Dieren doden in games - soms ontkom je er niet aan

  Soms is het een kwestie van doden of gedood worden. Hoe schattig het beestje dat je tegenover je hebt er dan ook uitziet, het zou zomaar kunnen dat er achter dat schattige smoeltje een flinke rij tanden schuilt. Dit is de lijst over dieren doden in games, ongeacht hoe lief ze er uitzien!

  The Elder Scrolls: Skyrim

  Hier had ook Oblivion kunnen staan, maar Skyrim lijkt toch net iets meer normale dieren te kennen. Of het nou de warrige kippetjes zijn, of een blaffende hond die rustig zijn rondje door een dorpje maakt. En hoe lullig het ook klinkt, elk dier heeft nuttige voorwerpen in zich die de dieren de moeite waard maakt om te slachten.

  Niet alleen kippen en honden zijn in Skyrim vogelvrij, ook de bovenmaatse katten (en dan doelen we niet op de Khajiit maar op de sabeltandtijgers) hebben een huid waar je een prima stuk uitrusting van kan maken. Niets persoonlijks, puur functioneel. Skyrim vind je dan ook terug in deze lijst over dieren doden in games. Mocht je de game nog niet in je bibliotheek hebben, dan kan je het spel hier aanschaffen.

  Kingdom Come: Deliverance

  Waar je in Skryim vaak de keuze hebt om een hond wel of niet te slachten (afgezien van een waakhond van bandieten, die laten je geen keus), is er in Kingdom Come Deliverance een queeste die je dwingt een hond om te brengen. Het is dat of het vinden van een verse hondenhuid in iemands kist. Yep, het is net zo gek als het klinkt.

  Om een harnas er uit te laten zien alsof je een Hongaar bent (hadden we al gezegd dat het een hele vreemde queeste is?), moet je op zoek naar een verse hondenhuid. Dat betekent dat Fikkie van de lokale slager hoogstwaarschijnlijk vermist raakt als jij in het dorpje bent geweest. Had hij maar geen hond moeten worden.

  Far Cry 3

  Het moment dat je tegen een maat over voicechat zegt: “Wacht even, ik ben op zoek naar een witte panter om een grotere portemonnee van te maken”, weet je dat je wat uit te leggen hebt aan iemand die de zin voor het eerst hoort. In Far Cry 3 word je nou eenmaal gedwongen om bepaalde dieren om te leggen (ook schattige konijntjes trouwens) om meer kogels, pijlen of geld kwijt te kunnen in tassen gemaakt van hun huiden.

  Aangezien je in de titel hard moet werken om in het rijk der levenden te blijven, staat dierenleed bestrijden niet bepaald hoog op jouw prioriteitenlijstje. En ach, wat zijn nou drie konijnen voor een extra wapenslot? Flappie snapt vast wel dat hij nuttig gebruikt gaat worden.

  Fable

  Kippen leggen eieren, kakelen vrolijk de hele dag door en doen geen vlieg kwaad. Maar hoe vredelievend de beestjes ook zijn, een lekker mals kippetje op z’n tijd is ook om te smullen. In Fable wordt er nog een nut aan de beestjes gegeven, namelijk de mogelijkheid om een hoed te winnen door zoveel mogelijke kippen in elkaar te trappen.

  Wij hebben het niet bedacht, maar een queeste is een queeste. En zo'n queeste volbrengen is zo erg nog niet als je er de meest opvallende hoofdbedekking in het spel mee verdient, toch? Niets tegen de gevleugelde kakelaars, maar een toffe beloning is op zo'n moment toch net iets belangrijker.

  Assassin’s Creed

  Tijdens het preview evenement van Assassin’s Creed Origins was één van de ontwikkelaars ontzettend in zijn nopjes toen we ontdekten dat we katten konden aaien als we lang genoeg gehurkt naast een kat zaten. “Kijk, het kan nu eindelijk!” Dat neemt niet weg dat je in de Assassin’s Creed games ook voor aardig wat dierenleed kan zorgen.

  Net als in Far Cry (tevens een Ubisoft-titel) zijn lichaamsdelen van dieren ontzettend nuttig en ook in Origins is dat het geval. Net als in Far Cry zal je op bepaalde dieren moeten jagen om jouw rugzak uit te breiden. Niets tegen krokodillen, haaien, hyena’s of andere beesten, maar het moet nou eenmaal gedaan worden. We aaien wel een paar katten om het weer goed te maken.

  The Witcher 3

  Hoewel de bijnaam van Geralt of Rivia de white wolf is, is hij niet bepaald een dierenvriend. Goed, je zal hem geen katten kwaad zien doen (wel kattenkwaad uit zien halen), maar andere dieren worden niet gelukkiger van zijn aanwezigheid. Bijvoorbeeld de onschuldige koeien in White Orchard. Aangezien elke koe een stuk huid en een malse biefstuk geeft, is het een makkelijke manier om snel geld te verdienen door het afmaken van de beestjes.

