Wist je dat Super Mario RPG eigenlijk een vervolg zou krijgen?

News
zondag, 19 november 2023 om 15:00
super mario rpg remakef1698319887
Er zijn door de jaren heen best wel veel RPG’s verschenen met Mario in de hoofdrol. Paper Mario en Mario & Luigi zijn samen goed voor zo’n 11 games (remakes niet meegerekend). Het begon alleen allemaal met Super Mario RPG, dat nooit een vervolg kreeg. Maar wist je dat dat wel het plan was?
De remake van Super Mario RPG ligt nu in de winkel, waardoor een hele nieuwe generatie kennis kan maken met Mallow, Geno en de trawanten van Smithy. De originele game is alom geliefd en wordt vaak genoemd als een van de beste games voor de SNES. Toch is er nooit een vervolg verschenen.

Geen tijd, zoek maar een ander

Er waren alleen wel plannen voor een tweede Super Mario RPG. Er werd zelfs een game met die naam aangekondigd in 1997, een jaar nadat de eerste game verscheen. Maar die game zag er meteen al heel anders uit dan fans van het eerste deel hadden verwacht.
De originele game werd ontwikkeld door SquareSoft (tegenwoordig opgegaan in Square Enix) en Nintendo had dat bedrijf weer benaderd voor een vervolg. Maar precies rond die tijd had SquareSoft het erg druk met Final Fantasy VII en had het geen tijd voor Mario RPG 2. Dat de relatie tussen Nintendo en Square enigszins beschadigd raakte omdat Square Final Fantasy VII exclusief voor PlayStation ging maken, hielp natuurlijk ook niet.
De Super Mario RPG 2 die in 1997 werd getoond werd dan ook gemaakt door Intelligent Systems, de studio achter Fire Emblem. Mario-fans herkennen de naam vast ook als de studio die Paper Mario maakt. Dat is geen toeval, want dat is de naam waaronder deze versie van Mario RPG 2 uiteindelijk verscheen.
nswitch supermariorpg 10f1700148055

Was Paper Mario ooit een vervolg op Mario RPG?

Daarmee is niet gezegd dat Paper Mario ooit daadwerkelijk verder ging waar Mario RPG gebleven was. De vroegste beelden van de game laten al zien dat hij altijd de look had die we kennen van Paper Mario. Ook zijn er nergens personages uit de originele Mario RPG-game te bekennen.
Het lijkt aannemelijk dat deze versie van Super Mario RPG 2 alleen zo heette omdat het de tweede Mario-game in het RPG-genre was en niet omdat het ooit daadwerkelijk een vervolg zou zijn op Mario RPG. De naam Paper Mario is pas laat gekozen voor deze game, mogelijk om te zorgen dat er geen verwachting zou zijn dat bijvoorbeeld Geno of Mallow in de game zouden zitten.
nswitch supermariorpg 06 1f1700148013

Geen ‘echte’ Super Mario RPG 2 zonder Square Enix?

Overigens kon een Mario RPG 2 van Intelligent Systems het verhaal van Mario RPG waarschijnlijk nooit echt voortzetten. De unieke personages uit de SNES-game zijn eigendom van Square Enix (of waren dat destijds in ieder geval). Toen Square de kans om een vervolg te maken afsloeg, vervloog alle hoop dat er snel iets zou gebeuen in de Mario-wereld die het bedrijf had neergezet.
De Switch-remake is het eerste serieuze teken van leven dat Super Mario RPG in de afgelopen 27 jaar heeft gegeven. De game is goed ontvangen en de relatie tussen Square Enix en Nintendo is een stuk beter. Is er nu een kans dat er toch nog een Mario RPG 2 komt? Misschien wel, er zijn tenslotte gekkere dingen gebeurd. Ergens zijn we wel benieuwd hoe een vervolg op deze game eruit zou zien, maar het is met dit soort zaken meestal verstandig om er niet te veel hoop op te vestigen.