De top 10 mooiste filmlocaties - hier moet je geweest zijn!

  Het is alweer een paar weken zomervakantie en dus trekt menigeen de wijde wereld in om een paar weken te ontstressen. Na een paar keer is Renesse niet echt leuk meer en de Costa Brava heb je ook wel een keer gezien. Probeer dan eens een filmlocatie. Wij zetten de top 10 mooiste filmlocaties voor je op een rijtje!

  Soms heb je zo’n moment als je een film zit te kijken. Je mond valt open en je ziet even niet meer wat er op de voorgrond gebeurt. Zo betoverend kan de omgeving in een film zijn. Soms is dat natuurlijk te danken aan deftig oppoetswerk en special effects, maar er zijn filmlocaties die echt adembenemend mooi zijn. Wij geven je in deze special tien van deze filmlocaties.

  10. Canyonlands National Park, Utah

  We beginnen in deze lijst met een locatie uit de film 127 hours; het Canyonlands National Park in Utah. Een locatie die misschien niet zo voor de hand ligt, gezien het (waargebeurde) verhaal daar nogal dramatisch afloopt. Aron Ralston, de man waar de film over gaat, is een klimmer en onderweg naar zijn volgende klim in Blue John Canyon, Utah.

  Die klim gaat alleen gruwelijk mis en Aron komt na een val met zijn arm onder een rots vast te zitten. Na vijf dagen heeft hij al van alles geprobeerd en besluit hij zijn eigen arm te amputeren om te overleven. Ondanks het dramatische verhaal speelt de film zich wel op een geweldige plek af, namelijk Blue John Canyon.

  Dit landschap is onderdeel van het Canyonlands National Park, iets ten oosten van de San Rafael woestijn in Amerika. Het is een uitgestrekte rotsachtige vlakte met talloze mogelijkheden om in canyons af te dalen. Je moet er dus alleen oppassen dat je niet vast komt te zitten, zoals Aron.

  9. De Schotse hooglanden

  Een plek die wat dichterbij je eigen bed ligt, is in deze top tien op de negende plek beland. De Schotse hooglanden is een plek die zich voor bijzonder veel films heeft geleend. In 1986 is Highlander hier bijvoorbeeld deels opgenomen, maar ook recentere films hebben de Schotse hooglanden als setting gekozen.

  Zo is in Skyfall en enkele Harry Potter deftig gebruikt gemaakt van het Schotse landschap. Als je echt van de ongerepte natuur houdt, maar niet zo nodig de jungle in hoeft, kun je dus eens naar Schotland gaan. Je moet dan niet snakken naar constante zon en dertig graden, want dat is nou eenmaal niet het klimaat in deze contreien.

  8. Saint Vincent en de Grenadines

  Veel mensen zoeken het toch wat meer in de bewoonde wereld. En dat kan natuurlijk ook gewoon een filmlocatie zijn. Neem bijvoorbeeld eens St. Vincent en de Grenadines. Jaja, het klinkt als een hele slechte coverband, maar het is een echte plaats op de wereld. Sterker nog, het is de eilandengroep waar Jack Sparrow en Elizabeth vastzaten in Pirates of the Caribean: The Curse of the Black Pearl.

  Om preciezer te zijn, zat het duo vast in Petit Tabac, een klein eilandje van Saint Vincent en de Grenadines. Veel andere locaties uit de filmserie zijn ook op deze eilandengroep terug te vinden. Het is een groep eilanden in de Caribische zee, iets ten noorden van Grenada. En dat betekent (bijna) altijd lekker weer dus!

  7. Ksar Hadada, Tunesië

  Als je dan toch snakt naar dertig graden en een zonnetje boven je bol, kun je natuurlijk altijd even uitwijken naar Tatooine. Je leest het goed, Tatooine is een echte plek op deze aardkloot. Voor Star Wars fans is dit een plek die zeker ooit bezocht moet zijn.

  Het is in het echt een Berberdorp omgeven door een stenen muur, wat niet meer bewoond wordt. De huisjes staan er eigenlijk alleen nog maar omdat er zoveel toerisme is. Ksar Hadada heeft ook een hotel. Ksar Hadada is één van de plekken in Tunesië die gebruikt is voor Star Wars films.

  In de buurt van het plaatsje Tataoiune (ja het heet echt zo) ligt nog een gebruikte locatie, Ksar Ouled Soltane. Als je er dan toch bent...

  6. Hamilton, Nieuw Zeeland

  Een ander indrukwekkend aangezicht wat in deze lijst van de tien mooiste filmlocaties terecht is gekomen, is de thuisplaats van Bilbo en Frodo Baggins: The Shire. Deze plek ken je natuurlijk uit de Lord of the Rings trilogie en The Hobbit van J.R.R. Tolkien. Peter Jackson heeft destijds de films verzorgd en daarbij moest natuurlijk het dorp van de Hobbits gemaakt worden.

  Deze plek is in Hamilton, Nieuw Zeeland, gebouwd en staat er nog steeds. Sterker nog, er worden tours gegeven, dus je kunt zelf even een bezoekje aan Bilbo’s huis brengen. Ook brengt de toer je langs de molen, de boom waar Bilbo’s feest gehouden werd en Green Dragon Inn.

