Column: Xbox Live Gold moet gratis worden in strijd tegen Sony en PS5

Article
zondag, 31 januari 2021 om 13:00
xbox live goldf1611672137
Met de release van de Xbox Series X en de PS5 is de oorlog tussen Microsoft en Sony weer losgebarsten. Het is geen geheim dat Sony aan de winnende hand is, maar de Amerikaanse consolefabrikant kan een ultiem value platform worden. Mits Microsoft een gokje durft te wagen…
Vrijdag kwam Microsoft plotseling met een opvallende mededeling. De prijs voor Xbox Live Gold werd namelijk flink verhoogd, met een verdubbeling van maar liefst 60 dollar voor 6 maanden. Dat was ook geen manier om de prijs gelijk te trekken aan die van Sony, want PlayStation Plus voor de PS4 en PS5 is 60 euro voor een compleet jaar - en met verschillende acties kan je dat bedrag ook nog eens flink omlaag halen.
De storm van kritiek op Microsoft was dan ook groot en het kwam bovendien aan bij de top. Een dag later werd de beslissing alweer teruggedraaid. Via het officiële Twitter-kanaal van Xbox liet het bedrijf weten ‘het doel te hebben gemist’. Niet alleen werd de oude prijs weer ingevoerd, maar de eis om Xbox Live Gold nodig te hebben om gratis online games te spelen is ook weggehaald. Daarmee is bijvoorbeeld Fortnite plotseling écht gratis geworden op de Xbox One en Xbox Series X, in tegenstelling tot de consoles van Sony.
xbox series xf1637772091

Een gat in de markt

Het tweedaagse drama voor Microsoft is niet alleen een goede wake-up call geweest voor de techgigant, het is ook een perfecte mogelijkheid geworden voor het bedrijf om zichzelf op een unieke manier in de markt te zetten. Momenteel zijn er verschillende platforms, maar de keuze tussen de PS5 en Xbox Series X komt over het algemeen neer op het aanbod van games. De Nintendo Switch en PC hebben veel meer unique selling points om spelers naar het platform te trekken.
Daar kan Microsoft nu verandering in brengen door Xbox Live Gold compleet gratis te maken. Ga spelers niet meer verplichten om een apart abonnement te nemen om online te kunnen gamen. Daarvoor betalen ze immers al hun internetprovider voor. Biedt een platform dat toegankelijk is voor alle spelers en value hoog in het vaandel heeft staan. En zo’n gek idee is het niet eens, want het past perfect bij de strategie die Phil Spencer en zijn team de laatste jaren heeft gevoerd.
still image xbox game pass 2 ea play title cardsf1620123579

De meest aantrekkelijke optie

Als we de diensten van de consoles in ogenschouw nemen, dan heeft Microsoft het beste aanbod. Dat komt puur door de Xbox Game Pass Ultimate. Het ‘Netflix van games’ is een enorm aantrekkelijke deal, door een enorme bibliotheek aan games aan te bieden voor een schappelijk maandelijks bedrag. En dan kan je ook nog eens dag één met de nieuwe first party games aan de slag.
Door die dienst te combineren met gratis Xbox Live Gold voor iedereen, kan Microsoft van Xbox een platform maken dat aantrekkelijk en toegankelijk is voor iedereen. Met een gloednieuwe console, een 4K televisie, een abonnement om online te gamen en een berg aan nieuwe full priced games ben je immers in korte tijd een flinke hap uit je spaarrekening kwijt. Vergelijk dat eens met een Xbox Series S, Xbox Game Pass Ultimate en gratis online gamen. Voor iemand die hard moet werken om een console in huis te halen is dat een makkelijke keuze, net zoals ouders die voor hun kind een console willen kopen.
Natuurlijk is het voor Microsoft wel een inkomstenbron die wegvalt als het bedrijf Xbox Live Gold gratis maakt. En hoeveel de Xbox Game Pass Ultimate elke maand opbrengt ten opzichte van normale game verkopen is ook nog maar de vraag. Toch moet dat voor Microsoft geen probleem zijn als het echt een serieuze concurrent van Sony wil worden deze generatie. En dat het bedrijf dat wil, is wel duidelijk geworden met de overname van Bethesda en Zenimax voor 7,5 miljard dollar. Het is een enorm bedrag, maar met een netto inkomen van 44 miljard in 2020 kan de techgigant dat zeker hebben. Als Microsoft er echt werk van maakt, wordt Sony mogelijk ook geforceerd om gamen in het algemeen goedkoper te maken - iets waar wij als consument alleen maar van zullen profiteren!