Er is een flink assortiment
LEGO-sets, maar over de hele wereld zijn er mensen die nog veel meer leuke ideeën hebben. Als je graag eens een wat meer unieke en misschien wel heel uitdagende set zou willen maken, is het BrickLink Designer Program iets om in de gaten te gaan houden. We leggen je uit hoe het in elkaar steekt.
Hoewel je LEGO vaak koopt als set, is er niemand die je verplicht om je aan de meegeleverde instructies te houden. Als jij een leuk idee hebt dat je kunt maken met de geleverde steentjes, kun je je gang gaan. Het hebben en vervolgens uitvoeren van een idee gaat sommige mensen alleen een stuk beter af dan anderen.
Soms zie je indrukwekkende bouwwerken voorbijkomen op het internet en denk je misschien “als dat een set was zou ik hem kopen”. Nu kan dat, dankzij het BrickLink Designer Program. Fans kunnen op deze manier hun creatie als set aanbieden.
Wat is het BrickLink Designer Program?
BrickLink is één van de meest prominente online communities rondom LEGO. Via de website kunnen fans al jaren
steentjes en sets inkopen of juist te koop aanbieden. Zo komen fanatieke bouwers vaak aan elementen die ze voor hun eigen ideeën nodig hebben, zonder ze uit sets te hoeven vissen.
Diezelfde fanatieke bouwers kunnen al een tijdje hun eigen designs voorleggen die vervolgens via een
crowdfunding pre-order systeem gefinancierd en als sets geproduceerd worden. Dat gaat in series van (momenteel) 5 sets, waarvan de eerste nu te pre-orderen is.
BrickLink is sinds een aantal jaar overgenomen door de LEGO Group en het hele Designer Program heeft dan ook medewerking van LEGO. Alle steentjes die je krijgt als je een set bestelt zijn dan ook nieuw. Ook zijn er richtlijnen waar de sets aan moeten voldoen.
BrickLink Desinger Program vs. LEGO Ideas
Je denkt nu misschien dat het hele idee nogal lijkt op
LEGO Ideas, de lijn LEGO-sets die gebaseerd is op door fans ingediende ideeën. Er zijn inderdaad overeenkomsten, maar er zijn ook zeker belangrijke verschillen. Zo wordt een Ideas-set uiteindelijk flink verfijnd door een professionele LEGO-ontwerper, zodat hij aan precies dezelfde standaarden voldoet als andere sets.
Maar een Designer Program-set wordt helemaal door de fan die hem bedacht heeft ontworpen. Als hij geselecteerd wordt, is er geen professionele ontwerper die er verder nog aan te pas komt. Het kan daarom zijn dat een Designer Program-set wat moeilijker is om te bouwen dan een Ideas-set. Ook niet onbelangrijk is dat er veel meer tegelijk worden goedgekeurd en uitgebracht.
Heel beperkte oplage
Een ander noemenswaardig verschil tussen Ideas en het Designer Program is de oplage van de sets. Een LEGO Ideas-set kan best een tijdje in de handel blijven en de beschikbaarheid is niet afhankelijk van één oplage. Dat is met het Bricklink Designer Program wel anders.
Er worden van alle sets 30.000 stuks gemaakt, waarvan er 3000 gepre-ordered moeten worden voor de set überhaupt gemaakt wordt. Alle sets in de huidige serie hebben hun crowdfunding-doel al bereikt en sommige zijn zelfs al uitverkocht. Als je er nog een wil hebben moet je dus snel zijn.
Elke paar maanden is er een nieuwe serie beschikbaar en intussen wordt er gewerkt aan de volgende series. Als je dit een tof idee vidnt, is het dus altijd een idee om even op Bricklink te kijken op welke datum er weer iets onthuld wordt en wat de deadlines zijn voor het bestellen van de huidige serie.
Er is natuurlijk niets mis mee om het bij ‘gewone’ LEGO-sets te houden. Maar wie eens iets anders wil, of er wel oren naar heeft om een eigen creatie met andere fans te delen, kan hier
meer details lezen over hoe alles werkt.