De beste seizoenen van HBO series aller tijden

Article
maandag, 19 september 2022 om 15:00
nieuwe game of thrones prequel in de maak over house targaryen 154551 1
HBO Max is officieel in Nederland en geeft eindelijk weer een optie om de HBO-series waar men zoveel van houdt om te kijken. Het probleem is alleen dat HBO-series zo goed zijn dat het zelfs lastig is om een onderscheid te maken tussen welke seizoenen nou het beste zijn. Toch doen we een poging. Dit zijn de beste seizoenen van HBO-series aller tijden.
Voor deze lijst met beste seizoenen van HBO-series hebben we allereerst gekeken naar de beste series die HBO ooit heeft gemaakt. Voor de goede orde hebben we miniseries die slechts een seizoen hebben niet meegenomen in de lijst. Series waarvan je een seizoen grotendeels (of zelfs helemaal) losstaand kunt kijken hebben daarnaast een klein streepje voor.

Game of Thrones (seizoen 4)

We trappen af met de serie die HBO opnieuw groot op de kaart zette. Game of Thrones is de naam van de serie die anno 2013 HBO opnieuw één van van de grootste zenders ter wereld maakte. Het was immers pas na seizoen 2 dat de hype rondom deze serie explodeerde in aanloop naar het derde seizoen. Dat seizoen was fantastisch, maar achteraf bleek dat het seizoen 4 was die de titel als beste seizoen van de serie verdiende.
Seizoen 4 van Game of Thrones wist al na twee afleveringen collectief het publiek bij de strot te grijpen en dat terwijl kijkers nog aan het bijkomen waren van het schokkende derde seizoen. De reeks afleveringen die volgde brachten het beste acteerwerk dat de serie ooit heeft gezien dankzij Peter Dinklage’s Tyrion Lannister en actiescenes van ongekend niveau in afleveringen 8 en 9. Het lijkt haast niet mogelijk, maar uiteindelijk bleek het de finale “The Children” te zijn die als beste aflevering uit de bus kwam.
Het is typerend voor de kwaliteit die David Benioff & D. B. Weiss in seizoen 4 wisten te brengen. Het overkoepelende verhaal kwam in een stroomversnelling die op deftige wijze omgetoverd werd tot fenomenale televisie. Dat Benioff en Weiss datzelfde kunstje niet wisten toe te passen voor de laatste twee seizoenen van de serie is daarom ook des te vreemder.

The Leftovers (seizoen 2)

Van de vijf HBO series in deze lijst is The Leftovers de vreemde eend in de bijt. Het is de minst-bekende serie en de serie die het slechts uit de startblokken schoot. Toch wist maker Damon Lindelof (van Lost-faam) zich te herpakken na een middelend eerste seizoen dat soms wat richtingloos was in het vertellen van een pakkend verhaal. Gelukkig wist het tweede seizoen dit probleem op te lossen door middel van een zachte reboot.
Het gros van de personages werd naar een nieuwe setting overgeheveld, naar een dorpje waarin niemand is verdwenen door de Sudden Departure. Het fictionele dorp wordt al snel de speeltuin waarin Lindelof ieder personage onder een microscoop legt om grote vraagstukken rondom geloof en innerlijke demonen uit te pluizen. En toch, ondanks dat het onaantrekkelijk lijkt, weet de serie iedere aflevering weer te boeien en groeide de serie dankzij dit seizoen uit tot één van de beste HBO-series aller tijden.

The Wire (seizoen 4)

Slechte seizoenen bestaan eigenlijk niet als je het over The Wire hebt, maar er is wel een seizoen dat met kop en schouders boven de rest uitsteekt. The Wire laat de grote problemen van achterbuurten in de Amerikaanse stad Baltimore zien en in seizoen 4 komt de nadruk op kinderen in de achterbuurten te liggen. Het seizoen krijgt hierdoor extra gewicht Het is een ding om volwassenen zware criminele activiteiten te zien doen, maar zodra kinderen het doen is het een heel ander verhaal.
Zodra je eigenlijk merkt dat veel van de criminelen in de serie als kind niet eens een keuze hadden wat ze gingen doen, krijg je een heel nieuw besef van hoe achterbuurten werken. Daarnaast zet The Wire seizoen 4 op ijzingwekkende wijze de toon voor het vijfde en laatste seizoen van de populaire serie. De kracht van het vierde seizoen is vooral het nieuwe perspectief dat je krijgt van scholen en hoe het voor kinderen is om op te groeien in achterbuurten met weinig kansen. Het is een absolute aanrader voor iedereen die de serie nog niet heeft gezien.
the sopranos hbo 1f1655393315

The Sopranos (seizoen 2)

Nog altijd staat The Sopranos hoog in de lijst met beste series aller tijden. Dat maakt het kiezen van het beste seizoen in deze bloedstollende mafiaserie ook gelijk een lastige taak. Toch zijn we uitgekomen bij het tweede seizoen vanwege het moordend goede tempo van het seizoen doordat er maar 13 afleveringen zijn.
Het tempo ligt hoog en de makers weten onwijs goed wat ze in het seizoen willen bereiken met Tony Soprano (gespeeld door de legendarische James Gandolfini). Waar het eerste seizoen centraal zette hoe Tony als brute maffioso die je stiekem toch wel mag, brengt het tweede seizoen zijn ware aard naar boven. De manier waarop weet je 13 afleveringen lang aan het beeld te kluisteren.

True Detective (seizoen 1)

Hoewel True Detective met de jaren wat inleverde op kwaliteit, is het eerste seizoen van deze detectiveserie nog steeds fenomenaal. De anthologie wist met Woody Harrelson en Matthew McConaughey een bijzonder pakkend duo voor te schotelen die gedurende acht afleveringen op ongekende wijze wisten te boeien. Met name McConaughey mag hiervoor bedankt worden voor zijn vertolking van Rustin "Rust" Cohle.
In het fenomenale eerste seizoen van de serie moeten Rust en zijn partner Martin "Marty" Hart (gespeeld door Harrelson) op onderzoek nadat een prostituee wordt vermoord. Toch is dit slechts de leidraad voor de serie die zich in verschillende tijdsperioden van de levens van het detectiveduo afspeelt. Waar de serie pas echt straalt is in de dialogen die voornamelijk via Rust worden gesproken en één van de beste single-shot-actiescènes die ooit op tv is verschenen.

De beste seizoenen van HBO series die je niet mag missen

De seizoenen van de series hierboven zijn absolute aanraders als je op zoek bent naar een nieuwe serie om te kijken. Alles gezien? Dan kun je ook een kijkje nemen in deze lijst met de beste Netflix series uit 2021.