Top of flop?: De eigenzinnigheid van Apple

Article
zondag, 15 november 2020 om 17:00
steve jobs 1249665 1920f1605695465
Sinds eind oktober kun je de twaalfde generatie iPhone aanschaffen. De smartphone ziet er prima uit en werkt ook naar behoren, maar het wist vooral de aandacht te trekken omdat er geen adapter en er geen oordopjes worden meegeleverd. Is Apple hierin vooruitstrevend of gewoon enorm eigenwijs?
Apple heeft er namelijk al jaren een handje van om het volledig op haar eigen manier te doen. Zeker toen oprichter Steve Jobs het nog voor het zeggen had bij Apple, koos Apple vaak voor haar eigen manier. In sommige gevallen was Apple enorm vooruitstrevend en veranderde het de toekomst voorgoed. Maar soms was Apple gewoon eigenwijs en sloeg het beleid eigenlijk nergens op. Wij namen speciaal voor jullie één van de belangrijkste techbedrijven ooit nog een keer onder de loep en keken wanneer Apple nou handig bezig was en wanneer iets minder.

Flop: 20th Anniversary Mac - 7499 dollar voor een redelijke computer

Ken je deze nog? De kans is groot van niet en dat heeft ook een reden. In 1997 bestond Apple 21 jaar en daarom kwam Apple dat jaar de 20th Anniversary Macintosh. Ze zaten er dus een jaartje naast, maar dat zien we even door de vingers.
De computer zag er (zeker voor Apple) erg saai uit, maar verder was het voor de tijd geen onaardige computer. Er zat een fijne Bose speaker bij en verder werkt de computer naar behoren. Maar waarom is deze Macintosh dan toch geflopt? Nou Apple leek het in 1997 wel een goed idee om deze computer voor 7499 dollar op de markt te brengen. Toen het een paar maanden later bleek dat vrijwel niemand zoveel geld voor een computer overhad werd de prijs verlaagd naar 3500 dollar en iets later zelfs naar 1995 dollar. Maar toen het zelfs met deze woekerprijs niet verkocht, besloot Apple na een jaar de productie te stoppen.
20th macf1603707575

Top: iPhone - De mobiel was nooit meer hetzelfde

Een product van Apple dat een stuk beter aansloeg was de iPhone. De iPhone wist de telefoon en onze manier van communiceren voorgoed te veranderen. De jaren voor de iPhone kon je met een telefoon bellen, sms’en en dat was het wel zo’n beetje. Maar met de introductie van de eerste echte smartphone veranderde dit voorgoed. Anno 2020 kun je als bijna niet meer zonder smartphone en zitten veel mensen uren per dag op hun mobiel.
Naast het feit dat de iPhone van zichzelf al behoorlijk vernieuwend was, bracht Steve Jobs het ook helemaal op z’n eigen manier de wereld in. De iPhone werd geïntroduceerd door Jobs zelf tijdens een Apple Event. Jobs wist het publiek op te zwepen door te vertellen dat Apple met een nieuwe iPod, telefoon en apparaat kwam dat op het internet kwam. Toen langzaam het besef kwam dat het op drie verschillende apparaten ging waren de mensen door het dolle heen.

Flop: Apple Pro stand - 1099 euro voor een standaard?

Apple staat er ook bekend om producten voor een veel te hoge prijs te verkopen. Misschien wel het schoolvoorbeeld hiervan is de Apple Pro stand. Vorig jaar bracht Apple een nieuwe computermonitor die zo’n 5000 dollar ging kosten, deze monitor was alleen zonder standaard. En voor alleen de losse standaard moet je ruim 1000 dollar neerleggen. Momenteel gaat de standaard nog steeds over de Nederlandse toonbanken voor 1099 euro. Of deze extreem hoge prijs terecht was of niet, het zorgde voor veel hilariteit op het internet.
apple pro standf1603709809

Top: iPad - Het laatste kunstje van Jobs

Een ander apparaat dat door de eigenwijsheid van Apple wel goed uitpakte kwam drie jaar na de introductie van de eerste iPhone. De iPad was de eerste echte tablet zoals we ze nu kennen en wordt in tegenstelling tot oudere ‘tablets’ met de vinger in plaats van een stilus bediend. De iPad is anno 2020 nog steeds erg populair en er bestaat naast de ‘gewone’ versie ook een Mini- en Pro-variant. Naast de verschillende iPads hebben ook de concurrenten de jaren erop flink uitgepakt met verschillende tablets.
Ook in dit product had Steve Jobs weer een groot aandeel en bracht Jobs het weer via een Apple Event de wereld in. Een jaar voor z’n overlijden liet Jobs de wereld nog één keer zien wat hij met zijn Apple allemaal in z’n mars had. Tijdens het event opperde Jobs dat er tussen de laptop en de smartphone eigenlijk nog ruimte was voor nog één apparaat. En vervolgens introduceerde hij geheel op eigen wijze de iPad.

Flop: Pippin - De vergeten gameconsole

Momenteel draait alles om de gameconsoles van Sony, Nintendo en Microsoft. Maar in de jaren ’90 deed Apple ook een poging om in dit rijtje te komen. Maar je raad het al, dit werd allesbehalve een succes. De Apple Pippin kwam met veel vertraging uiteindelijk in 1996 in Japan op de markt en in 1997 in de Verenigde Staten. De console kreeg in eerste instantie een prijskaartje van 599 dollar. Apple maakte deze console in samenwerking met het Japanse Bandai, maar Bandai was ook vrijwel het enige bedrijf dat games ontwikkelde voor de Pippin.
De verkoop van de Pippin was uiteindelijk ook erg slecht, er zijn in de V.S. slechts 12.000 Pippins verkocht en wereldwijd slechts 42.000. Ter vergelijking, de eerste generatie PlayStation die ongeveer gelijktijdig uitkwam, ging ruim 100 miljoen keer over de toonbank. Uiteindelijk trok Apple in 1997 dan ook maar de stekker uit de Pippin.
pippinf1603709104

Populair Nieuws

Laatste Reacties