De innovatie op het gebied van smartphones als het gaat om de buitenkant is een lange tijd gestagneerd. Maar een budget smartphone brengt daar nu ineens verandering in.
Carl Pei houdt er wel van om de smartphone-markt op te schudden. Toen hij werkzaam was bij Oppo richtte hij in 2013 de subbrand OnePlus op samen met Pete Lau. Met het nieuwe merk was het doel om flagship killers te maken, nadat grote merken de prijzen flink omhoog hadden gegooid. En het merk was meteen een succes.
Maar nadat OnePlus zelf ook één van de grote merken was geworden en aan dezelfde praktijken begon mee te doen als Samsung en Apple, besloot Pei dat het tijd was om te vertrekken. In 2020 kwam hij daarom met zijn volgende avontuur, een nieuw hardwarebedrijf genaamd Nothing.
Het eerste product was een setje draadloze oordopjes, maar al snel kwam er ook een smartphone bij. De Nothing Phone (1). Voor de telefoon is er een eigen unieke skin voor Android ontwikkeld en op de achterkant zijn zogeheten Glyphs te vinden - LED-lampjes die je naar eigen smaak kan instellen voor notificaties en andere functies.
Hoewel de smartphone een aantal interessante dingen toevoegt, was de Nothing Phone (1) niet het baanbrekende product dat velen hadden verwacht van het nieuwe bedrijf van Pei. Maar mogelijk zorgt een nieuwe smartphone nu wel weer voor opschudding in de markt.
We hebben het daarbij niet over de Nothing Phone (2), die vorig jaar is gelanceerd, maar over de CMF Phone 1. CMF is weer een subbrand die in augustus in het leven is geroepen, als een budgetmerk van Nothing.
De nieuwe smartphone grijpt meteen de aandacht door het uiterlijk. Op de achterkant zijn namelijk meerdere schroefjes te vinden, naast de twee camera-sensoren. Door de schroefjes te verwijderen, kun je eenvoudig toegang krijgen tot de hardware van de smartphone. Iets dat we tegenwoordig amper meer zien. Veel fabrikanten zorgen ervoor dat klanten met geen mogelijkheid de achterkant zelf eraf kunnen krijgen, met behulp van lijm, verborgen schroeven en andere middelen.
Maar de schroeven zijn er niet alleen maar voor bedoeld om de achterkant er makkelijk vanaf te krijgen. Ten eerste is het mogelijk om de kleur van je smartphone in een handomdraai te veranderen en ten tweede kan je verschillende accessoires toevoegen.
Via de website van CMF kan je komen aan een standaard, een sleutelkoord en een magnetische achterkant met pasjeshouder. En omdat je niet met lijm of andere tijdelijke oplossingen aan de slag hoeft, kan je er zeker van zijn dat de accessoires goed vast blijven zitten. Ze zijn immers letterlijk vastgeschroefd aan je telefoon. En als je ze eraf wil halen, zit je niet met lelijke vlekken.
De huidige opties zijn al handig, maar we verwachten dat het hier niet bij ophoudt. CMF kan in de toekomst nog meer accessoires toevoegen en dan zijn er ook nog de gebruikers zelf. Als de CMF Phone 1 aanslaat, dan verwachten we dat de 3D print-markt losgaat met allerlei opties voor de smartphone. Wat bijvoorbeeld te denken van het vastschroeven van een lens voor de camera?
CMF heeft bovendien niet alles gegokt op de aantrekkingskracht van modulariteit. De smartphone is op veel gebieden ook een uitstekende optie om in huis te halen. Zo heeft de CMF Phone 1 een 6,67” Super AMOLED-scherm met een 120Hz refresh rate, een 2000 nits peak brightness en ondersteuning voor HDR10+.
De smartphone draait daarnaast op dezelfde OS als de Nothing Phone (2), heeft een accu die de hele dag lang meegaat, huisvest een chipset die alle games kan draaien en de camera levert ook nog eens prima werk. En het mooiste van alles? De 128GB-versie kost momenteel maar 200 euro. Er is een reden waarom we de CMF Phone 1 omschreven als een budget smartphone, maar de features zijn meer dan premium.