De top 10 SEGA Mega Drive Games waar je naar terug verlangt

  SEGA liefhebbers kunnen sinds april via Steam met hun favoriete Mega Drive games aan de slag. Een externe partij blaast de Sega Mega Drive nieuw leven in, maar dan wel in een compacter jasje inclusief 80 games en de mogelijkheid om oude games af te spelen. Daarom hebben we de top 10 SEGA Mega Drive Games samengesteld.

  Terwijl er ieder jaar weer grotere titels uitkomen met de meest realistische gameplay, verlangen velen van ons toch ook terug naar die goede oude tijd. De tijd waarop je nog op je (S)NES of SEGA Mega Drive speelde.

  Nintendo heeft dit in de gaten, want het kondigde onlangs haar mini NES Classic Edition aan. Een moderne en verkleinde uitvoering van haar klassieke console. Ook SEGA doet op haar manier een duit in het zakje en biedt spelers sinds april de mogelijkheid om haar echte klassiekers via Steam te spelen.

  Van de week dook er ook nog eens een vernieuwde uitvoering op van de SEGA Mega Drive inclusief 80 games. Deze wordt niet gemaakt door SEGA zelf, maar door een Chinees bedrijf dat onder de naam van SEGA werkt. Het belangrijkste is dat de console SEGA liefhebbers weer een kans biedt om hun favoriete SEGA games uit de jaren negentig, zoals Sonic, te spelen. En met de top 10 SEGA Mega Drive Games van ons verveel je je daarmee geen moment.

  10. Golden Axe

  Golden Axe is een arcade game die in een later stadium werd uitgebracht voor de SEGA Mega Drive. Het was één van de eerste side-scrolling vechtgames waarin je als één van de drie karakters, een dwerg, barbaar of amazon, aan de slag kon.

  Het idee was dat je alles wat op je pad kwam kort en klein moest slaan. Dit kon je alleen doen, maar ook in een co-op met een vriend. Het doel was uiteindelijk om je land te bevrijden van de leider Death Adder.

  Waar Golden Axe vroeger ontzettend goed gewaardeerd werd, kon de SEGA Vintage collection uit 2012 maar weinig interessants bieden. Dit bleek ook uit onze review. Evengoed verdient de game een plaatsje in de top 10 SEGA Mega Drive Games.

  9. Gunstar Heroes

  Gunstar Heroes is net als Golden Axe een side-scrolling game waarbij je de nodige vijanden uit de weg moet ruimen. Vanwege het snelle karakter van de game was het cruciaal dat de controls goed reageerden en dat deed het dan ook voor die tijd. Dit samen met het tijdloze karakter van Gunstar Heroes maakt de game voor vele fans nog altijd leuk om te spelen.

  Het feit dat Nintendo afgelopen jaar het spel voor de Nintendo 3DS uitbracht, laat maar merken dat het idee van de game in deze tijd nog altijd niet misstaat. De vele wapens die te upgraden zijn en de vele grote gevechten en heftige eindbazen hebben ervoor gezorgd dat Gunstar Heroes een plek in de top 10 heeft verdiend.

  8. Phantasy Stars 4

  Phantasy Stars 4 is een RPG en was een verzameling van de eerdere drie delen, waarmee het alle onopgeloste problemen aan elkaar knoopte. Dit zorgde voor een ontzettend sterke game waar menig SEGA liefhebber nog graag aan terugdenkt. De RPG stond bekend om de exploratie van de wijde wereld waarbij je de nodige mensen moest aanspreken en gevechten moest overwinnen.

  Dit deed je op een turn-based manier, die nog altijd de basis is van de remakes die enkele jaren geleden voor de Wii, Xbox en PlayStation verschenen. Alle karakters hadden eigen krachten en wapens waarmee de tegenstander bestreden kon worden, tot wel veertien moves. Dit in combinatie met de verbeterde graphics en Manga stijl maken deze game ook een klassiekertje.

  7. Hang-On

  Hang-On was de eerste arcade motorrace game voor SEGA en werd in 1985 uitgebracht. Je nam het in deze game op tegen andere motormuizen en tegen de tijd die bovenin je scherm langzaam aan weg tikte. Het idee was simpel en dat was om zo lang mogelijk de race vol te houden tot de tijd verstreken was. Onderweg kwam je langs checkpoints waardoor je weer wat extra seconden kreeg.

  De game bevatte als één van de eerste games officiële billboards van bestaande bedrijven en merken. Vanwege het succes van de game volgden enkele jaren later ook nog een tweede deel, Super Hang-On, en enkele continent gebonden vervolgen.

  6. NBA Jam

  De grondlegger van de basketbalgames; NBA Jam. De game kende namelijk als één van de eerste sportgames officiële teams en spelers. In zwaar overdreven gameplay kon je in twee tegen twee basketbalwedstrijden rekenen op de nodige actie, waar de slam dunks je om de oren vlogen. Precies de dingen die basketbal zo mooi maken.

