Deze Star Wars games zijn allemaal geannuleerd

Article
zondag, 03 maart 2024 om 9:00
mandalorian fortnitef1709202578
Het lijkt erop dat EA de stekker heeft getrokken uit een populair Star Wars-project. Maar dat is niet de enige game uit de franchise die nooit het daglicht heeft gezien. Dit zijn alle Star Wars games die door de jaren heen zijn geannuleerd.

Star Wars Mandalorian

De meest recente titel op het hakblok is de first person shooter van Respawn Entertainment. Na de succesvolle Star Wars Jedi games met Cal Kestis in de hoofdrol werd de studio gezet op een titel met een Mandalorian in de hoofdrol - al is het onduidelijk of het zou gaan om dé Mandalorian uit de gelijknamige succesvolle serie.
EA heeft alleen al een paar weken nadat de eerste geruchten opdoken al een streep gezet door het project. De licentiekosten voor Star Wars zouden namelijk te hoog zijn, waardoor de game het risico niet waard was.

Star Wars: 1313

Waarschijnlijk de bekendste geannuleerde Star Wars game is 1313. De titel werd voor het eerst aangekondigd in 2012 en fans waren meteen enthousiast. In de game zouden spelers namelijk de controle krijgen over de premiejager Boba Fett en zich navigeren door de onderwereld van Coruscant. De titel 1313 doelt op de onderwereld metropolis genaamd Level 1313.
Het einde voor de game kwam alleen toen DIsney de complete Star Wars-franchise overnam en de LucasArts studio, waar Star Wars 1313 in ontwikkeling was, sloot. Op 3 april 2013 werden alle medewerkers ontslagen en een jaar later werd bekend dat Disney de trademark 1313 liet vallen.

Battle of the Sith Lords

Star Wars-fans die geïnteresseerd zijn in de duistere kant van de Force hadden hun ogen gericht op Battle of the Sith Lords. Deze titel was in ontwikkeling bij Red Fly Studio en zou combat krijgen in de stijl van de Batman Arkham-games.
De studio kreeg alleen weinig sturing van LucasArts. Red Fly Studio kreeg alleen te horen dat Darth Maul de protagonist moest zijn, maar de ontwikkelaar kreeg niet eens te horen dat de Sith Lord een rol zou krijgen in Star Wars: The Clone Wars. Verschillende concepten werden geprobeerd, maar de ontwikkeling verliep erg stroef. Toen Disney de rechten overnam betekende dit officieel het einde voor het project.
star wars the force unleashed 2f1709202693

The Force Unleashed 3

Met twee games rondom het nieuwe personage Starkiller leek The Force Unleashed een tijdje één van de hoogtepunten te zijn op het gebied van Star Wars games. Er was dan ook een derde deel gepland die de trilogie van Starkiller moest afsluiten, waarin hij het samen met Darth Vader op zou nemen tegen de Emperor.
Maar ook aan die plannen kwam een einde toen Disney de rechten overnam. De verhalen en personages uit The Force Unleashed werden direct non-canon gemaakt en in het zogeheten Star Wars Legends-universum gestopt, zodat Disney een eigen canon lore kon maken.

Battlefront 3

Naast het bericht dat de nieuwe Mandalorian game geannuleerd is, is ook naar buiten gekomen dat EA al eerder een idee voor Star Wars Battlefront 3 geen groen licht heeft gegeven. Ook daarbij zouden de hoge licentiekosten een probleem hebben gevormd.
Maar het is niet de eerste keer dat er plannen waren voor Battlefront 3. Free Radical, de studio achter de originele Battlefront games, wilde namelijk al een derde game in de franchise maken. De game zou zelfs al bijna af zijn, maar na gemiste deadlines, late betalingen en ruzie tussen Free Radical en LucasArts zag de game uiteindelijk nooit het daglicht.

Star Wars Imperial Commando

Eén van de cult classics uit de Star Wars-catalogus kwam uit in 2005 met de release van Star Wars: Republic Commando. Daarin kregen spelers de controle over een squad aan speciale clone troopers. Hoewel de game tegenwoordig erg geliefd is, was dat bij release niet echt het geval.
Dat was één van de redenen waarom een sequel in de vorm van Imperial Commando, waarin de troopers het opnemen tegen de Rebels en de Jedi, er nooit kwam. Naast de milde receptie hielp het ook niet mee dat er retcons kwam voor The Clone Wars en daarmee het verhaal van Republic Commando niet meer op één lijn lag.
star wars knights of the old republic 2f1695741371

Knights of the OId Republic 3

Als Star Wars één populaire sub-franchise heeft, dan is het wel The Old Republic. Het begon allemaal met de RPG Knights of the Old Republic van BioWare, met een episch verhaal dat zich afspeelt 4000 jaar voor de Galactic Empire. De game was zo populair dat BioWare de opdracht gaf aan Obsidian Entertainment om een sequel te maken, die een jaar later al uitkwam.
Het is dan ook niet zo vreemd dat er plannen waren voor Knights of the Old Republic 3. Het project is alleen geannuleerd, omdat BioWare destijds ‘een moeilijke periode doorging’. Verschillende plannen voor de game zijn later wel gebruikt voor de MMO The Old Republic, die ook door BioWare is gemaakt.

Jedi Knight 3: Brink of Darkness

Spelers die zich echt een Jedi wilden voelen, waren jarenlang aangewezen op de Jedi Knight-games, met Kyle Katarn in de hoofdrol. Voor dat laatste werd alleen een uitzondering gemaakt in Jedi Knight: Jedi Academy, waarbij spelers zelf een personage mochten maken en de optie kregen uit verschillende soorten lightsabers.
Kyle Katarn verscheen in de game wel als mentor, maar zijn verhaal zou een conclusie krijgen in Jedi Knight 3: Brink of Darkness. Om onduidelijke redenen besloot LucasArts alleen niet door te gaan met het project en het verhaal van de Jedi is daarom nooit afgemaakt.