat je nog door een aantal menu’s moet surfen.

  PS5 Home screen

  Als laatste is er natuurlijk nog de grootste verandering van allemaal: het PS5 home screen. Deze gaat namelijk ook redelijk een verandering doormaken. Games en media worden bijvoorbeeld opgesplitst in verschillende tabbladen, waarbij games nog steeds volgens de PS4-taakbalk naast elkaar op rij staan.

  Daarnaast is de PS Store geen aparte app meer op de PlayStation 5. Deze is via een soort Netflix-design ingebouwd op de PlayStation 5. Games halen kan nu dus sneller dan ooit via de PlayStation Store.

  Sackboy A Big Adventure

  Verkijgbaar vanaf 12 november 2020

  Meer over deze game
  Loading...
  x

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.