De beste gaming muizen om in 2024 in huis te halen

Article
maandag, 05 augustus 2024 om 19:00
logitech g pro x superlight 2

Er zijn tegenwoordig zoveel gaming muizen, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom hebben wij de beste opties van het moment voor je op een rijtje gezet.

Logitech G Pro X Superlight 2

Als het aankomt op gaming muizen is Logitech al jarenlang één van de marktleiders. Met de originele G Pro Wireless was het ook de eerste speler met een draadloze muis die qua prestaties niet de onderscheiden was van een bedrade muis. En nog steeds is het de flagship muis van Logitech, deze keer zijn we alleen aanbeland bij de derde generatie.

Na de Logitech G Pro Wireless en de G Pro X Superlight, introduceerde het bedrijf vorig jaar de Superlight 2. Heel veel upgrades kent de nieuwste versie niet - volgens sommigen zelf te weinig - maar er zijn wel een aantal belangrijke verschillen. Zo is de muis eindelijk op te laden via USB-C, gebruikt de muis optische switches in plaats van mechanische en is er nu ondersteuning voor 2000Hz en 4000Hz polling rate. Als kers op de taart is het gewicht ook nog iets omlaag gebracht naar 59 gram.

De vorm is na al die jaren nog steeds hetzelfde en er is weinig reden voor Logitech om die aan te passen. De Logitech G Pro X Superlight 2 heeft een veilige vorm en is daarmee enorm populair. Het is met afstand de meest gebruikte muis onder professionele spelers en daarom ook eentje die makkelijk aan te raden is als je op zoek bent naar een nieuwe gaming muis.

Razer Viper V3 Pro

Net zoals het lastig is om voorbij Logitech te gaan als het gaat om de beste gaming muizen, geldt dat ook voor Razer. Het bedrijf heeft jarenlang onder vuur gelegen voor het produceren van muizen die aan de lopende band kapot gingen, maar sinds de introductie van de Viper-lijn en de vernieuwde DeathAdders, is daar gelukkig verandering in gekomen.

Niet alleen heeft Razer de quality control-problemen opgelost, de fabrikant is ook nog eens flink aan het experimenteren geslagen. Zo kan de Razer Viper V3 Pro draaien met een polling rate van maar liefst 8000Hz en het gewicht is omlaag gebracht naar slechts 54 gram. Het klinkt niet als een groot verschil in vergelijking met de Superlight 2, maar met een muis die ongeveer even groot is, is het lastig om nog grammetjes er vanaf te schrapen - zonder dat het voelt alsof je een goedkope muis in je handen hebt.

Razer heeft bovendien geluisterd naar het publiek. De Viper V3 is in vergelijking met de voorgaande editie aangepast qua vorm. Zo heeft de gaming muis iets meer een ‘hump’ en zijn de zijkanten platter gemaakt, zodat hij voor meer gebruikers beter in de hand ligt. Je moet er alleen wel een flink bedrag voor ophoesten.

Finalmouse UltralightX

De laatste jaren zijn er veel nieuwe spelers bij gekomen op de markt van gaming muizen. De eerste van de nieuwe generatie die doorbrak is Finalmouse, het bedrijf dat ultralichte muizen met een honinggraat-ontwerp introduceerde.

Naast dit nieuwe ontwerp stond het bedrijf alleen ook een tijdlang bekend om controverses. De voorraad werd bijvoorbeeld bewust laag gehouden om hype te genereren en de oprichter van het bedrijf maakte promotie voor de muizen alsof het je hele leven zou veranderen.

Het bedrijf is sindsdien een stuk volwassener geworden en heeft meerdere kwaliteitsproblemen opgelost. En als we het hebben over ultralichte muizen, dan is Finalmouse daar nog steeds de marktleider in. De Finalmouse UltralightX is namelijk gemaakt van koolstofvezelcompostief en weegt daardoor slechts 31, 35 of 37 gram (afhankelijk van het formaat).

Die technologie gaat alleen wel gepaard met een prijskaartje en geduld. Niet alleen kost de muis 189 dollar, hij is ook constant uitverkocht. Af en toe verschijnt er een drop, waarna je er snel bij moet zijn. Finalmouse heeft dus zeker nog niet alle streken afgeleerd.

Zowie EC2-CW

Sinds de begindagen van tactische, competitieve shooters, is er een muismerk dat geliefd is bij veel esporters: Zowie. En jarenlang heeft het bedrijf geteerd op die oude populariteit, helemaal nadat Zowie was overgenomen door BenQ. Maar door de verschijning van nieuwe concurrenten is het bedrijf eindelijk wakker geschud en heeft het de laatste paar jaar flink stappen gezet.

Het gewicht is enorm omlaag gegaan en meerdere modellen zijn nu draadloos, maar Zowie maakt gebruik van opvallende, grote wireless receivers, in plaats van kleine dongles. De gaming muizen maken namelijk nog steeds geen gebruik van software en zijn compleet aan te passen op de muis zelf. Ideaal voor spelers die geregeld gamen op andere PC’s.

De EC2-CW heeft daarnaast nog steeds het geprezen, ergonomische ontwerp dat het al die jaren geleden al had. Die vorm is nog steeds even geliefd bij spelers van Counter-Strike, maar ook bij andere tactische shooters. En daarnaast heeft Zowie ook andere (draadloze) muizen die zeer geschikt zijn als je op zoek bent naar een muis die perfect in je handen past.

Lamzu Thorn

Hoewel symmetrische muizen duidelijk hebben gewonnen aan populariteit de laatste jaren, is er natuurlijk ook nog steeds veel vraag naar ergonomische muizen. En Zowie is daarbij niet de enige optie. Zo heeft Lamzu recent de Thorn gelanceerd, nadat de fabrikant eerder naam heeft gemaakt met de Atlantis en Maya.

Net zoals de voorgaande muizen is de Lamzu Thorn lekker licht, met een gewicht van 52 gram. Ook gaat het gepaard met een dongle die in staat is tot een polling rate van 4000Hz en met de Pixart 3395 sensor hoef je ook niet bang te zijn voor een tegenvallende draadloze ervaring.

Ondanks de indrukwekkende prestaties die Lamzu heeft geleverd met de Thorn en andere modellen - die bovendien ook stuk voor stuk indruk hebben gemaakt met hun vorm - is de muis relatief goedkoop. Voor de Lamzu Thorn ben je ‘slechts’ 99 euro kwijt, wat een flink verschil is met andere muizen op de markt.