  CD Projekt Red kreeg die tactiek ook door en kwam met een oplossing. Wie teveel koeien in het afgezette veld vermoordt, krijgt een gigantisch beest achter zich aan. Ben je een hoog genoeg niveau, dan is ook die vijand geen partij, maar dan is het de vraag waarom je in hemelsnaam nog koeien aan het uitmoorden bent. Toch niet voor de lol, mogen we hopen?

  Deus Ex

  Voordat Deus Ex Human Revolution en Mankind Divided op het toneel verschenen, was er al een andere Deus Ex. Zonder Adam Jensen, met JC Denton. JC mag in het spel dat wel druk zijn met het uitschakelen van bendes en de illuminati, dat weerhoudt hem er niet van om ook (net als in de latere Deus Ex spellen) ongevraagd huizen binnen te dringen en spullen te jatten.

  In één van de huizen zal je ook een behoorlijke lading katten tegenkomen. Net als dat ene appartement in Mankind Divided met alle kattenfoto’s. En ja, mocht je om de een of andere reden een gruwelijke haat tegen zachte, vriendelijk miauwende katten hebben, dan kan je jezelf uitleven. Geen idee waarom je dat zou willen, maar vanwege de mogelijkheid moet het toch genoemd worden in lijst over dieren doden in games.

  The Long Dark

  Afgezien van het gebruik voor een portemonnee of een sadistisch trekje is er nog een reden dat het doden van een poezelig diertje deels gerechtvaardigd kan worden. Namelijk als het je enige kans op overleven is. In The Long Dark ben je op jezelf aangewezen in de Canadese wildernis en zal je dus ook op jacht moeten om niet te verhongeren. En ja, ook om de huid van drie konijntjes te combineren tot lekker warme handschoenen.

  Theoretisch gezien is het mogelijk te overleven in The Long Dark zonder ook maar één dier om te brengen. Er is zelfs een achievement te behalen als je flink wat dagen weet te overleven op alleen bessen, vis en paddestoelen. Makkelijker is het om een geweer te zoeken in één van de vele hutjes, een kogel te laden en op jacht te gaan naar een sappig konijntje of hert. Of een beer, maar dikke kans dat jij vervolgens als zijn avondmaaltijd eindigt.

  Fallout

  Zelfs als de wereld is vergaan, blijven katten de meest trouwe beestjes op de planeet. Goed, er zijn in de nieuwe wereld ook een paar experimenten met de schattige beestjes volledig mis gegaan - met de centaurs als gevolg - maar dat mag niet deren. Jammer genoeg moet je het in Fallout 4 doen met een hond als volger, maar een kat was ook best leuk geweest.

  Die beestjes zijn, hoe onschuldig dan ook, zo nu en dan wel het doelwit van malafide praktijken. Kattenlichamen tegenkomen zal zo nu en dan gebeuren, maar ook jij als speler kan de negen levens van de beestjes nuttig gebruiken. Gebruik je namelijk de vaardigheid ‘animal friend’ op een kat in een stadje en je wordt betrapt terwijl je iets steelt, dan zal het hele dorp zich op de viervoeter richten en niet op jou. Misschien dat je kan beweren dat je niet direct verantwoordelijk bent voor de dood van de kat.

  The Hunter: Call of the Wild

  De meeste titels uit deze lijst over dieren doden in games, hebben een praktisch nut om over te gaan op het vermoorden van dieren. In The Hunter: Call of the Wild gaat het er puur om, om jouw jachtvaardigheden uit te testen zonder dat je daarvoor het bos in hoeft. Oh ja, en in het spel mag het ook gewoon, in tegenstelling tot de Nederlandse natuur.

  Daar komt nog bij dat we in Nederland niet zo’n heel breed scala aan wilde dieren rond hebben lopen. Zo nu en dan een wolf in Drenthe misschien, maar ook dat duurt meestal niet langer dan een dag. Mocht je dus willen zien hoe goed jij zou kunnen overleven in de wildernis (en niet net als Emile Hirsch in Into the Wild doodgaan door het eten van een verkeerde paddestoel), dan zal The Hunter: Call of the Wild je zeker bevallen.

  Dieren doden in games - Welk dierenleed blijft jou altijd bij?

  Dit is ons lijstje met alle titels waarin je dieren naar het hiernamaals moet sturen. Hoewel dieren doden in games dus niet altijd nodig is, levert het talloze memorabele momenten op tijdens het gamen. Is jou iets bijgebleven tijdens het gamen en staat die game nog niet in dit rijtje? Laat jouw verhaal over dieren doden in games hieronder dan zeker achter!

  The Hunter

  Verkijgbaar vanaf unknown

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.