  Als je bij The Shire bent geweest, moet je natuurlijk ook even langs Mount Doom. Je bent er tenslotte de halve wereld voor overgevlogen. Deze vulkaan is in het echt onderdeel van een nationaal park en heet Ngarahoe.

  5. Maya Bay, Thailand

  In The Beach gaat Richard (Leonardo DiCaprio) in Thailand op vakantie. Hij wil er eens echt tussenuit en een avontuur beleven. Alleen eenmaal aangekomen in Thailand blijkt daar niet heel veel avontuurlijks aan. Totdat hij een kaart over een geheim paradijs vindt. Er zou in de buurt een eiland zijn wat nauwelijks iemand kent.

  Dat eiland blijkt inderdaad een waar paradijs te zijn. En gelukkig voor ons is het ook nog eens een echte locatie. Het strand waar The Beach voor een groot deel opgenomen is namelijk Maya Bay, onderdeel van Ko Phi Phi Leh in Thailand. Een azuurblauwe zee wacht daar op je met een werkelijk adembenemend uitzicht.

  Het nadeel van deze locatie is dat het er alleen wel een echte toeristische trekpleister is geworden sinds de film uitkwam. Je kunt er dus niet echt ongestoord rondlopen, maar moet het tegenwoordig doen met jetski’s, surfers en waarschijnlijk wordt je om de tien meter in het Thais een cervesa aangeboden.

  4 O'ahu, Hawaï

  Een andere mooie plek uit een film is te vinden op Hawaï. We hebben het over het eiland O’ahu. Nu is Hawaï sowieso al een geweldige plek om op vakantie te gaan, maar O’ahu heeft ook een link met films. Het staat voor de filmliefhebbers wellicht beter bekend als Isla Nublar uit Jurassic World.

  Het prachtige Hawaiaanse eiland is een grondgebied genaamd Kualoa Ranch en daar is de blockbuster voor een deel opgenomen. Natuurlijk is Hawaï niet zo heel gigantisch en als je erheen gaat, zul je ook snel een wat langere reis boeken. En dat heeft weer een ander voordeel: Je kunt gelijk het andere eiland Kaua’i bezoeken. Daar is namelijk ook een deel van Jurassic World opgenomen.

  3. Mehrangarh Fort, India

  Als je meer van de ruïnes en oude gebouwen bent, zit je bij de laatste drie plekken uit deze tien mooiste filmlocaties goed. In Jodhpur, India, staat namelijk een locatie uit The Dark Knight Rises: Een oud fort. De gevangenis waar Bane in de film opgegroeid is en waar Bruce Wayne uiteindelijk in gedonderd werd, is Mehrangarh Fort.

  Het is op de afbeelding niet het paleisje op de voorgrond, maar het enorme bouwwerk erachter. Mehrangarh Fort is één van India’s grootste en oudste forten. Mehrangarh Fort stamt namelijk uit 1459. Destijds was dit ook een van de best beveiligde forten in India.

  Het staat op een berg van 150 meter hoog en er moeten zeven poorten gepasseerd worden om in het fort te komen. Natuurlijk zijn er de nodige tekenen van strijd op het fort te zien, maar er staat nog een behoorlijk groot deel van het fort.

  2. Angkor Thom, Cambodja

  Op de tweede plek in deze lijst komen we bij een stad die de tand des tijds niet echt heeft doorstaan. We hebben het over Angkor Thom, een van de belangrijkste steden uit het Khmer Koninkrijk. Het is een grote groep ruïnes die intussen steeds verder uit elkaar vallen en gelijktijdig voor een deel opgeslokt worden door de enorme bomen die er groeien.

  Deze stad is de setting geweest voor een deel van Lara Croft: Tomb Raider, waarin Lara Croft de tempel letterlijk bezoekt. Ook was de stad de setting van Indiana Jones: Temple of Doom. De mystieke sfeer die deze stad nog steeds heeft, is op het witte doek in beide films erg goed naar voren gebracht. Maar ook in het echt is de stad adembenemend. Tenminste, als je de grote groep toeristen weg denkt.

  1. Tikal, Guatemala

  Op een haartje na is Tikal op de eerste plek terecht gekomen. Star Wars fans zullen deze locatie zeker wel herkennen op de foto. Het is namelijk de plek waar de Millenium Falcon landde op de planeet Yavin 4 in Star Wars IV: A New Hope.

  De ruïne stamt nog uit de tijd van de Mayas en is te vinden in El Petén, Guatemala. Je moet er dus ook in dit geval een flinke reis voor maken, maar dan krijg je ook een behoorlijk indrukwekkende tempel op je netvlies. In de buurt van deze tempel zijn nog drie andere tempels te zien die uit dezelfde tijd stammen.

  Met Yavin 4 zijn we op het einde gekomen van de top 10 mooiste filmlocaties. Natuurlijk zijn er nog veel meer adembenemende locaties te vinden waar films opgenomen zijn. Dit zijn volgens ons in ieder geval plekken die zeker de moeite waard zijn!

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.