Crown Wars: The Black Prince gameplay brengt tactisch tijdverdrijf

Article
dinsdag, 29 augustus 2023 om 15:00
crown wars the black princef1692953093
Als er één ding zeker is, dan is het wel het feit dat de Middeleeuwen in Europa een bloederige affaire was. Dat is ook de mening van Artefacts Studio, de makers van de aankomende strategische RPG Crown Wars: The Black Prince. Tijdens gamescom 2023 gingen we alvast hands-on met de titel die ondanks wat gedateerde graphics lekker wegspeelt.
In Crown Wars: The Black Prince ga je terug in de tijd naar de 14e Eeuw. Het is de tijd waarin Frankrijk en Engeland honderd jaar oorlog aan het voeren waren met elkaar en dat is voor de Franse studio de ideale setting voor een strategische RPG die ergens wel wat lijkt op XCOM. De aliens worden alleen ingewisseld voor Franse en Engelse voetsoldaten, terwijl er ook geen sprake is van schietijzers. Pijlen, bogen, zwaarden en schilden zijn de wapens die hier de boventoon voeren.

XCOM in de Middeleeuwen

Het hangt af van welke klasse je kiest. Voor iedere missie die je start in dit pakweg 20 uur-durende avontuur stel je namelijk je team samen, waarbij je de keuze hebt tussen verschillende klassen. Zo is er een Beastmaster die een beer kan oproepen, heb je de dappere ridder die op de frontlinie kan vechten en zichzelf dankzij een groot schild kan beschermen en is er een dokter-klasse die helende giften heeft.
Tijdens de missies zal een gevecht vaak genoeg plaatsvinden en dan begint het strategische denkspelletje pas echt. Vechten doe je via een grid-based vechtsysteem, waarbij je iedere beurt per personage een zet hebt om stappen te zetten en twee acties mag uitvoeren. Denk hierbij aan het lossen van een aanval of jezelf juist alvast beschermen om een aanval beter te incasseren.
Een leuk detail is dat wanneer je een vijand vermoordt, je daarmee een brutal kill cam kan laten verschijnen. Deze laat soms op brute wijze zien hoe de vijand in mootje gehakt wordt, al doet de gedateerde grafische stijl de leuke feature niet per se eer aan.

Settlements en seizoen

Naast tactische gevechten heb je ook nog een settlement waar je allerlei aspecten van je kamp kunt upgraden. Denk aan de kerk die je kunt upgraden om sneller je personages uit de ziekenboeg te halen. Je wil niet dat je vechtersbazen tien dagen in de ziekenhuizen liggen als ze ook na drie dagen weer kunnen vechten als je je settlement goed bij had gehouden met upgrades.
Het verloop van de dagen en weken spelen dan ook een rol in Crown Wars: The Black Prince. Dat betekent ook dat de seizoenen veranderen van lente naar zomer en daarna naar herst en winter tot het weer lente is. Dit beïnvloedt de gameplay niet, maar wel hoe de levels ogen. Vanaf 14 maart 2024 kun je zelf ontdekken hoe dat is, want dan verschijnt de game op PlayStation 5, Xbox Series X/S, Nintendo Switch en PC.