De beste MMO's om je de komende tijd in te verliezen

  Als er één genre is dat veel tijd van haar spelers vergt, dan is het natuurlijk wel de MMORPG. De titels zijn dan ook de beste manier om de komende weken of zelfs maanden door te komen. Dit zijn de MMO’s met de beste digitale werelden om je in te verliezen.

  World of Warcraft

  In een lijst van de beste MMO’s kunnen we natuurlijk niet om de koning van het genre heen: World of Warcraft. Sinds de release in 2005 heeft de titel miljoenen fans naar het genre gelokt en jarenlang vermaakt met enorme bergen aan content. Zelfs vijftien jaar na dato kan de titel nog steeds rekenen op miljoenen betalende spelers.

  Dat komt mede door de uitbreidingen die ontwikkelaar Blizzard voor de MMO blijft maken. Zo moet dit jaar alweer de achtste uitbreiding uitkomen, getiteld Shadowlands. De expansion zal onder andere een hoop systemen op de schop gaan gooien, zoals het levelen. Dat Shadowlands nog niet uit is betekent niet dat je moet wachten, want wanneer je vandaag de wereld van Warcraft in stapt, zal er meer dan genoeg content zijn om de periode van het coronavirus te overleven.

  The Elder Scrolls Online

  De Elder Scrolls-franchise staat al sinds de begindagen in de jaren 90 bekend als een uitgebreid singleplayer-avontuur. In 2014 is daar alleen verandering in gekomen met de lancering van The Elder Scrolls Online. In plaats van een avontuur in je eentje, ga je in ESO op stap met talloze andere avonturiers in de bekende wereld van Tamriel.

  In tegenstelling tot veel andere MMO’s blijft The Elder Scrolls Online het actievolle element behouden van haar voorgangers. Alle acties gebeuren vrijwel direct, zonder lange casting times en de speler moet daarbij zelf mikken of juist aanvallen ontwijken. Daarnaast biedt de MMO de keuze uit verschillende klassen, maar zijn spelers alsnog vrij om hun karakter helemaal zelf in te vullen. Wil je een magiër met een volledig harnas? Geen enkel probleem!

  Voor The Elder Scrolls Online hoef je geen abonnementskosten te betalen en zijn er momenteel drie uitbreidingen te vinden, met een vierde uitbreiding op komst in juni. In het zogeheten Greymoor worden avonturiers naar Skyrim gestuurd om daar af te rekenen met een Vampire Lord, die bezig is met uitgebreide plannen om Tamriel opnieuw in een bloederige oorlog te storten.

  Guild Wars 2

  Toen de populariteit van World of Warcraft explodeerde in 2005 werd al meteen gekeken naar andere MMO’s als een potentiële WoW killer, met Guild Wars als één van de beste kanshebbers. De titel van NCSoft wist niet de spelers van World of Warcraft te stelen, maar kreeg wel een eigen trouwe fanschare. Dat kwam ook mede doordat Guild Wars geen abonnementskosten had, in tegenstelling tot de rest van de MMO’s op dat moment.

  De game was zelfs zo populair dat er een vervolg kwam in 2012, simpelweg getiteld Guild Wars 2. Dankzij een uniek en actievol vecht- en skillsysteem blijft de MMO spelers aantrekken en sinds 2015 is de game zelfs free-to-play. Ideaal dus om de titel uit te proberen zonder ook maar iets te betalen. Daarmee kan je je bovendien alvast voorbereiden op de derde uitbreiding voor Guild Wars 2, die er in de nabije toekomst aan zit te komen.

  Star Wars: The Old Republic

  Bij een genre genaamd Massively Multiplayer Online Role-Playing Game, zou je verwachten dat spelen met andere spelers een verplichting is. Maar maak je geen zorgen, dat is niet bij elke titel het geval: bijvoorbeeld Star Wars: The Old Republic.

  In de MMO kun je kiezen voor een iconische Jedi, maar ook voor klassen als een Bounty Hunter, Commando, of een Imperial Agent. Vervolgens word je op pad gestuurd en zoals we dat van BioWare kennen gaat dat gepaard met een zeer uitgebreid verhaal. Veel gesprekken in The Old Republic zijn bovendien helemaal ingesproken, waardoor je je helemaal kan verliezen in de wereld. Om het verhaal en de quests te spelen hoef je ook nooit samen met een andere speler op pad te gaan, het is perfect om als singleplayer game te spelen. Wil je anderzijds wel spelen met een vriend, dan is dat natuurlijk ook gewoon mogelijk.

  Naast het uitgebreide verhaal is er bovendien genoeg content om je mee te vermaken die inmiddels standaard te noemen is in MMO’s. Van dungeons tot aan grote raids en zelfs battlegrounds waar de Republic en het Empire het tegen elkaar kunnen uitvechten. Een titel die elke Star Wars-fan eigenlijk gespeeld moet hebben. Tegenwoordig is dat makkelijker dan ooit, want The Old Republic is free-to-play!

  Final Fantasy XIV

  Ondanks dat de Final Fantasy-franchise bekend staat om haar singleplayer-avonturen, is Square Enix geen vreemde als het aankomt op MMO’s. In 2002 kwam de ontwikkelaar namelijk met Final Fantasy XI, de eerste MMO in de franchise. Het veertiende deel in de serie neemt veel van de aspecten die FFXI zo populair maakten over.

  Zo zitten spelers bijvoorbeeld niet vast aan de klasse die ze aan het begin van de game gekozen hebben. Sterker nog, je wordt aangemoedigd om te wisselen. Door bijvoorbeeld de Lancer en de Marauder te levelen, kun je overstappen naar de elegante en acrobatische Dragoon. Naast de klassieke Final Fantasy-klassen, kunnen spelers natuurlijk ook kiezen uit bekende rassen uit de franchise. Ga je voor een schattige Lalafell of juist een schrikwekkende Roegadyn?

  In tegenstelling tot bijvoorbeeld The Old Republic en Guild Wars 2 is Final Fantasy XIV niet gratis om te spelen en zul je ook een maandelijks abonnement moeten betalen. Wil je alleen eerst uitproberen of de titel wel wat voor je is, dan heb je de mogelijkheid om een uitgebreide trial te proberen.

  World of Warcraft

  Verkijgbaar vanaf 11 february 2005

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.