De 10 beste Commodore 64 games - Computerklassiekers op de C64

Article
vrijdag, 06 april 2018 om 11:49
xgn google image
Heb jij al een C64 Mini in huis? Mogelijk niet, want de nieuwe uitgave van de klassieke computer is al sinds de release uitverkocht. Als je dan toch één van de gelukkigen bent en je geen idee hebt wat je erop moet spelen, hebben wij dat voor je geregeld. Dit zijn de 10 beste Commodore 64 games!
Niet alle games in deze special staan standaard op de Commodore 64 Mini (ook bekend als de C64 Mini). In tegenstelling tot de NES of SNES Mini kan je bij de C64 Mini legaal je eigen games toevoegen. Als de games in deze special niet op je Commodore aanwezig zijn, kan je ze er zelf op zetten.

Elite

Als je dacht dat games als No Man’s Sky en Star Citizen de eerste open-world games in de ruimte waren, gaan wij je verrassen. Elite was namelijk één van de allereerste games op de C64 die dit concept succesvol tot leven bracht. In tegenstelling tot de meeste ruimtegames uit die tijd, is het doel in Elite niet om zo veel mogelijk aliens neer te schieten met je ruimteschip. In plaats daarvan bestuur je een intergalactische verkenner die niet altijd geweld hoeft te gebruiken om doelen te bereiken.
Net als de eerder genoemde games heeft Elite ook niet echt een definitief einde. Het doel is simpelweg om zo veel mogelijk geld te verzamelen en om je rang als astronaut te verhogen. Hoe je dit bereikt is compleet aan jou. Je kan handelen, stelen, op premies jagen en mijnwerk verrichten.
Daarnaast had Elite ook revolutionaire 3D vector graphics die op dat moment uniek waren. Kortom: Elite is een revolutionaire game en één van de grootvaders van het ruimteverkennings-genre in games. Dit maakt het ook zeker één van de beste Commodore 64 games aller tijden.
129350

Karateka

Ontwikkelaar Jordan Mechner staat vooral bekend om Prince of Persia, een platformgame voor de Apple II computer die uiteindelijk leidde tot de populaire Ubisoft serie van vandaag de dag. De game werd gekenmerkt door de vloeiende animatiestijl. Eerder wist Mechner deze zelfde animatiestijl te gebruiken in de titel Karateka op de Commodore 64. Deze game wordt nog steeds gezien als één van de beste Commodore 64 games ooit.
Hoewel de game oorspronkelijk werd ontwikkeld voor de Apple II, kreeg ook de C64 een versie die erg populair werd. Je bestuurt de een Karateka die zich op een toch gaat om de princes Mariko uit de handen van Akuma te redden. De game beweegt voor moderne standaarden misschien wat langzaam, maar toch blijft Karateka belangrijke vanwege hoe vernieuwend het was
Zo was de game een pionier op het gebied van de beat ‘em up en de sidescroller. Alleen al om die reden is Karateka één van de beste Commodore 64 games en zeker de moeite waard om te spelen als je geïnteresseerd bent in gamegeschiedenis.
129351

Impossible Mission

Nee, Impossible Mission is niet een verkeerd geschreven versie van de beroemde bioscoopfilms. In de hoogtijdagen van de Commodore 64 was ontwikkelaar Epyx een grote ondersteuner van de computer. Impossible Mission is één van hun meest bekende games en is volgens velen één van de beste Commodore 64 games.
In de game bestuur je Special Agent 4125, die een vijandig fort moet infiltreren om het slechte genie Professor Elvin Atombender. Diep in het labyrinth ligt zijn laboratorium verscholen, met daarin de professor die alleen met zijn kennis intercontinentale raketten kan stoppen. Je hebt maar 6 uur in-game tijd om dit te doen.
Impossible Mission is een vroeg voorbeeld van een avonturengame, waar je door het ware doolhof op zoek bent naar puzzelstukjes om bij het laboratorium te zoeken. Vooral alle verschillende manieren waarop het hoofdpersonage kan sterven en de gedigitaliseerde stemmen waren grote vernieuwingen op de kleine C64.
129352

Maniac Mansion

De PC was jarenlang het thuis voor point-and-click avonturengames, waar de Commodore 64 ook geen uitzondering op was. Lucasfilm Games (later LucasArts) ontwikkelde de klassieker Maniac Mansion, een revolutie op het gebied van dit genre games. Tot op de dag van vandaag blijft het een iconische game op de computer.
Maniac Mansion volgt Dave Miller, een tiener die op zoek gaat naar zijn vriendin in het landhuis van een gestoorde professor. In plaats van de meeste vergelijkbare games die tekstcommando’s gebruikte, had Maniac Mansion een meer visuele interface gebouwd op de SCUMM engine. Hierdoor werd taken uitvoeren een stuk makkelijker en toegankelijker met alleen een muis. Je beweegt je door het huis van de professor en praat met alle gestoorde bewoners.
Jouw interacties met deze personages beïnvloed de rest van het verhaal en is een bron van humor in de game. Vandaag de dag is Maniac Mansion een favoriet onder retro gamers en de originele Commodore 64-versie blijft een klassieker. Zeker één van de beste Commodore 64 games ooit gemaakt.
129353

