Blokkenhuren maakt LEGO weer betaalbaar: “Het had vroeger veel geld gescheeld”

Article
zondag, 23 juni 2024 om 10:00
lego 708088 1280
Als je af en toe eens een LEGO-set koopt valt het misschien niet zo op, maar de enthousiasteling loopt er ongetwijfeld tegenaan: LEGO is duur. Maar je portemonnee hoeft er niet altijd aan te geloven. Blokkenhuren.nl verhuurt LEGO voor veel lagere bedragen en mede-eigenaar Jeppe Louwerse staat XGN te woord voor een exclusief interview.
LEGO kan soms een lastige hobby zijn. Met name grote sets kunnen een aardig budget vragen en als je hem dan eenmaal hebt, moet je hem ook ergens laten. Voor wie klein woont of geen al te groot inkomen heeft, is het al snel geen bijzonder toegankelijke hobby meer.
Jeppe Louwerse en Midas Herrmann zullen een gat in de markt hebben gezien. Via hun website Blokkenhuren.nl kun je namelijk LEGO huren. Leden kunnen tegen een bescheiden bedrag een ruim aanbod LEGO-sets tijdelijk in huis halen. Lang genoeg om ze te bouwen en er even van te genieten, zonder te hoeven bedenken waar je ze moet laten, of hoe lang je op water en brood moet leven om ze te kunnen betalen.
Het proces is niet ingewikkeld. Om te beginnen wordt je lid, vanaf 12,50 voor 3 maanden. Vervolgens kies je een set en een huurperiode, waarna je de set kunt afhalen of thuis kunt laten bezorgen. Elk stapje kost iets, maar het bestaat eigenlijk niet dat je niet goedkoper uit bent dan wanneer je de set zou kopen. 
legoworldf1690875232

Alles over blokkenhuren.nl

LEGO-verhuur zie je niet vaak, dus vanzelfsprekend zijn we erg benieuwd hoe blokkenhuren.nl tot stand is gekomen, wat voor voordelen het heeft en natuurlijk wanneer je de nieuwste sets kunt huren. Jeppe Louwerse, zelf fervent LEGO-fan, was zo vriendelijk om onze vragen te beantwoorden!
Wat was de belangrijkste reden om met blokkenhuren.nl te beginnen?
Het idee van Blokkenhuren.nl is eigenlijk ontstaan vanuit een probleem. Waar we zelf tegenaan liepen was een enorme verzameling van LEGO-sets die op de zolder stof stonden te vangen. Vaak bouwt men een set maar 1 à 2 keer, waarna de set neer wordt gezet of weer terug de doos in gaat. Met de prijzen van LEGO-sets in deze tijd kost dit uiteraard bakken met geld. Door de sets te huren kan je de mooiste LEGO-sets bouwen tegen een redelijke prijs.
Is LEGO-verhuur iets waarvan u vroeger wel gebruik had willen maken als het had gekund?
Als ik daar op terug kijk zeker. Ik denk dat ieder kind wel met LEGO gespeeld heeft. Maar wij zien dat de laatste jaren juist steeds meer volwassenen weer beginnen met LEGO bouwen. Dit maakt onze ledengroep van alle leeftijden, en dat maakt het zo mooi. Uiteraard had het mij vroeger veel geld gescheeld als ik LEGO had kunnen huren. Al moet ik zeggen dat wij nu zelf natuurlijk een enorme verzameling hebben. Gelukkig kunnen wij deze delen met enthousiaste bouwers!
Wat is de reden dat klanten eerst lid moeten worden om te kunnen huren?
Terechte vraag. De waarde van onze LEGO-sets variëren van €40 tot soms wel €700. We hebben getwijfeld om borg te rekenen, maar vinden dat zelf als consument vaak een hinder aan de ervaring. Dit is de reden dat we het risico afvangen met een betaald lidmaatschap. Daarnaast zorgt het lidmaatschap ervoor dat we echt een gesloten community van LEGO-liefhebbers creëren. Deze leden genieten van speciale acties en andere mooie voordelen.
Hoe lang duurt het meestal nadat een set op de markt is verschenen voor u hem verhuurt?
Dit hangt heel erg af van de populariteit en de aanvragen die wij krijgen. Leden kunnen verzoeken doen van sets die ze graag willen bouwen. Deze voegen wij toe aan een lijst waarmee we ons assortiment waar mogelijk uitbreiden. We maken altijd zelf een inschatting van de populariteit van een set. Neem bijvoorbeeld de nieuwe Lord of the Rings: Barad-dûr. Deze set is net nieuw maar nu al enorm populair. Deze is dan ook op zeer korte termijn bij ons te huren!
U heeft een groot aanbod, maar het bestaat niet uit elke denkbare set. Wat zijn de belangrijkste redenen om een set wel of niet voor verhuur aan te bieden?
Dit hangt een beetje samen met bovenstaande vraag. Het is niet realistisch elke denkbare set in het assortiment te hebben, dus maken we bewuste afwegingen. We proberen altijd de categorieën in evenwicht te houden. Of we een set wel of niet aanbieden hangt af van de populariteit, investering en verzoeken van onze leden.
Herkent u een verband in de sets die het vaakst worden gehuurd?
Dit is lastig te zeggen. We merken dat de grote sets zoals een Eiffeltoren, Titanic of Millennium Falcon heel veel verhuurd worden. Dit zijn sets met een waarde van een paar honderd euro die je zelf niet zo snel koopt. Wel is het natuurlijk afhankelijk wie er huurt. Als een ouder met een jong kind huurt zijn de kleinere sets van bijvoorbeeld Minecraft of Ninjago weer populair.
Ziet u een extra grote belangstelling voor sets die al uit de handel zijn?
Dat valt wel mee. Onze leden willen vooral sets bouwen die ze aanspreken en leuk lijken. Waar het qua handel en verkoop voor particulieren misschien interessant is om sets aan te bieden die uit de handel zijn (die liggen qua waarde uiteraard hoger) is dat voor onze leden minder aan de orde. Natuurlijk zijn er liefhebbers die unieke, en dus niet-verkrijgbare sets, willen bouwen. Maar dit is sterk afhankelijk aan de voorkeur van de leden.
lego steentjes
Hoort u vaak van klanten dat duurzaamheid een belangrijke reden is om te huren?
Naast dat ons concept veel geld bespaart is het LEGO-huren ook zeer milieuvriendelijk. Uit een klantenonderzoek is ook gebleken dat dit voor een deel van onze leden zeker een reden is om te gaan huren. Hiermee voorkom je op kleine schaal de overproductie, met alle gevolgen voor het klimaat die daarbij komen kijken. Wij proberen naast het verhuren ook met andere aspecten zo duurzaam mogelijk om te gaan. Zo versturen wij de LEGO-sets in dozen die we soms tot wel vijf keer gebruiken. Misschien is de verzenddoos bij binnenkomst daardoor iets beschadigd, het scheelt op jaarbasis wel duizenden kartonnen dozen.
Uw fysieke ophaallocaties zijn allemaal op vrij korte afstand van elkaar te vinden in Zuid-Holland. Zijn er plannen om dat verder uit te breiden?
Zeker! De locaties nu zijn gebaseerd op onze eigen vestiging. We zijn druk bezig met het toevoegen van afhaalpunten in andere delen van het land om zo nog meer LEGO- liefhebbers aan te spreken. Suggesties voor een afhaallocatie zijn natuurlijk altijd welkom!

Poll