Deze Call of Duty feitjes wist jij (waarschijnlijk) nog niet

Article
dinsdag, 25 juni 2024 om 13:00
call of duty black opsf1587540638
Call of Duty is één van de bekendste gamereeksen op de planeet. Na dik 20 jaar op de markt staat er ook voor dit najaar weer een nieuw deel op de planning. Voor het zover is, is het eerst tijd om vijf feitjes over Call of Duty die je misschien nog niet wist, onder de loep te nemen.

1. Codenaam om van te smullen

We trappen af met de codenaam waarmee Call of Duty vroeger aangeduid werd toen de reeks voor het eerst gemaakt werd. De eerste game in de shooterreeks verscheen dan wel in 2003, maar tijdens de ontwikkeling van het spel had deze een compleet andere naam. De codenaam was namelijk: Medal of Honor Killer.
De codenaam kun je zien als een strijdmotto, want uitgever Activision wilde met Call of Duty de strijd aan gaan met Electronic Arts. De Amerikaanse uitgever stond destijds goed op de kaart met haar shooterreeks Medal of Honor. Activision wilde graag marktleider worden en sprak die woorden op de werkvloer dus duidelijk uit.
call of duty black ops 3

2. De “Impossible Easter Egg”

Met een geschiedenis zo groot als die van Call of Duty zijn er altijd geheimen om te ontrafelen. Zo ook in 2024, want er is nog altijd één easter egg in Call of Duty Black Ops III die niet gekraakt is. Het betreft een geheime easter egg in de Shadows of Evil map.
Jason Blundell, de game director van Treyarch Studios destijds, gaf ooit aan dat er een easter egg in de game zat die nooit uitgevogeld zou worden. Na acht jaar is dat nog altijd het geval en spelers hebben de easter egg over de jaren dan ook de bijnaam van “Impossible Easter Egg” gegeven.

3. Soldaten steunen

Dat Call of Duty ontzettend populair is, weet iedereen wel. Wat velen alleen niet weten is dat de reeks verantwoordelijk is voor een non-profit organisatie: Call of Duty Endowment. Voormalig Activision-CEO Bobby Kotick en generaal James L. Jones, Jr. creëerden de organisatie om oud-soldaten van de Verenigde Staten (en later het Verenigd Koninkrijk) aan een passende baan te helpen na hun tijd in het leger.
Inmiddels heeft de organisatie meer dan 125.000 oorlogsveteranen aan zogeheten “high-quality” banen geholpen. Al meer dan 73 miljoen dollar is binnengekomen aan donaties over de jaren en gezien Activision Blizzard alle operationele kosten voor haar rekening neemt, gaan al die donaties rechtstreeks naar het fonds om banen te vinden voor de oud-militairen.
call of duty thors hammer black ops 2

4. Verborgen Marvel crossover

Naast Call of Duty Black Ops III was ook Black Ops II gevuld met geheimen. De tofste is wellicht de crossover met Marvel die Treyarch in de campagne van Black Ops II stopte. Je kunt namelijk Thors hamer vinden in de missie Celerium, al denken velen dat het hierbij stopt.
Dat is alleen niet het geval. Er is een interactie mogelijk met de hamer, maar daarvoor moet je wel heel erg je best doen. Alle vijanden in het gebied waar je de hamer kunt vinden, moet je geruisloos zien uit te schakelen. Vervolgens verschijnt een optie om de hamer op te pakken, maar als je dit doet, zegt de game: “You are not worthy”.

5. Call of Duty stripboeken

Tot slot is er nog het feit dat Call of Duty buiten games ook stripboeken heeft. Sinds de release van Call of Duty Modern Warfare 2 in 2009 heeft de shooterreeks haar eigen lijn aan stripboeken, waarbij de eerste Modern Warfare 2: Ghost was. Daarin werd het verhaal van Simon Riley (Ghost) voorgeschoteld voor de gebeurtenissen van Modern Warfare 2.
Ook rondom Black Ops II, Modern Warfare 3 (2011) en Black Ops III kwamen stripboeken uit. De meest recente reeks kwam in 2018 rondom de release van Call of Duty Black Ops IIII. De laatste hiervan verscheen begin 2019, wat nog altijd de laatste keer is dat er een strip verscheen van Call of Duty.