  NBA Jam kende geen regels, geen overtredingen of vrije worpen, alleen doel verdedigen was verboden. Deze vrije vorm van basketbal was ongekend populair en dat bleek ook wel uit de verkoopcijfers. Het behaalde één miljard dollar aan omzet en werd daarmee in 1994 de beste verdienende arcade game aller tijden tot dan toe.

  5. Sonic the Hedgehog

  Het karakter waar SEGA eigenlijk bekend om stond. De blauwe egel kwam in vier verschillende delen uit op de Mega Drive, maar daarover later meer. Het eerste deel Sonic the Hedgehog liftte mee op het grote succes van de SEGA Mega Drive en kon daarmee doorgroeien als het grote icoon.

  Maar natuurlijk was Sonic the Hedgehog ook gewoon ontzettend goed. Het zal niets nieuws zijn, maar de game bracht veel snelheid in de werelden en vroeg veel van je reactievermogen in de vlugge levels van de game. Zo was Sonic ook goed voor twee soorten gamers, namelijk diegene die alle muntjes wilden verzamelen, of die als een gek met de blauwe egel en zijn rode schoenen door het level wilden scheuren.

  4. Mortal Kombat 2

  Mortal Kombat 2 wist bij ouders weinig goeds te doen in de jaren negentig, maar de jeugd liep ermee weg. De basis van de Mortal Kombat die we vandaag de dag kennen, zijn Mortal Kombat 1 en 2. Waarbij het tweede deel wordt gezien als het beste deel (ooit).

  Toen al konden spelers aan de slag met Scorpion en Sub-Zero in één op één gevechten met gore eindscenes zoals die nog altijd in de game zitten. In het tweede deel werden deze nog even iets grafischer, werden de karakters uitgebreid en werden er nieuwe moves toegevoegd aan het arsenaal van de vechters. Het feit dat de game nog altijd bestaat geeft wel aan dat het een hele solide franchise is en dat is allemaal bij Mortal Kombat 2 onstaan.

  3. Super Street Fighter 2

  Super Street Fighter was één van de betere vechtgames voor de SEGA Mega Drive en dit had vooral te maken met de vele combinaties die je aan elkaar kon rijgen waardoor je tegenstander geen tijd had om te reageren. Alle vechters kenden compleet verschillende vaardigheden waardoor de gameplay heel afwisselend was.

  Het feit dat Super Street Fighter nog steeds als eSports opduikt over de hele wereld geeft maar aan dat dit een hele populaire game was. En nog altijd is. Niet lang geleden kwam er namelijk een remaster uit van deze populaire game voor de Xbox en PlayStation. De game Super Street Fighter 2 leeft nog altijd voort.

  2. Streets of Rage 2

  Er zijn vandaag de dag nog maar weinig brawler games zoals Streets of Rage 2 dat ooit was. Er was maar één doel en dat was jezelf, of met een vriend, door de straten vechten tegen de stereotype punkers uit de jaren negentig. Je deed dit met karakters die ieder hun eigen unieke aanvallen hadden. Ook de tegenstanders verschilden van elkaar waardoor je als speler de nodige afwisseling en uitdagingen voorgeschoteld kreeg.

  De diverse wapens waaronder messen, samoerai zwaarden en granaten zorgden voor het nodige slagveld, die er ook nog eens tiptop uitzagen voor die tijd. De karakters zagen er allemaal strak uit en ook de omgeving waarin je jouw tegenstanders te lijf ging, waren ontzettend sterk. Goed genoeg voor een tweede plaats in de top 10 SEGA Mega Drive Games.

  1. Sonic the Hedgehog 2

  Maar de koning der koningen, hoe kan het ook anders, is Sonic the Hedgehog 2. We kwamen de blauwe egel eerder al tegen op nummer 5 vanwege zijn geschiedenis met de SEGA Mega Drive. Maar de beste van de vier Sonic's is het tweede deel.

  Nog altijd komen er jaarlijks games uit met Sonic in de hoofdrol, maar bij lange na kunnen ze niet meer tippen aan het niveau en de successen van de eerste jaren. Wat Sonic the Hedgehog zo goed maakte, was de snelheid van het spel. De levels waren dan ook helemaal daarop ingericht met tunnels en loopings.

  Wat Sonic the Hedgehog boven het eerste deel uit liet stijgen, was het feit dat 'Tails' het eekhoorntje aan de game werd toegevoegd. Dit zorgde ervoor dat je samen met een vriend door de mooie kleurrijke wereld van Sonic heen kon crossen. Daarnaast had Sonic een nieuwe move waarmee je tegenstanders en Mr. Robotnik uit kon schakelen. Het icoon van de SEGA Mega Drive en de onbetwiste nummer 1 in de top 10 SEGA Mega Drive Games.

  Sonic the Hedgehog

  Verkijgbaar vanaf 17 november 2006

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.