Meestal is een LEGO-set op zichzelf al een heel bouwwerk. Maar wie iets groters wil, kan soms LEGO-sets combineren. Deze sets zijn daar zelfs speciaal voor gemaakt.
Wie Spider-Man No Way Home heeft gezien, herinnert zich ongetwijfeld het grote gevecht aan het einde van de film. Er zijn talloze villains, drie Spider-Men en daarbij dragen ook Ned en MJ een steentje bij. Het had één groot LEGO-spektakel kunnen worden, maar het is verdeeld over twee sets.
Die twee sets, genaamd Spider-Man Eindstrijd en Spider-Man vs. Sandman Eindstrijd kun je alleen wel combineren. Zo kunnen de Sandman en Lizard uit de laatstgenoemde set hun plek innemen in het gevecht bij het vrijheidsbeeld van de andere. Die set komt met veel andere deelnemers, waaronder Green Goblin, Doc Ock en Electro.
Harry Potter speelt zich grotendeels af in een soms haast oneindig groot kasteel. Er zijn sets die het kasteel min of meer in zijn geheel weergeven, maar dat zijn niet de meest betaalbare sets. Gelukkig kun je veel van de goedkopere sets die een specifiek deel van het kasteel voorstellen op elkaar aansluiten. Zo kun je gestaag toch je grote Zweinstein opbouwen.
Het combineren beperkt zich ook niet tot Zweinstein. Je kunt bijvoorbeeld de Diagon Alley-set combineren met die van Gringotts. Samen waren ze te groot geweest voor één set, maar een Diagon Alley zonder tovenaarsbank als middelpunt staat toch wat kaal.
De bovenstaande sets kun je combineren om een bepaald tafereel compleet te maken. Maar Super Mario pakt het anders aan. De verschillende sets uit de reeks doen eigenlijk dienst als één of twee obstakels voor een groter Mario-level.
De verschillende sets kun je op elke manier die je zelf leuk vindt met elkaar combineren om een heel lang level te maken. Het hoeft niet te lijken op iets dat je kent uit de games. Je kunt het hele thema zien als een soort fysieke Super Mario Maker.
De ruimte was in het afgelopen jaar een thema dat veel terugkwam in LEGO-sets. Er waren Space-sets van Technic, City, Friends en meer. Nu verwacht je misschien de grote onthulling dat ze allemaal op elkaar aangesloten kunnen worden, maar dat is niet het geval.
Toch kun je er een aantal wel heel mooi op elkaar laten aansluiten. De capsules van het modulaire ruimtestation vind je bijvoorbeeld ook in de Ruimtebasis en rakentlanceringsplatform-set. Zo zijn er nog meer verbindingen mogelijk met Space-sets.
Als je het hebt over LEGO-sets combineren, moeten de Modular Buildings genoemd worden. Het idee van combineren zit haast letterlijk in de naam: deze sets zijn modules voor een groter geheel. Niet dat er complexe verbindingen mogelijk zijn, maar elk Modular Building staat op een ondergrond die vastgeklikt kan worden aan de ondergrond van een ander Modular Building.
Ook handig om te weten is dat sommige sets die niet bij de normale Modular Buildings horen, wel compatibel zijn met deze sets. Als jij het Sanctum Sanctorum van Doctor Strange graag tussen een museum en een jazzclub wil zetten, kan dat. We weten niet of ze goede buren van elkaar zouden zijn, maar dat is natuurlijk ook een beetje aan jou.