Dit is alles wat is aangekondigd op Google I/O 2024

Article
woensdag, 15 mei 2024 om 15:00
google ai assistent
Dinsdagavond was het weer tijd voor het jaarlijkse I/O-event van Google. Dit is alles wat Google heeft aangekondigd op het evenement.

Upgrade voor Gemini

Voor het AI-model van Google waren er al verschillende versies en daar komt er nu nog eentje bij: Gemini 1.5 Flash. Het nieuwe model is één krachtig als Gemini 1.5 Pro, maar hij is volgens Google geoptimaliseerd voor ‘smalle, hoogfrequente taken met lage latency’. Dat moet het model beter maken voor snelle antwoorden.
Gemini 1.5 krijgt daarnaast ook in het algemeen een update, zodat het beter kan vertalen en coderen voor gebruikers. En de context window van Gemini 1.5 Pro gaat omhoog van 1 miljoen naar 2 miljoen tokens (hoeveel informatie het kan verwerken).

Zoeken door je foto’s

Het kan een flinke zoektocht zijn door Google Photos als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een foto van een aantal jaar geleden. Helemaal als je in de tussentijd nooit handmatig notities of informatie aan je foto’s hebt toegevoegd, zoals op welke vakantie een foto is gemaakt.
Met een update moet het alleen een stuk makkelijker worden, helemaal als je zoekt naar bepaalde informatie op een foto. Door middel van AI kan je namelijk door Google Photos speuren, bijvoorbeeld naar je eigen kenteken. Gemini zal dan ook de foto in kwestie laten zien, zodat je zeker weet dat de juiste informatie wordt gepresenteerd.

AI gebruiken op de werkvloer

Kunstmatige intelligentie moet volgens Google je werk ook een stukje makkelijker maken. De betaalde versie van Gemini zal uitgebreid worden met een sidebar in Docs, Sheets, Slides, Drive en Gmail, waarmee je makkelijker aan informatie kan komen of e-mails voor je kan opstellen.
Notuleren wordt ook een stuk eenvoudiger. Tijdens een vergadering kan Gemini namelijk luisteren naar het gesprek en in een handomdraai op een rij zetten waarover is gesproken en alles zichtbaar in bullet points zetten.

Knutsel je eigen chatbot in elkaar

Er worden constant meer features toegevoegd aan Gemini, maar niet iedereen zal alles even nuttig vinden. Google voegt daarom een optie toe om Gemini aan te passen naar jouw specifieke wensen. Dat worden Gems genoemd door het techbedrijf.
Je kan niet alleen kiezen waar de focus op moet liggen qua features, je kan ook een bepaalde tone of voice instellen. Je kan Gemini bijvoorbeeld omtoveren tot een training coach, die je dagelijks een trainingsplan stuurt en motiverende teksten, zodat je zo snel mogelijk topfit wordt.

Gemini wordt een betere gesprekspartner

Chatbots zijn niet alleen meer programma’s die werken met tekst. Het is namelijk ook mogelijk om gesprekken te voeren met Gemini, alsof je aan het bellen bent met een echt persoon. Maar dat laatste komt niet altijd even goed uit de verf.
Gemini Live krijgt daarom een update, zodat het een realistische gesprekspartner wordt. Ook al zal je Gemini kunnen onderbreken terwijl de chatbot middenin een zin zit en kan het model informatie halen uit apps als Google Calendar en Keep om te verwerken in het gesprek.

Laat AI kijken door je camera

Google is met Project Astra bezig aan een nieuw soort assistent, dat erg op een feature uit een sciencefictionfilm begint te lijken. Met Project Astra kan je de assistent door je camera laten kijken, de ruimte scannen en vervolgens live vragen stellen.
Je kan bijvoorbeeld vragen stellen over de verschillende onderdelen van een speaker en duidelijker maken wat je bedoelt door pijltjes te tekenen op het scherm. Of als je je sleutels bent verloren, dan kan de assistent je daar accuraat mee helpen, mits Project Astra ergens de sleutelbos heeft gezien.

Het internet afspeuren met een video

Het is tegenwoordig een stuk makkelijker geworden om te achterhalen welke tas je favoriete celebrity draagt op straat. Als je een foto hebt, dan kan je namelijk de tas selecteren en Google Lens speurt vervolgens het internet af naar de meest accurate match.
Maar binnenkort werkt Google Lens niet alleen met foto’s, maar ook met video’s. Je kan daarmee niet alleen producten vinden, maar ook oplossingen vinden voor een probleem. Bijvoorbeeld waarom je naald van een platenspeler niet op zijn plek blijft zitten.

Video’s genereren met kunstmatige intelligentie

Veel AI-bedrijven kijken naar wat de concurrentie doet en dat geldt ook voor Google. Want binnenkort is OpenAI namelijk niet het enige bedrijf dat een programma heeft om video’s te laten genereren door middel van kunstmatige intelligentie.
Het antwoord van Google op het zogeheten Sora is Veo. Door middel van een prompt - op basis van tekst, een afbeelding of een andere video - kan er een video worden gegenereerd. Je kan die daarnaast aanpassen door bepaalde stijlen toe te voegen, zoals meer shots vanuit de lucht. Google heeft er zoveel vertrouwen in, dat het zelfs in gesprek is met Hollywood om de technologie te gebruiken in films.

Google Search gaat op de schop

Het bekendste product van Google, de wereldberoemde zoekmachine, wordt nog verder aangepast met kunstmatige intelligentie. Het techbedrijf heeft er de laatste tijd al een aantal AI-functies aan toegevoegd, maar dat moeten er binnenkort nog veel meer worden.
Het is alleen nog even afwachten wanneer we er in Nederland mee aan de slag kunnen gaan. De update wordt deze week eerst geïntroduceerd in de Verenigde Staten. Het is nog niet duidelijk wanneer andere landen met de nieuwe features kunnen werken.

Wiskunde begrijpelijk maken met AI

Kunstmatige intelligentie is niet altijd even accuraat als het gaat om sociale contexten, maar voor exacte wetenschap is de technologie erg handig. Bijvoorbeeld om lastige wiskunde-sommen op te lossen. Circle to Search krijgt daarom een nieuwe functie.
Als je een wiskundig probleem hebt, dan kan je die omcirkelen op een Android smartphone of tablet. Maar in plaats van de som voor je op te lossen, helpt AI je het zelf op te lossen, door de formule uit te leggen in simpele stappen. Dat scheelt ook weer met studenten die proberen vals te spelen tijdens een tentamen.

Je smartphone wordt steeds slimmer

De nieuwe functie voor Circle to Search is niet de enige manier waarop Android slimmer wordt. Google heeft namelijk ook aangekondigd dat Gemini een upgrade krijgt op smartphones, al zullen sommige functies exclusief zijn voor betalende Gemini Advanced-gebruikers.
Op Android wordt het binnenkort mogelijk om vragen te stellen over video’s die afspelen op het scherm. Ook wordt het mogelijk om PDF’s te verwerken en informatie daarop te analyseren. De update moet in de komende maanden worden geïntroduceerd.

AI-assistent voor Google Chrome

Tot slot zal Google Chrome, de populairste browser ter wereld, ook ingebouwde AI-functies gaan krijgen. Dat zal niet voor nog meer in beslag genomen RAM-geheugen kosten, want het gaat om Gemini Nano, de lichtste versie van het AI-model.
Met Gemini Nano wordt het onder andere mogelijk om tekst te genereren voor social media-posts en product reviews. Ook wordt het eenvoudiger om je eigen buurt te leren kennen, door AI te laten analyseren wat er allemaal mogelijk is in jouw wijk.

Populair Nieuws