ChatGPT-maker komt met AI-programma om video's te maken

News
vrijdag, 16 februari 2024 om 12:30
chatgpt laptopf1680510525
OpenAI heeft niet alleen het populaire ChatGPT en DALL-E in het repertoire. Het bedrijf heeft namelijk Sora aangekondigd, een AI-programma om video’s mee te maken.
De laatste paar jaar is AI enorm populair geworden, grotendeels dankzij OpenAI. Het bedrijf is namelijk verantwoordelijk geweest voor de chatbot ChatGPT en DALL-E, een programma om afbeeldingen te genereren door middel van text prompts.
En OpenAI komt nu met het volgende AI-programma. Het zogeheten Sora kan namelijk ‘realistische en fantasierijke scènes creëren aan de hand van text prompts’. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt in een aankondiging op de eigen website.
Volgens OpenAI kan het programma ook begrijpen hoe objecten ‘bestaan in de fysieke wereld’ en het kan ‘accuraat voorwerpen interpreteren en aansprekende karakters genereren met duidelijke emoties’. Als voorbeeld heeft het bedrijf een vrouw getoond die door de straten van Tokyo loopt en mammoeten die struinen door een besneeuwd landschap.

De valkuilen van AI

Hoewel AI vaak erg overtuigend kan overkomen, zijn er vaak wel een paar elementen waar je gegenereerde afbeeldingen aan kan herkennen. Eén bekend probleem bijvoorbeeld zijn handen. Programma’s als DALL-E vinden het moeilijk om mensen vijf vingers te geven of twee handen.
Met Sora lijkt dat probleem nog niet helemaal te zijn opgelost. Zo zijn er in de voorbeelden van OpenAI een aantal ‘klassieke’ problemen te zien met kunstmatige intelligentie. In een video van een museum beweegt bijvoorbeeld de vloer.
OpenAI is niet het enige bedrijf met een text-to-video programma. Runway en Pika hebben namelijk soortgelijke modellen gelanceerd.

Populair Nieuws