Apple is één van ’s werelds grootste, toonaangevendste bedrijven in de tech industrie. Anno 2020 hebben veel mensen ten minste één Apple-product in huis. En ondanks het overlijden van
Steve ‘het brein van Apple’ Jobs in 2011 is Apple nog steeds erg populair. Maar stiekem zijn er ook nog steeds een hoop dingen die je niet van Apple wist.
De honneurs bij Apple waarnemen
Apple werd op 1 april 1976 opgericht door de mannen
Steve Jobs, Steve Wozniak en Ronald Wayne. Met name Wozniak en Jobs wisten Apple naar grote hoogten te brengen. Die laatsten was naar buiten toe het grote uithangbord. Apple wist door de jaren heen de wereldmarkt te bedienen met producten als de iPhone, iPad, iMac, Macintosh en zo kunnen we nog wel even doorgaan. In oktober overleed Steve Jobs op 56-jarige leeftijd. Sindsdien neemt
Tim Cook de honneurs waar.
Er is in de jaren al veel over Apple geschreven, gezegd en er zijn zelf
films over gemaakt. Maar wat weten we nog niet over Apple? XGN heeft speciaal voor jullie, onze trouwe lezers de leukste, opvallendste, gekste dingen op een rijtje gezet.
Windows heeft Apple van de ondergang gered
Apple en
Windows zijn als suiker en azijn, de twee giganten zijn al decennialang elkaars grote concurrent. Maar Apple had zonder Windows misschien helemaal niet meer bestaan. Apple was in 1997 op haar absolute dieptepunt, Apple was zo goed als failliet en had niks meer op de bank. Maar toen kwam er hulp uit zeer onverwachte hoek. Windows gaf Apple een financiële injectie van 150 miljoen dollar en gaf Apple de ruimte om te enerveren. Snel daarna sloot Steve Jobs zich na een afwezigheid van twaalf jaar weer aan bij Apple, daarna leken de tropenjaren voor Apple voorbij en kwam er weer voorspoed.
Als tegenprestatie moest Apple vijf jaar lang Office ondersteunen op de Mac en moest het Internet Explorer aanbieden als browser. Bij Windows kijken ze er achteraf vaak met spijt op terug en wordt het ook wel
“het meest idiote wat we ooit hebben gedaan" genoemd.
De gekke caperiolen van Steve Jobs
Apple oprichter Steve Jobs was in bepaalde opzichten geniaal, maar Jobs had ook z’n gekke kanten. Zo
douchte Jobs vrijwel nooit. Jobs zat aan een sterk veganistisch dieet en geloofde daarom dat zijn lichaam vrij was van ‘slijm’. Om die reden vond Jobs het niet nodig om te douchen of bijvoorbeeld deodorant te gebruiken.
Daarnaast gaan er ook vele verhalen over het feit dat Steve Jobs er een handje van had om zonder goede reden mensen te ontslaan. Het bekendste voorbeeld is misschien wel dat van
Ed Niehaus. Niehaus was werkzaam bij Apple en stond op een dag met Jobs in de lift. Het verhaal gaat dat Niehaus hem verkeerd zou hebben aangekeken, waarna Jobs hem op staande voet heeft ontslagen.
Nu zijn er nog genoeg van die gekke, bizarre verhalen over Steve Jobs te vertellen. Maar het is misschien niet zo netjes om iemand bijna een decennium na z’n overlijden voor ‘schut’ te zetten. Dus wat Steve Jobs betreft laten we het hier even bij, de man heeft ook zeker veel betekend en dat moeten we ook een beetje in eer houden.
De vergeten Orwelliaanse Apple reclame
Omdat Apple door de jaren geen ook veel moois heeft neergezet en we ze bij de voorgaande punten toch een beetje als lulletje rozenwater hebben neergezet, willen we het toch een beetje mooi afsluiten. We gaan hiervoor en stukje terug in de tijd met iets waarin Apple erg opviel. Zuiver theoretisch gezien wisten veel mensen hier vroeger natuurlijk van, maar anno 2020 is het toch een beetje in de vergetelheid geraakt.
Vanaf 1986 ging Steve Jobs bij Pixar aan de slag, waarvan hij ook medeoprichter van was. Pixar wist uit te blinken met haar animatiefilms en werd uiteindelijk in 2006 overgenomen door Disney. Onder andere de films van Toy Story, A Bug’s Life en Nemo komen uit de koker van Pixar. Maar ook voor Pixar sprong Steve Jobs er met Apple al uit op het gebied van cinematografie. Apple wist op te vallen met
de beroemde presentaties van Steve Jobs, maar stak er in artistieke zin ook uit met haar commercials. Misschien wel de meest bijzondere ‘vergeten’
reclame van Apple was te zien in het begin van de jaren ’80. Eind 1983 en begin 1984 was de ‘1984-commercial’ te zien. De commercial is sterk gebaseerd op 1984 van de beroemde Britse schrijver George Orwell. Het boek verscheen in 1949 en speelde zich af in 1984, en werd gezien als een waarschuwing tegen Nazi-Duitsland en Stalins Sovjet-Unie. Orwell beschrijft in het boek een staat waarin de overheid elk aspect van het menselijke leven controleert en bewaakt.
De advertentie was gemaakt vanwege de introductie van Apple’s Macintosh en laat een wereld zien waarin iedereen hetzelfde is. Ditzelfde trucje heeft Apple later ook nog eens herhaald met de ‘Lemmings commercial’.