Apple laat je binnenkort iPhone-apps ook downloaden van websites

News
woensdag, 13 maart 2024 om 7:00
app storef1632382774
Als je een app wil downloaden voor je iPhone, dan kan je dat alleen doen via de App Store. Maar daar komt binnenkort verandering in, want Apple zal je ook apps laten downloaden via websites.
De nieuwe Digital Markets Act zorgt voor ingrijpende veranderingen voor iOS. De wet stelt dat een zestal machtige ‘gatekeepers’, waar Apple ook onder valt, hun platformen moeten opengooien voor concurrentie. Op die manier wil de EU het monopolie van de techgigant aanpakken.
Door de wet zal Apple moeten toestaan dat third party-ontwikkelaars een eigen app store ontwikkelen voor iOS en dat er dus directe concurrentie komt voor de App Store. Maar daar blijft het niet bij, want vanaf de lente zal het ook mogelijk worden om apps te downloaden van websites in de EU. Dat heeft Apple aangekondigd via een persbericht.
De verandering betekent niet dat iedereen ineens apps kan delen via een website. Volgens Apple zal het zogeheten ‘Web Distribution’ alleen mogelijk zijn voor geautoriseerde ontwikkelaars om hun apps te delen via hun eigen website. Bovendien zal er ook goed gemonitord worden door het bedrijf dat er geen schadelijke software wordt verspreid.

Commissie op nieuwe app stores?

De veranderingen voor iOS worden niet met open armen ontvangen door Apple. Het bedrijf harkt jaarlijks namelijk veel geld binnen via de commissies op aankopen in de App Store. Daarom wil Apple ook commissie eisen op aankopen die gedaan worden in app stores van andere ontwikkelaars.
Meerdere partijen die van plan zijn om een eigen app store te lanceren hebben zich daar al tegen uitgesproken, waaronder Microsoft. De EU heeft aangegeven deze regels scherp te toetsen aan de DMA, mits Apple eraan vast blijft houden wanneer de nieuwe wet van kracht gaat.

Populair Nieuws

Laatste Reacties