Call of Duty Black Ops 3 Review - Oorlog, zombies, madness!

  De Call of Duty Black Ops 3 review is vrij uitgebreid geworden. Niet vreemd, want ontwikkelaar Treyarch heeft deze keer wat extra tijd gehad om de game te maken. Benieuwd of die extra tijd ook daadwerkelijk geholpen heeft? Lees de Call of Duty Black Ops 3 review dan snel verder!

  Zoals we gewend zijn van de Black Ops-serie is Black Ops 3 opgedeeld in een singleplayer, multiplayer en zombiemodus. Daarbij komt deze keer nog de Freerun-modus. Om het eenvoudig te houden, gaan we in de review ook in die volgorde alle onderdelen langs. Om te beginnen bij de singleplayer. Maak je borst maar nat!

  Advanced 2.0

  In Call of Duty Black Ops 3 leven we in het jaar 2065. Als we deze tijd vergelijken met Advanced Warfare, dan durf je de vorige game eigenlijk geen Advanced meer te noemen. Black Ops 3 doet er nog een schepje bovenop en weet dit enorm goed uit te werken. Nadat je een personage hebt gekozen (man of vrouw!) wordt je in de eerste missie direct geconfronteerd met de akelige toekomst.

  Heb je een zwakke maag, dan wil je misschien de grafische content wel uitzetten. Na de groffe eerste missie komen de Cybernetische aanvallen in beeld. Het moment waarop de pret echt begint. De Cybernetische aanvallen zijn opgedeeld in drie categoriën: Control, Martial en Chaos. Allemaal met zeven verschillende aanvallen en hun eigen voordelen. 21 aanvallen om uit te testen dus!

  Je kunt bijvoorbeeld robots in vuur en vlam zetten, of je stuurt miniscule vliegende nanobots achter mensen aan. Of je nu liever stiekem te werk gaat of frontaal, voor iedereen zijn er handige aanvallen. Het leuke is dat ze optioneel zijn. Je kunt het spel ook prima uitspelen zonder. Met de nieuwe Realistic-modus wil je echter wel overwegen om ze te gebruiken.

  In de Realistic-modus is één kogel je al fataal. Eentje ja. Het enige dat je helpt zijn checkpoints op sommige plekken. De singleplayer is in ieder geval gevuld met alles wat je van Call of Duty Black Ops 3 verwacht. Van hoogwaardige Michael Bay-explosiemomenten tot verraad. Maar wat maakt het nog vetter?

  Call of Duty Black Ops 3 review

  Nodig je vrienden alvast uit

  Ja, splitscreen. Dat maakt het nog vetter! Of online, zolang het maar met je vrienden is. Dit spektakel is iets dat je wil delen. Jammer genoeg is er ook een vernieuwing in het coop-gedeelte die het allemaal weer even minder leuk maakt. Leave no man behind geldt hier niet meer. De game volgt namelijk het tempo van de snelste speler. Zodra hij bij de volgende cutscene aankomt, word jij er ook heen geteleporteerd.

  Hierdoor heb je bijvoorbeeld minder tijd om collectibles op te speuren of om simpelweg van de omgeving te genieten. Je moet de leider bijhouden. Een ander voordeel is dat je vanaf het opstarten direct alle missies kan doen. Mocht een van je vrienden al verder zijn dan jij, kun je nog steeds samen spelen. Maar de zwakste schakel gaat nu gewoon dood.

  Welkom in mijn crib

  De laatste toevoeging aan de singleplayer is de safehouse. Tussen missies door kun je hier rondlopen en van alles doen. Je gevonden collectibles aan de muur hangen, je cybernetische aanvallen upgraden of zelfs oefenen in een simulator. Wanneer je met vrienden speelt, kun je ook hun kamertjes bekijken om te zien wie er nou eigenlijk meer medailles behaald heeft.

  Wat het meer dan een simpele gimmick maakt, is de informatie over je volgende missie. Je kunt bijvoorbeeld alvast kijken of je meer vijanden gaat tegenkomen op de korte of lange afstand. Vervolgens kan je daar je wapen loadouts weer op aanpassen. Vergeet ook niet even de computer in je kamertje te bekijken. Die moet vol easter eggs zitten.

  (Spoilers ahead!) We willen toch duidelijk maken dat het wel loont om de singleplayer helemaal uit te spelen. Dan speel je namelijk een soort tweede singleplayer vrij: Nightmares. Hierin zijn de vijanden veranderd in roestige robots en zombies, de volgorde van de missies is aangepast en zelfs de dialogen. Zeker de moeite waard om te checken!

  Call of Duty Black Ops 3 review

  Meer dan een soldaat

  Met 11 prestiges van 55 levels kun je weer meer dan genoeg tijd in de multiplayer stoppen. Na de laatste Master-prestige moet zelfs nog iets komen, maar het gaat wel even duren voor iemand dat bereikt heeft. De multiplayer heeft alle bekende modi weer, speelbaar op 13 verschillende mappen (inclusief Nuk3town). Er is echter een vernieuwing die de multiplayer flink veranderd.

  In plaats van een standaard soldaat moet je nu een Specialist kiezen. In totaal zijn er negen, en elke Specialist heeft een speciaal wapen én een speciale aanval. Voordat een match begint mag je een Specialist kiezen met daarbij of het wapen of de aanval. Tijdens het spelen kun je het wapen of de aanval opladen door bijvoorbeeld kills te maken, en dan barst de hel los.

