De beste browsers uitgelicht - Surf op je eigen manier op de PC!

  Of je nu alleen YouTube-filmpjes kijkt of het hele internet af struint op zoek naar de laatste memes: je hebt er een browser voor nodig. De ene is de andere niet, dus om je een idee te geven wat je kan verwachten komen wij met deze special waarin we de beste browsers uitlichten!

  Internet Explorer

  De standaard browser van elke Windows computer (voor Windows 10 tenminste) is Internet Explorer (IE). Toch is de browser door de jaren heen flink veranderd. Niet alleen het aantal crashes is afgenomen naarmate er hogere versies kwamen, ook de snelheid van Internet Explorer heeft een stijgende lijn gezien.

  Zoals je mag verwachten van een browser zijn alle standaard functies aanwezig. Tabbladen (die ook vast te maken zijn), extensies, favorieten en ondersteuning voor HTML-5. Hoewel het voorheen voor een aantal van die functies noodzakelijk was een andere browser te installeren, zijn de meeste voor dagelijks gebruik en gebruikersgemak ondertussen netjes overgenomen. Voor de meest standaard gebruiker is Internet Explorer een goede keuze van deze beste browsers.

  Mozilla Firefox

  Een gratis alternatief voor Internet Explorer is Mozilla Firefox. Met een ruimere selectie aan plugins (en iets meer gebruikersgemak om deze te installeren), is het een solide keus voor internetsurfers die hun twijfels hebben of Microsoft met IE niet over hun schouder meekijkt. En er zijn een flink aantal mogelijkheden om de browser aan te passen naar jouw eigen stijl.

  Voor gebruikers van Windows XP en Vista werd de ondersteuning al een tijdje geleden stopgezet. De focus werd verlegd naar nieuwe besturingssystemen om zo één versie voor elk systeem uit te kunnen brengen. XP en Vista waren wat dat aangaat niet modern genoeg en vielen buiten de boot.

  Mocht je een browser aan willen passen door het een ander thema te geven, of functies op andere plekken te plaatsen, dan kan je dat met Firefox naar hartenlust doen. Ook deze browser heeft een flinke lading aan nuttige plugins waarmee je filmpjes kan downloaden, een VPN kan activeren om bepaalde content op het internet wel te kunnen zien en tal van anders nuttigs.

  Google Chrome

  Google Chrome is de tosti van de browsers. Simpel, lekker en je kan het zo ingewikkeld maken als je zelf wilt. Dat neemt niet weg dat er een aantal nuttige functies in de browser zijn ingebouwd om je veilig te houden tijdens het surfen. Zo zal je bij bet betreden van malafide websites (of verdachte pagina’s) direct een melding krijgen. Natuurlijk kan je er voor kiezen of de waarschuwing in de wind te slaan (als je zeker weet dat de pagina veilig is), maar het hebben van een waakhond is altijd handig.

  Nog een voordeel van Chrome is de functie die je zal zien als je een blik werpt in het taakbeheer van je PC. In plaats van één proces met de naam ‘Google Chrome’ zie je meerdere processen met elk een eigen aangewezen hoeveelheid werkgeheugen. Elk proces is een geopend tabblad of plug-in, waardoor je zonder problemen een vastgelopen tabblad kan sluiten zonder alles kwijt te zijn.

  Mocht je Chrome zowel gebruiken op een desktop als een ander apparaat zoals een laptop, tablet of telefoon, dan kan je ook alles settings, applicaties, wachtwoorden, bladwijzers, extensies en andere functies tussen beide delen. Scheelt weer handmatig alles naar jouw voorkeur aan te moeten passen. Van deze beste browsers is Google Chrome dus perfect voor wie veel op pad is en graag alle gegeven bij de hand heeft.

  Microsoft Edge

  Een nieuw besturingssysteem komt met een nieuwe browser. Niet alleen voor Windows 10 neemt Edge het stokje over van Internet Explorer, maar ook de Xbox One (immers gemaakt door Microsoft) kent de nieuwe browser van het grote bedrijf.

  Als Chrome de tosti was, dan is Edge een ingewikkelde salade. Functies die je eigenlijk nooit nodig hebt gehad, zijn aanwezig. Zo kan je websites als reminder inplannen voor Cortana (jouw persoonlijke assistent in Windows 10) en zijn de instellingen in een futuristisch onderdeel geplaatst.

  Ook wat betreft extensies zijn er verschillen met browsers als Firefox en Chrome. Extra toevoegingen voor de browser zijn enkel te downloaden via de Microsoft Store. Aan de ene kant handig, aangezien je weet dat Microsoft verantwoordelijk is voor het checken op malafide programma’s, maar tegelijkertijd ook weer niet. Niet alle nuttige extensies zijn namelijk terug te vinden in de Microsoft Store, waardoor je bent overgeleverd wat beschikbaar gemaakt is.

  Opera

  De browser Opera mag dan wel geen heel groot marktaandeel hebben ten opzichte van Firefox, Chrome of Internet Explorer (en Edge), het is er wel degelijk eentje met een harde kern gebruikers die erbij zweren. Sinds het begin van de browser is er wel een hoop gewijzigd, maar dat mag de pret niet drukken.

  Opera was in eerste instantie niet alleen een browser, maar een complete webomgeving. Nu zijn een aantal functies zoals geïntegreerde e-mail en dergelijke niet meer aanwezig. Wel heeft de browser nog steeds een ingebouwde BitTorrent client voor het downloaden van bestanden. Andere extensies voor Opera zijn via de browser toe te voegen, net als de mogelijkheid om het uiterlijk aan te passen.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.