Misschien heb je wel eens een grote stad van LEGO gezien. Om helemaal zelf te bedenken hoe dat eruit moet zien, heb je aardig wat inzicht nodig in hoe LEGO zoal kan werken. Gelukkig kun je met Modular Buildings een stad bouwen zonder hem zelf te hoeven ontwerpen.
Wanneer je bouwsteentjes krijgt voorgelegd, is een huis toch snel het eerste waar je aan denkt om eventueel te bouwen. Er zijn dan ook heel wat LEGO-sets van huizen en andere gebouwen. De complexiteit wisselt alleen nogal: gebouwen van bijvoorbeeld LEGO City zijn in de eerste plaats om mee te spelen en zitten niet bijzonder complex in elkaar.
Maar omdat er vraag was naar gebouwen met meer detail en meer geavanceerde bouwtechnieken, kwam LEGO in 2007 met de eerste Modular Building-set. Het idee was dat tieners en volwassenen deze gebouwen interessanter zouden vinden dan soortgelijke sets voor kinderen. Sindsdien is er jaarlijks steeds één nieuw Modular Building verschenen.
Het “modular” slaat erop dat de gebouwen allemaal op een basis staan die aan de basis van andere gebouwen gekoppeld kan worden. Zo kun je de gebouwen gebruiken als modules in een zelf samengestelde straat of zelfs een hele stad. In zekere zin zijn Modular Buildings LEGO’s interpretatie van een modelbouw dorp.
Omdat er maar één Modular Building per jaar verschijnt en LEGO-sets meestal na een jaar of twee weer uit de handel gaan, is het aantal Modular Buildings dat je nu kunt kopen niet bijzonder groot. Het zijn er op dit moment namelijk maar drie: de Jazzclub, het Natuurhistorisch museum en het Boetiekhotel.
Alle drie zitten ze vol details. Dat geldt niet alleen voor de buitenkant, maar ook voor het interieur. De Jazzclub heeft bijvoorbeeld een kleedkamer voor de artiesten en een moestuin op het dak van het italiaanse restaurant dat naast de club zit. In het natuurhistorisch museum is ruimte voor een dino-skelet en een expositie over de ruimtevaart.
Het boetiekhotel is een set die mogelijk heel belangrijk is als je van plan bent een stad te bouwen. Deze set staat nameljik op de hoek van de straat. De meeste Modular Buildings laten je allen links en rechts wat aansluiten, dus een gebouw dat kan zorgen voor een hoek in je straat is nooit weg.
Hoewel er dus maar drie sets beschikbaar zijn die officieel bij de Modular Buildings van LEGO Icons horen, zijn er nog meer sets die compatibel zijn met deze sets. Van Marvel zijn er een paar sets verschenen die regelrecht in je straat opgenomen kunnen worden. De Daily Bugle, het Sanctum Sanctorum en Avengers Tower staan allemaal op een fundering die vastgeklikt kan worden aan een Modular Building.
LEGO Marvel Sanctum Sanctorum Collectible met Iron Man en Doctor Strange Minifiguren - 76218
Verder mag je later dit jaar een nieuw Modular Building verwachten. Een nieuw gebouw in de lijn verschijnt altijd tegen het einde van het jaar, vaak in december. Het is nog niet bekend wat het dit jaar wordt, maar de aankondiging kan nog hoogstens een maand of twee op zich laten wachten.