Bubble Bobble

Hoewel het niet oorspronkelijk gemaakt is voor de Commodore 64, is Bubbel Bobble een klassieker voor de console. Het was een port van de arcadegame ontwikkeld door Taito. De C64 versie werd verzorgd door de westerse ontwikkelaar Software Creations.
In de hoofdrol van Bubble Bobble zijn twee bubbeldraakjes Bub en Bob. Je loodst ze door 100 levels waarin je vijanden verslaat, bubbels blaast en obstakels ontwijkt. Het is niet heel diepgaand of ingewikkeld, maar wel heerlijk simpel. De Commodore 64 versie van Bubble Bobble is een goede port van deze arcadeklassieker die zeker de moeite waard is om te spelen.
129354

Wasteland

In de 21e eeuw hebben de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie elkaar vernietigd door middel van een kernoorlog. Overleven in een post-apocalyptisch Amerika is een deprimerend, maar geniaal concept voor een videogame. Voor de komst van Fallout bracht Interplay dit concept tot leven met Wasteland op de Apple II computer. Een Commodore 64-versie volgde niet veel later en de game werd meteen een klassieker in het genre.
De gameplay van Wasteland was vooral gebaseerd op fysieke role playing games uit die tijd. Zo hebben personages stats als strength, intelligence en luck die het kunnen van deze personages beïnvloeden. Als een groep van vier tot zeven Desert Rangers trek je door de overblijfselen van de samenleving en probeer je een nieuwe bedreiging voor de mensheid te stoppen.
De hoge moeilijkheidsgraad en de wereld waarin veranderingen permanent zijn zorgden ervoor dat Wasteland door velen als één van de beste Commodore 64 games ooit beschouwd wordt. Het diende als inspiratie voor het latere Fallout en andere RPG’s, ver buiten de tijd van de C64.
129355

Boulder Dash

Net als Bubble Bobble is Boulder Dash een simpele, doch ontzettend leuke arcade-achtige game. Hoewel de game oorspronkelijk werd ontwikkeld voor de Atari 8-bit computer, wist het uiteindelijk op verschillende consoles en computers te belanden. De Commodore 64 hoorde hier natuurlijk ook bij.
Als het personage Rockford verken je met je oude vertrouwde pikhouweel grotten en verzamel je zo veel mogelijk edelstenen en diamanten. Dit gaat natuurlijk niet zomaar. Tijdens je toch moet je allerlei dingen als vallende stenen en dieren ontwijken die het verschil maken tussen leven en dood.
Niet baanbrekend, maar wel ontzettend veel plezier te beleven met deze game op de C64. Boulder Dash is hierdoor één van de beste Commodore 64 games ooit!
129356

Ultima IV: Quest of the Avatar

In de wereld van Westerse RPG’s is Ultima één van de meest herkenbare series op de Commodore 64. Tussen 1981 en 1999 kwamen er maar liefst tien delen van de serie uit op verschillende platformen. Toch zijn computers de plek waar de Ultima serie het uiteindelijk het langst volhield, waaronder op de Commodore 64 dus.
Ultima IV: Quest of the Avatar betekende toentertijd een nieuwe richting voor de serie. De game had een grotere wereldkaart, meer focus op verhaal dan actie en een diep systeem gebaseerd op acht deugden. In plaats van het traditionele goed tegen kwaad verhaal had Ultima IV een focus op de ontwikkeling van jouw personage. Het was een ambitieus project voor de tijd, maar de ambitie van ontwikkelaar Origin System was uiteindelijk de moeite waard.
De game wordt namelijk nog steeds gezien als één van de beste Commodore 64 games ooit gemaakt. Als je van plan bent een RPG te spelen op de C64, kan je Ultima IV dus niet overslaan.
129357

Turrican II: The Final Fight

De hoogtijdagen van de C64 lagen vooral in de jaren ’80, maar dat stopte Turrican II er niet van om toch gewoon nog te verschijnen op de computer in 1991. Ontwikkelaar Factor 5, later bekend van de Star Wars Rogue Squadron games, stond aan het hoofd van de game. De C64 port werd verzorgd door Rainbow Arts.
De gameplay van Turrican II is het beste te vergelijken met de Nintendo klassieker Metroid. Je bestuurt je personage door vijf doolhof-achtige levels waarbij je steeds een beetje verder komt naar mate je meer items verzamelt. De Commodore 64-versie van Turrican II is indrukwekkend vanwege de graphics en het geluid die veel beter zijn dan veel andere games op de computer.
Genoeg redenen om Turrican II: The Final Fight te spelen, want het is één van de beste Commodore 64 games ooit gemaakt.
129358

The Great Giana Sisters

Toen The Great Giana Sisters voor het eerst verscheen, was het geen geheim wat de inspiratiebron voor de game was. De game lijkt namelijk één grote kopie van het wereldberoemde Super Mario Bros. Ook Nintendo realiseerde zich dit snel, waardoor exemplaren van de game snel uit de winkels gehaald werden.
Zonde, want The Great Giana Sisters wordt nog steeds gezien als één van de beste Commodore 64 games ooit. De game mag dan wel een kloon van Mario zijn, toch is de gameplay ontzettend goed. Duitse ontwikkelaar Time Warp Productions wist er ook een eigen draai aan te geven. Naast de vuurballen power-up zijn er ook unieke krachten zoals een waterschild tegen vuur, een klok die de tijd bevriest en magische bommem die alle vijanden op het scherm verslaan.

De beste Commodore 64 games - Welke is jouw favoriet op de C64?

We hadden maar plek voor 10 C64 games, dus het is mogelijk dat we jouw favoriet gemist hebben. Laat ons in de comments weten wat jouw favoriete Commodore 64 game is!