De 5 beste films en series met Elisabeth Moss

Article
zondag, 18 september 2022 om 13:00
elisabeth moss handmaids talef1663328249
Seizoen vijf van The Handmaide’s Tale is begonnen waarin actrice Elisabeth Moss schittert. De actrice schitterde in nog vele andere goede series en films. Hierbij een greep uit het aanbod.

Handmaid’s Tale

Omdat de Handmaid’s Tale is begonnen trappen we af met deze serie. De eerste twee afleveringen van seizoen 5 staan nu op Videoland en de mensen die al gekeken hebben kunnen zich ongetwijfeld het laatste shot herinneren. Het laat zich simpelweg omschrijven als: als blikken konden doden..
Iets dat overigens geldt voor de gehele serie. The Handmaid’s Tale is eigenlijk een hele nare serie over een dystopische wereld waarin vrouwen geronseld worden om zwanger te worden voor andere gezinnen en dus andermans belangen. Deze vrouwen worden tegen hun zin gevangen gehouden, dragen allemaal dezelfde kleding en hebben maar één recht: zwanger worden. Dit alles wordt gerechtvaardigd op een geestelijke manier, wat natuurlijk de grootste onzin is. Sommige verkrachtingsscènes zijn echt pijnlijk om naar te kijken. Hoe dan ook: Moss speelt de sterren van de hemel. Waar ze in het begin van de serie nog niet zoveel te zeggen heeft, haar rol dan (ze speelt June), is ze later steeds meer in staat om kleine wraakplannetjes uit te voeren. Haar acteerwerk is van ongekend hoog niveau!

Mad Men

Dat Moss de show kan stelen in een tv-serie wisten we al langer. Zo was ze eerder al gecast voor Mad Men waar zeven seizoenen van zijn uitgekomen. Ook daarin speelt ze eigenlijk een wat onderdrukte vrouw, al heeft ze zeker wel wat te zeggen in het leven. Moss vertolkt de rol van Peggy Olsen, die carrière probeert te maken in een reclamewereld die veelal gedomineerd wordt door mannen. In de show wordt veel (onder werktijd) gedronken, gerookt en vreemdgegaan. En voor Olsen is het steeds de vraag hoe ze zich moet maneuvreren in dit knotsgekke landschap. We zien Moss een vrouw neerzetten die krachtig is, soms twijfelt, en op andere momenten duidelijk haar mannetje, eh. Vrouw staat.
the invisible man elisabeth mossf1663328426

Invisible Man

Dan is het nu geen tijd voor een serie, maar een film: Invisible Man. Deze horrorfilm kwam uit in 2020 en ook daarin is het leven van de vrouw die Moss speelt niet echt een fijne. Cecilia wordt namelijk gestalkt door haar ex-geliefde, een gestoorde wetenschapper die onzichtbaar kan worden.
Moss weet de film naar een hoger niveau te tillen waarbij je als kijker regelmatig op het puntje van je stoel zit, zo spannend wordt het. Hoe gaat ze om met alle zieke gebeurtenissen? En weet ze überhaupt te ontsnappen uit het zieke net van haar ex? Moss toont wat ze zo ontzettend goed kan laten zien: overlevingsdrang.

Shining Girls

Die overlevingsdrang heeft ze ook nodig in een vrij recente serie van Apple TV Plus: Shining Girls. Dit is een thrillerserie met een sciencefiction randje. De serie begint heel vreemd, als Kirby (Moss dus) allerlei momenten meerdere keren opnieuw denkt mee te maken. Ondertussen loopt er een moordenaar rond. Hoewel je als kijker misschien in het begin denkt dat Kirby alles duidelijk niet op een rijtje heeft, misschien wel lijdt aan PTSS, wordt gaandeweg alles duidelijk. Na ja, duidelijker. Hoe meer afleveringen je ziet, hoe vreemdere dingen er gebeuren. Zeker als blijkt dat de moordenaar diverse objecten stopt in de lichamen die hij achterlaat.
Het is zeker een creepy serie waarbij Moss weer uitstekend acteerwerk laat zien. Ze speelt een kwetsbare vrouw, een overlever. Maar ze laat ook zien dat ze wel wil vechten tegen deze moordenaar die kennelijk gewoon nog rustig rondloopt.

Top of the Lake

Een andere serie over moorden is Top of the Lake. In deze serie, die al ietsje ouder is, neemt Moss de rol aan van een politieagente: Robin Griffin. Het verhaal is net zoals in andere producties waar Moss in speelt niet standaard. In het Nieuw-Zeelandse dorpje Laketop wordt een twaalfjarig meisje uit een meer gered waarvan aangenomen wordt dat ze zelfmoord wilde plegen. Of dit echt gebeurd is, is nog maar vraag. Het meisje is bovendien vijf maanden zwanger, maar niemand lijkt te weten wat er aan de hand is. Als het meisje verdwijnt, moet Robin onderzoeken wat er allemaal aan de hand is. Eén ding is zeker: het is Moss op het lijf geschreven om in rollen te kruipen met een serieus verhaal. Haar gezichtsuitdrukkingen zijn goud waard.

Populair Nieuws