Er zijn bepaalde dingen waar we allemaal dagelijks mee in aanraking komen. Dat is alleen niet altijd even aangenaam, bijvoorbeeld als het gaat om de troep die je in je neus kunt vinden. Maar
wist je dat SNOT helemaal niet vies is als je het over
LEGO hebt?
Fandoms zijn soms net als beroepen, in de zin dat er een specifiek taalgebruik is, dat soms bijna lijkt op jargon. LEGO is daar niet anders in. Een volwassen fan heet bijvoorbeeld een AFOL (Adult Fan of LEGO) en een eigen creatie een MOC (My Own Creation). Ook gewone woorden hebben een specifieke betekenis: je komt niet in de cel voor bouwen met LEGO, maar
sommige technieken zijn wel “illegaal”.
Een andere term die je zomaar tegen zou kunnen komen is SNOT. Nu denk je misschien dat dat iets onsmakelijks is. Dat had gekund, zeker aangezien sommige steentjes in je neus kunnen belanden en
daar niet altijd even makkelijk weer uitkomen. Maar in het LEGO-fandom is SNOT zeker niet iets om je neus voor op te halen.
Enorme creatieve vrijheid
Als het gaat over LEGO, staat SNOT namelijk voor Studs Not On Top. Als je weet dat ‘stud’ de Engelse term is voor de noppen op een LEGO-steentje, wordt waarschijnlijk meteen duidelijk wat SNOT inhoudt. Het is namelijk een enorm nuttige bouwtechniek.
Normaal gesproken is de kant van het LEGO-steentje waar de noppen zitten de bovenkant. De onderkant is hol en moet de noppen van een ander steentje ontvangen. Maar als je om je heen kijkt naar je LEGO-sets, duurt het waarschijnlijk niet heel lang voor je er één vindt waarbij in ieder geval een deel van de noppen niet omhoog wijst en dat is dus SNOT.
Het is een techniek die veel voorkomt, omdat hij maakt dat je steentjes op veel meer manieren kunt gebruiken. Als je ooit een Brickheadz-set of een
LEGO Star Wars-helm hebt gebouwd, heb je vast gemerkt dat deze sets grotendeels bestaan uit SNOT.
Er zijn zelfs speciale SNOT-steentjes met noppen aan meerdere zijden. Zo’n steentje kun je rechtop in een muurtje verwerken, waarna je aan de zijkant van die muur noppen hebt om SNOT op toe te passen.
Soms vrij complex
SNOT kan heel eenvoudig zijn, of juist heel complex. Je kunt bijvoorbeeld iets bouwen dat eigenlijk niet te onderscheiden is van LEGO die rechtop is gebruikt, maar het met zo’n speciaal SNOT-steentje bevestigen aan een groter bouwwerk. Dat is dan een vrij simpele toepassing.
Maar voor complexere SNOT wordt het belangrijk dat je weet wat de verhoudingen zijn tussen verschillende LEGO-steentjes. Je hebt misschien al opgemerkt dat een standaard LEGO-steentje precies even hoog is als drie platte LEGO-plaatjes op elkaar. Maar de hoogte van vijf van die plaatjes is hetzelfde als de breedte van twee noppen naast elkaar. Dat kan handig zijn om te weten als je een SNOT-bouwwerk aan het maken bent.
Er zijn meer van dast soort verhoudingen, maar maak je vooral niet druk als je het niet kan onthouden. De ontwerpers van LEGO-sets hebben het helemaal onder controle. Alleen als je zelf aan het ontwerpen gaat worden de fijne kneepjes van SNOT belangrijk. Als je gewoon instructies volgt is het zeker niet iets om bang van te worden of vies van te zijn.