De vijf beste indie-soundtracks

Article
woensdag, 03 april 2013 om 17:00
xgn google image
Muziek kan tegen je praten en je meenemen naar een totaal andere plek dan waar je je bevindt. Het is dan ook niet raar dat games muziek bevatten om je dieper in de game te zuigen. Voor grote titels als The Elder Scrolls V: Skyrim of World of Warcraft worden grootse orkesten opgetrommeld. Bij de indie-titels is dat wel anders.
Deze titels zitten vaak gebonden aan krappe budgetten, waardoor muziek één van de punten is waar op bezuinigd wordt. Toch hoeft het niet zo te zijn dat deze kleine titels mindere goede muziek hebben dan hun grote broers. In deze special belichten wij vijf soundtracks van indie-titels die je niet gemist mag hebben. De games zijn niet gerangschikt, waardoor je je zelf een mening mag vormen over de vraag welke jij de beste vindt. Feit is: deze soundtracks zijn fantastisch, briljant, misstaan niet op je mediaspeler en zuigen je de game in!
The Binding of Isaac
Hoe zou jij je voelen in het volgende scenario? Je moeder hoort stemmen van een hogere macht. De stem beweert dat jij, Isaac, bezeten bent van het kwaad. De opdracht: verwijder al het kwaad om hem te redden. Gameconsoles en speelgoed worden je ontnomen, en zelfs je kleding wordt van je afgenomen. Maar dat is nog niet alles. Je wordt ook nog eens opgesloten in je kamer. Niet veel later krijgt je moeder echter de opdracht om je ‘los te snijden’ van al het kwaad. Je moeder bestormt je met een slagersmes en jij neemt de benen. Lekker sfeertje, toch?
Dit alles vind je terug in de soundtrack van deze indie-game. Te beginnen bij de main theme, die gelijk de duistere, mystieke toon neerzet die je voor de rest van de game voor je kiezen zult krijgen. Je broertjes, in de vorm van miskramen, eenzaamheid en gevaar liggen op de loer in de kelder van je ouderlijk huis. Vooral de titel ‘Sacrificial’ is een nummer dat je direct in de game sleurt. De melodie, in e-mineur, wordt zo bespeeld dat de noten precies vallen op de plekken waar je ze niet verwacht. De epische vocale zang voegt daar een extra mysterieuze toon aan toe. Ach, wat lullen we nog? Check het nummer hieronder:
Componist: Danny Baranowsky
Bastion
Je wordt wakker. De stad waar je eens in leefde ligt in puin. Er is geen mens meer te bekennen. Gewapend met je enige vriend, in de vorm van een hamer, trek je eropuit om de wereld weer stukje bij beetje in elkaar te zetten. Een verhaal met veel pieken en dalen. Van vreugde tot verdriet. Het is dan ook geen geheim dat Bastion door veel gamers met liefde omarmd werd. Niet alleen de game, maar ook de moddervette soundtrack wist menig hart te veroveren.
Darren Korb wist ons ook nog iets te vertellen over muziek die hij gecomponeerd heeft voor Bastion. Voor hem was het van belang de speler mee te nemen met excentrieke klanken terwijl ze toch bekend in de oren zouden klinken:
Korb heeft deze exotische klanken zeker in zijn muziek kunnen verwerken. De oosterse melodielijnen worden aangevuld door bombastische drums die zo af en toe ook nog eens afgewisseld worden met prachtige snaarinstrumenten. Gitaren en harpen zijn ook van de partij. Hieronder hebben wij onze favoriet neergezet, die nog weken nadat je het nummer gehoord hebt door je hoofd zal spoken. Geniet van Build That Wall, ook wel bekend als Zia’s Theme:
Componist: Darren Korb
Retro City Rampage
Iedereen die vroeger een Nintendo Entertainment System (NES) heeft aangeraakt, zal ongetwijfeld de heerlijke warme 8-bit melodieën herkennen. De soundtrack van Retro City Rampage, een 8-bit game die jaren in ontwikkeling is geweest, zal je direct meenemen naar de begindagen van de NES en je alle hoeken van deze console laten zien wat geluid betreft. De saws, squares en noises vliegen je om de oren.
Gezegd mag worden dat de drie componisten leentjebuur hebben gespeeld bij bedrijven als Capcom en Konami. Erg is dat niet, aangezien in het spel referenties aan de orde van de dag zijn. Verwacht dus melodieën die geïnspireerd zijn door titels als Mega Man en Teenage Mutant Ninja Turtles. Mocht je fan zijn van heerlijke chiptunes, dan raden wij je aan het album zeker een kans te geven. Hier alvast een voorproefje:
Componisten: Freaky DNA / virt / Norrin Radd
Superbrothers: Sword & Sworcery EP
Superbrothers: Sword and Sworcery EP, hoe kunnen we deze game eigenlijk omschrijven? Het is een game die zijn verhaal vanuit het perspectief van de derde persoon vertelt. Op deze manier geven de ontwikkelaars je echt het gevoel dat je bij de game betrokken bent. Het verhaal is niet bijster interessant om te volgen, en met een aantal uurtjes heb je het dan ook wel gehad. Toch heeft deze game een hele sterke kant, en dat is de soundtrack.
De EP in de titel staat daar namelijk niet voor niets. EP staat voor Extended Play, wat weer inhoudt dat het een album betreft en het dus eigenlijk voornamelijk om de muziek gaat. En dat kunnen we niet anders dan onderstrepen. Het album bevat prachtige nummers. Zo is Lone Star een prachtig nummer dat je ondergetekende op ieder willekeurig moment van de dag kan laten horen. De betoverende melodie, die ten gehore wordt gebracht dankzij een synthesizer, neemt je mee op een fantastische trip van harmonie en rust:
Componist: Jim Guthrie
Journey
De laatste titel in deze lijst is Journey, een exclusieve PlayStation 3 titel ontwikkeld door thatgamecompany. Het spel geeft je het gevoel van isolatie en eenzaamheid. De woestijn lijkt zich uit te strekken tot hoe ver het oog rijkt en verder. Je besluit om richting een grote berg te gaan, maar tijdens je zoektocht stuit je op overblijfselen van een oude beschaving. Eenmaal bij de grote berg aangekomen zijn nog niet alle gevaren getrotseerd. Wind, kou en natuurlijk de lange afstand krijg je nog voor de kiezen.
De muziek is misschien ook wel in deze game wel de drijvende kracht. Prachtige, rustige muziekstukken voeren de boventoon die op geniale wijze gecomponeerd zijn door Austin Wintory, die speciaal voor jullie een klein beetje los liet over zijn inspiratie en hoe het team aan zijn werk bijdroeg:
Na deze lap tekst ben je vast wel benieuwd naar wat Wintory met zijn inspiratie heeft gedaan. Dat kun je onder meer beluisteren in het onderstaande nummer. Maar schroom vooral niet om door te klikken, de muziek is adembenemend:
Componist: Austin Wintory

Populair Nieuws