Dit doet het Japanse bedrijf in de vorm van SEGA Vintage Collection: Golden Axe. Deze collectie bevat de drie SEGA Megadrive versies van SEGA's Golden Axe serie, die vroeger geroemd werd om haar diepgang en gameplay. De eerste game in de reeks verscheen in 1989, eens zien of deze oeroude games zich staande kunnen houden in 2012.

De verhalen in een notendop
De drie Golden Axe games spelen zich allemaal af in het land Yuria. Het land, dat geregeerd wordt door een koning en waar de Golden Axe symbool staat voor macht, wordt zoals altijd aangevallen door slechteriken. In alle drie de games wordt de Golden Axe veroverd door een slechte leider. Aan jou de taak om naar de schuilplaats van deze leider af te reizen, de Golden Axe terug te veroveren en eens en voor altijd de slechterik de nek omdraaien. Geen diepgaand verhaal dus, maar wat verwacht je van games die minstens vijftien jaar oud zijn?

Beuken, raggen en slaan
Games van vroeger waren niet alleen qua verhaal minder diepgaand dan nu, maar ook de gameplay was minder diep uitgewerkt. Dat merk je dan ook goed terug in de eerste twee games binnen deze collectie. Je gebruikt naast het lopen maar drie knoppen: één om te springen, één om aan te vallen en één om magie te gebruiken. Blokken is dan ook niet van toepassing in deze eerste twee games. In de derde is dit gelukkig wel mogelijk. Hoewel je het van de eerste game misschien niet kwalijk kan nemen dat er geen diepgaande opties in zitten, is dat in het geval van Golden Axe II wel het geval. Het spel voelt aan als een deel anderhalf, aangezien er enkel nieuwe vijanden in voorkomen.

Het derde deel is gelukkig een stuk leuker en misschien wel de leukste van de drie games. Naast het in elkaar stampen van vijanden, zul je ook een enkele keer een keuze moeten maken welk pad je gaat nemen. Revolutionair? Nee, maar het biedt een leuke afwisseling en voelt toch stiekem als vernieuwd aan na het doorspelen van de eerste twee games. Ook zul je in het derde deel een aantal nieuwe aanvallen kunnen uitvoeren en kun je kiezen uit vier personages in plaats van drie.

Wat extraatjes
Naast het overzetten van de drie geliefde games, heeft SEGA er nog een aantal extraatjes in gestopt. Zo is het mogelijk om naar de heerlijke nostalgische deuntjes uit het spel te luisteren die voor de echte fans een feest van herkenning is. Verder heeft SEGA het mogelijk gemaakt om samen met een vriend of vriendin online de strijd aan te gaan tegen de slechteriken. Hoewel de echte charme van het spel pas naar boven komt als je samen op de bank zit. Dat communiceert net wat lekkerder tijdens de soms toch wel pittige gevechten. Wel moet gezegd worden dat je per titel in de collectie slechts een half uur tot een uur bezig bent om het helemaal door te lopen, waarna je nog alleen je score kunt verbeteren of je kunt verdiepen in de 'The Duel' modus. In deze modus zul je door 15 levels heen het moeten opnemen tegen diverse groepen en hoeveelheden vijanden. En we kunnen je zeggen: dat is pittig!

Het is niet alles goud wat er blinkt
Hoewel de Golden Axe games in hun eigen tijd een plezier waren om te spelen, kunnen de games helaas niet meer meekomen met deze tijd. Uiteraard zijn de games weggelegd voor een bepaald publiek en voor een zacht prijsje kun je ze in huis halen. Helaas voor SEGA zijn er op het moment van schrijven leuke beat 'm up games op de markt en is de game alleen interessant voor de oude Golden Axe fans.