Nederlandse Wooting en Razer in oorlog over 'cheatende' keyboard-feature

Article
woensdag, 24 juli 2024 om 18:00
wooting 60he 1

De laatste paar jaar zijn er gigantische stappen gezet op het gebied van keyboards. Het is zelfs zo erg, dat het relatief kleine Nederlandse Wooting nu verwikkeld is geraakt in een ‘feature-oorlog’ met het grote Razer.

Vooruitgang door een start-up

De industrie voor gaming keyboards leek een lange tijd verzadigd te zijn. Jarenlang kwamen bedrijven als Razer, Corsair, Steelseries en Logitech met kleine verbeteringen, in plaats van grote evoluties. Dat was tot Wooting ten tonele verscheen, een klein bedrijf gevestigd in Utrecht.

In plaats van membranen of mechanische toetsen, kwam Wooting met keyboards die gebruikmaken van Hall Effect - een manier om via magneten te bepalen hoe ver een toets is verwijderd van de actuation point.

Het eerste toetsenbord van het bedrijf werd voornamelijk in de markt gezet als een toetsenbord waarmee je racegames kan spelen, omdat je net zoals met een controller een gedeeltelijke input kan geven, in plaats van alleen ‘aan’ of ‘uit’ met andere technologieën.

Wooting werd alleen vanuit het niets de grote speler op het gebied van gaming keyboards toen de Wooting 60HE werd gelanceerd in 2021. Door software is het mogelijk met het toetsenbord om helemaal zelf per toets de actuation point in te stellen, maar nog veel belangrijker is Rapid Trigger - een feature waarmee je kan instellen wanneer een toets weer gereset wordt.

Bij een mechanisch toetsenbord moet een toets weer omhoog gebracht worden tot voorbij de actuation point, voordat hij gereset wordt en weer ingedrukt kan worden. Dankzij het toetsenbord van Wooting is het mogelijk om veel sneller te reageren en biedt het een wezenlijk verschil in competitieve games als shooters en het ritmische spel Osu.

Het duurde niet lang voordat professionele spelers massaal overstapten op de Wooting 60HE en de concurrentie geforceerd was om te reageren. Met name Razer heeft sinds de komst van het revolutionaire toetsenbord veel software-features uitgebracht om de voordelen van de 60HE na te bootsen.

Sneller strafen dan ooit

Een half jaar geleden kondigde Wooting een nieuw toetsenbord in de line-up aan, de Wooting 80HE, om ook liefhebbers van 75 procent- en TKL-layouts te overtuigen van de voordelen van Hall Effect. Tijdens de aankondiging werd meteen een nieuwe uitvinding geteased, genaamd Rappy Snappy.

De gloednieuwe feature activeert alleen de toets die het verste is ingedrukt. Dat betekent dat je bijvoorbeeld de A-knop helemaal ingedrukt houdt, maar razendsnel de andere kant op kan lopen door de D-knop halverwege in te drukken en de andere toets los te laten. Je movement wordt daardoor onvoorspelbaar, wat het verschil kan betekenen tussen leven en dood in competitieve shooters.

In plaats van pas achteraf te reageren, heeft Razer nu ineens proactief gehandeld. Het bedrijf uit Singapore heeft twee weken geleden vanuit het niets Snap Tap toegevoegd aan de Razer Huntsman V3 Pro, dat net iets anders werkt dan Rappy Snappy. In plaats van de toets die het verste is ingedrukt, geeft het prioriteit aan de toets die het meest recent is ingedrukt.

De plotselinge toevoeging zorgt voor ophef in de community. Spelers met een dure Wooting 60HE voelden zich ineens bestolen, omdat het toetsenbord het neusje van de zalm zou zijn op het gebied van competitieve games. Meteen renden gamers naar de winkels om een Huntsman V3 Pro in huis te halen. De actie van Razer was het startschot voor een feature-oorlog.

Wooting heeft nu niet gewacht om de release van de Wooting 80HE om te reageren. Dinsdag heeft het Nederlandse bedrijf met spoed een update uitgebracht voor de Wootility-software, om de beta voor Simultaneous Opposing Cardinal Directions (SOCD) toe te voegen - een feature die vrijwel gelijk is aan Snap Tap.

Is de nieuwe feature cheaten?

De twee ‘legers’ werken nu weer met gelijke wapens, maar niet iedereen is blij met alle grote stappen die worden gezet door Wooting en Razer. Snap Tap en SOCD zorgen namelijk voor behoorlijk wat ophef in bepaalde gemeenschappen, met name die van Counter-Strike 2, Overwatch 2 en Valorant. Sommige spelers vinden de nieuwe feature namelijk valsspelen.

De professionele CS:GO2-speler ropz laat op X weten dat de nieuwe feature ‘niet toegestaan’ moet worden in de game van Valve. In toernooien van de game worden null binds - een stukje code dat voorkomt dat twee richtingstoetsen tegelijkertijd worden ingedrukt - al jarenlang niet toegestaan. Druk je namelijk A en D tegelijkertijd in, dan sta je simpelweg stil. Pro’s hebben er lang op getraind om dat probleem te voorkomen.

Het lijkt erop dat de nieuwe features nog lang voor discussies gaan zorgen in de esports-wereld. En als Snap Tap en SOCD worden toegestaan in toernooien, dan zal er waarschijnlijk geen enkele speler zijn zonder een toetsenbord van Razer of Wooting in de topteams.

Populair Nieuws

Laatste Reacties