Lara Croft: van karton naar levensecht

Tomb Raider (1996)

Het allereerste avontuur met Lara Croft in de hoofdrol. De game verscheen voor de PlayStation, SEGA Saturn en PC, en Lara zag eruit als karton. Haar gezicht had vrij veel hoeken, en ze had geen vingers om de trekker van haar pistool over te halen.

Lara was opgebouwd uit 540 polygonen, die haar toen ‘levensecht’ deden lijken. Er was veel discussie over haar rondingen (die eigenlijk helemaal niet zo rond waren), die toen nog maar weinig in games voorkwamen. Als je echter kijkt naar haar overdreven smalle heupen en haar dunne nek, kun je concluderen dat alles niet helemaal in proportie was.
Haar stem werd ingesproken door Shelley Blond, die na deze game niet meer heeft meegewerkt aan de Tomb Raider-serie.

Tomb Raider II (1997) & III (1998)

In het tweede en derde deel van Tomb Raider is er weinig veranderd aan Lara. Het grootste verschil is de uitsnede van haar t-shirt; deze verhult iets minder van haar boezem. Ook haar schoenveters hebben een andere kleur, en ze draagt voor het eerst een paardenstaartje, dat ook echt meebeweegt met de bewegingen van Lara.

Lara’s stem verandert in dit deel ook. Judith Gibbins spreek deze in, maar ze heeft niet al te veel tekst. Een zin die veel gamers zal zijn bijgebleven is “No, that’s not right. Go back to the beginning and try again.” Inderdaad, de zin sprak zij tegen de speler uit als je niet helemaal goed bezig was.