  Met Outrider kun je bijvoorbeeld enkele seconden door muren heen kijken, en met Spectre kun je heel even ontzichtbaar worden. Het zijn vette vaardigheden die de multiplayer naar een nieuw niveau tillen. Tel daarbij het freerunnen op en de mappen die daar naar zijn gemaakt, en je krijgt gruwelijke dynamische games. Voor een overzicht van alle Specialists kun je terecht op de website van Black Ops 3.

  Daarnaast zijn er natuurlijk nog scorestreaks om te verdienen. Van de bekende UAV's tot enorme vliegtuigen waar drie mensen tegelijk achter turrets plaats kunnen nemen. Een minpuntje in de multiplayer: je hebt niet standaard een mes meer. Een mes is nu een secundair wapen en je kan alleen met de achterkant van je geweer slaan. En dat betekent jammer genoeg niet altijd een directe kill.

  Call of Duty Black Ops 3 review

  De zwarte markt

  Call of Duty Black Ops 3 heeft ook een Ranked-modus waarin je vier tegen vier speelt. Iedereen krijgt eerst de keuze om iets te verbannen of te beschermen. Zoals wapens of scorestreaks die niet (of juist wel) gebruikt mogen worden in de match. Daarna mag iedereen zijn Specialist, loadouts en scorestreaks daarop aanpassen. Wat de Ranked-modus vooral bijzonder maakt zijn de Cryptokeys.

  De Cryptokeys kun je verkrijgen door te winnen. Deze speciale eenheid kun je daarna spenderen op de zwarte markt van Black Ops 3. Je koopt een normaal of zeldzaam kistje waar speciale versieringen voor je wapens in kunnen zitten of nieuwe emblemen. Met de Gunsmith is het uiterlijk van je wapen op vele manieren aan te passen, maar daarover later meer.

  Call of Duty Black Ops 3 review

  Zooooombiiieeeeees!

  Waar de Black Ops-serie bekend om staat is de Zombiemodus. Deze keer speelt het zich af in Morg City. De vier personages komen onder een vloek te vallen door hun slechte daden. Aan jou de taak de vloek op te lossen terwijl je hordes zombies afslacht. En natuurlijk kan het splitscreen! Net als de multiplayer overigens. Maar Morg City is enorm groot en je moet een hoop leren voordat je gaat slagen.

  Naast de terugkeer van de Pack-A-Punch heeft de Zombiemodus nog een vette toevoeging; Gobblegums. Oftewel kauwgomballen. Je kunt van tevoren een Gobblegum-loadout maken met vijf verschillende Gobblegums die je uit de machine in de game kunt trekken. In totaal zijn er vijftien om uit te kiezen, maar die moet je eerst vrijspelen.

  En dan zijn er nog de Mega Gobblegums! Achttien verschillende maar liefst. Deze Gobblegums kun je alleen maken in Dr. Monty's Factory, maar dan moet je eerst Liquid Divinium in de Zombiemodus vinden. Daarna kun je Mega Gobblegums maken om te gebruiken in je volgende zombie ervaring.

  Het laatste puntje van de nieuwe Zombiemodus is dat er om de zoveel tijd iemand in een monster kan veranderen. Het is een tijdelijke buff om bijvoorbeeld speciale deuren te openen, stroom aan te zetten of om gewoon lekker zombies mee af te slachten. Je hebt het monster wel nodig om bepaalde dingen te vinden, dus verspil hem niet!

  Call of Duty Black Ops 3 review

  De laatste vernieuwingen

  Nu zijn er nog twee dingen over om te bespreken: het Freerunnen en de Gunsmith. Om te beginnen bij het Freerunnen. Dit is een extra modus met vier verschillende mappen om het freerunnen te oefenen. Je leert er om schietend over muren te rennen, over hoge obstakels heen te klimmen of er juist onderdoor te gaan. Het is een kleine toevoeging, maar het is zeker behulpzaam om je voor te bereiden op de multiplayer.

  Bij de Gunsmith kun je bijna altijd terecht om je wapens uniek te maken. Het gaat veel verder dan alleen een mooi kleurtje. Je kan symbolen toevoegen, letters en nog veel meer. Net als het Freerunnen is het een kleine toevoeging, maar het is zeker een leuk extraatje. Treyarchs bericht is duidelijk: geef ze de tijd en de content komt er. Zoveel content, dat je af en toe even de weg kwijt bent.

  Call of Duty Black Ops 3 Review - Uitgebreider dan ooit

  Zoals je aan de review hebt kunnen zien, is Call of Duty Black Ops 3 uitgebreider dan ooit. Op een positieve manier. De game zit vol met vernieuwingen, maar voelt toch heel erg vertrouwd aan. Het is ook echt de moeite waard om de singleplayer, multiplayer, zombiemodus en het Freerunnen te checken. Aan alles is gedacht.

  Treyarch maakt meer dan duidelijk wat ze kunnen met extra tijd. Hopelijk is dit een trend die we in toekomstige Call of Duty-games ook terug gaan zien. Vergeet alleen niet dat de PS3 en Xbox 360-versies geen Campaign hebben en dat de downloadbare content voortaan 30 dagen eerder naar PlayStation komt. Chapeau Treyarch, Chapeau!

  9

  De plus- en minpunten

  • Goed uitgewerkte singleplayer
  • Sterke, dynamische multiplayer
  • Gobblegums en zombies!
  • Kleine, nuttige gimmicks
  • Enorm veel content...
  • ...Waardoor het soms wat onoverzichtelijk is
  • Het tempo van de snelste bijhouden
  • Waar is mijn knife!?

  Call of Duty: Black Ops III

  Verkijgbaar vanaf 6 november 2015

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.