Het zal niet de eerste keer zijn dat er een game zijn weg terugvindt uit het grijze verleden van de arcadehallen. Dan zou je toch verwachten dat zo’n game terecht komt op het PlayStation Network, de Xbox Live Marketplace, of dat het een WiiWare game wordt? Echter is niks minder waar voor NBA Jam. De ooit zo populaire basketbalgame komt gewoon op een cd-tje in een doosje met je mee naar huis, of door je brievenbus. En daarmee moeten wij helaas meteen als zeggen dat een plank behoorlijk is misgeslagen.

Omdat de game dus op een schijfje staat, verwacht je veel meer dan een simpele downloadbare game, en dus ook veel meer dan de originele game uit de arcadehallen. Dat is echter ook al niet helemaal waar. Er is slechts weinig nieuw aan de game toegevoegd, en nu trekt onze wenkbrauw wel heel vreemd omhoog. Laten we dan meteen al die verwachting maar opzij schuiven en gewoon aan de slag gaan met de game die we hebben.

NBA Jam Screenshot 161080 NBA Jam Screenshot 158912 NBA Jam Screenshot 158904

Boom shaka-laka!
En daar draait het allemaal om in NBA-Jam. Niet nadenken en gewoon voluit gaan en even flink dunken. Met slechts vier spelers en een redelijk klein veldje is NBA Jam ook echt de allersimpelste vorm van basketbal die je maar kunt bedenken. Maar jongens toch, hoe vermakelijk kan een simpele basketbalgame wel niet zijn. Pasen, schieten, dunken en blokken is het enige wat je hoeft te kunnen in deze game. Alle regels zijn verwijderd en het is ook vrijwel niet mogelijk om overtredingen te maken in deze game. En dus heb je je hersens ook helemaal niet meer nodig voor een potje basketbal met NBA Jam. Met heerlijke kreten als het wereldberoemde ‘Boom shaka-laka!’ en andere willekeurige uitroepen van waanzin is dit echt een game om hardop bij te lachen met je vrienden.

Basketbal is en blijft een teamsport
Probeer deze game ook maar niet in je eentje te spelen. Dan is het de moeite echt niet waard. Dit komt helaas doordat de game een aantal flinke gebreken kent. Als je de enige speler bent in een potje, bestuur jij ook alleen de speler die jij toegewezen hebt gekregen of zelf hebt gekozen. Dit betekent dat je samen met de computer tegen twee andere computer gesimuleerde tegenstanders moet basketballen. Online is ook te doen, maar dan veranderd de game meer in een competitief spelletje in plaats van iets waarbij alles gewoon om lol draait. Deze game moet je gewoon samen met drie vrienden spelen, en dan is het echt één van de meest briljant partygames ooit.

Wat deze game zo briljant maakt is niet alleen de simpelheid, want dan zou boter, kaas en eieren ook een regelrechte hit worden, maar de manier waarop de game is vormgegeven en terugvalt op de essentie van de oude arcadegames. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Big Head modus en de mogelijkheid om met niemand anders dan Barack Obama tegen Bush te spelen? Deze game draait om lachen en genieten.

NBA Jam Screenshot 156374 NBA Jam Screenshot 158898 NBA Jam Screenshot 156384

Wel wat nieuws sinds 1993
Daarnaast is het ook nog mogelijk om je bezig te houden met challenges, waarvoor je bijvoorbeeld door middel van dunks het bord moet breken waar de ring aan vast zit. Of domineer het speelveld door vanaf veel verschillende posities de bal in het netje te gooien. Ook kunnen de boss battles vermakelijk zijn. Maar uiteindelijk zal je toch weer terug vallen op dat spelletje basketbal waar de hele game om draait.

De overgang naar HD is zeker een hele welkome overgang. Alle animaties uit de game zijn heerlijk vloeiend, dus hoeven we gelukkig niet naar een game uit 1993 te staren. De beste spelers van elk team uit de huidige NBA zijn opgenomen in de game, elk met een heerlijk typische gezichtsuitdrukking. Maar wel haarscherp. Datzelfde geld ook voor de coaches, die helemaal uitzinnig worden bij elk gescoord punt.

Leuk, maar had beter gekund
Uiteindelijk is NBA Jam een leuke vertolking geworden van een oude game, maar het moet gewoon gezegd worden dat het echt héél erg stupide is geweest om deze game op een schijfje uit te brengen. Deze game had het vele malen beter gedaan als downloadbare game. En het prijskaartje van toch veertig euro is eigenlijk wat te hoog voor een game die vroeg of laat toch neerkomt op die gouden formule uit 1993, die dan wel tijdloos en nog steeds hartstikke leuk is. Het blijft dus een gouwe ouwe die we met heel veel plezier gespeeld hebben.