WhatsApp alternatieven voor iPhone en Android

  WhatsApp behoort tot de meest gebruikte apps ter wereld. Maar er zijn genoeg redenen om op zoek te gaan naar WhatsApp alternatieven. Dit kan zijn zijn vanwege privacy, toegankelijkheid of compatibiliteit. In dit artikel vind je de beste WhatsApp alternatieven en waarom je ze moet gebruiken!

  Christoph Sholtz

  WhatsApp alternatieven: waarom overstappen?

  Je kunt tegenwoordig bijna niet meer om WhatsApp heen. De app lanceerde in 2009 en is in die elf jaar uitgegroeid tot één van de meest gedownloade apps ter wereld. Alleen zijn er een aantal redenen waarop je op zoek zou willen naar WhatsApp alternatieven.

  Zo is WhatsApp eigendom van Facebook, wat niet iedereen even prettig vindt, omwille het gebruik van privégegevens bij Facebook. Om deze reden zul je natuurlijk ook niet snel Facebook Messenger gebruiken. Een andere reden om over te stappen kan zijn dat WhatsApp niet meer wordt ondersteund op telefoons met een verouderd besturingssysteem. Welke reden je ook hebt om op zoek te zijn naar WhatsApp alternatieven, hieronder vind je drie apps waar je misschien wat aan hebt!

  Telegram

  Telegram - voor als je gebruikersvriendelijkheid zoekt

  Eén van de bekendste en meest gebruikte WhatsApp-alternatieven is Telegram. Dit is voornamelijk vanwege de fijne layout en gebruikersvriendelijkheid van de app. Al je berichten en media worden, in tegenstelling tot WhatsApp, in de cloud opgeslagen. Dit heeft als voordeel dat je bij het veranderen van telefoon meteen al je berichten hebt opgeslagen, ongeacht of je overgaat naar iOS vanaf Android of vice versa. Bij WhatsApp is dit een bekend probleem waarin je chats niet (of met veel moeite dan wel technische kennis) van Android naar iOS zijn over te zetten, om maar niet over je foto’s en video’s te spreken.

  Het opslaan van al je chat-gegevens in de cloud is echter niet per se een voordeel. Dit brengt namelijk veiligheidsrisico’s met zich mee. Denk dan aan hackers die vergeleken met vergelijkbare chat-apps relatief gemakkelijker bij je (gevoelige) informatie kunnen komen. Telegram is dus één van de WhatsApp alternatieven voor mensen die vooral meer gebruiksvriendelijkheid hoog in het vaandel hebben staan.

  Telegram is te downloaden op iOS en Android.

  Signal

  Signal - voor als je het beste van beide werelden zoekt

  Signal is met al ruim 10 miljoen downloads op alleen al Android rap bezig op de ranglijst van populaire WhatsApp alternatieven. Signal wordt vooral geprezen voor de beveiliging en wordt ook in de App Store aangeboden als ‘private messenger’. Dit betekent natuurlijk niet dat de app is bedoeld om supergeheime informatie uit te wisselen, maar vooral erg bezig is met het bewaken van de privacy van de gebruiker.

  Zo slaat Signal weinig tot geen gegevens op van zijn gebruikers en is je account niet gekoppeld aan enige persoonsgegevens die gebruikt zouden kunnen worden voor marketingdoeleinden. Daarnaast biedt de app ook de functie om na een instelbare hoeveelheid tijd je berichten te laten wissen. Het programma is gratis te gebruiken zonder advertenties. Dit is mogelijk doordat Signal open source is en steun heeft van donaties.

  Signal is dus vooral voor mensen die privacy en gegevensbescherming belangrijk vinden. Let wel dat Signal nog niet erg veel wordt gebruikt in Nederland, dus de kans dat je ouders of je oma de app al gebruiken is niet heel groot.

  Signal is te downloaden op iOS en Android.

  Viber

  Viber - voor als je echt veilig wil zijn

  Als je écht zeker wil weten dat niemand meekijkt met je berichten is Viber misschien een optie voor je. De app gebruikt zijn servers alleen om je bericht van A naar B te verplaatsen en wordt niet opgeslagen. Om te garanderen dat het pakketje onderweg ook is beveiligd, wordt je bericht vanaf jouw telefoon versleuteld en kan alleen worden ontgrendeld door de telefoon van de ontvanger en is niet leesbaar vanaf de server.

  De app heeft een vergelijkbare functie als in Signal, waarmee je berichten automatisch laat verwijderen, maar in Viber kan je daarnaast ook 'geheime chats' aanmaken. Dit zijn gesprekken die je beveiligt met een PIN-code, voor een extra laag beveiliging als iemand anders je telefoon in handen krijgt en je chats hebt die alleen voor jouw ogen zijn bestemd.

  Viber is te downloaden op iOS en Android.

  Tips voor veiligheid

  De apps in dit artikel garanderen niet dat je veilig online bent. Oplichting door middel van phishing-links kan op ieder platform voorkomen, dus ook bij deze WhatsApp alternatieven. Hackers zullen altijd op zoek gaan naar nieuwe manieren om gegevens te ontfutselen. Wees daarom bewust van je gedrag online en gebruik geen websites die je niet vertrouwt of die geen beveiligde verbinding bieden. Houd dan ook goed in de gaten wanneer jouw chat applicatie naar keuze, zoals bijvoorbeeld WhatsApp of Facebook Messenger, een beveiligingslek heeft.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.