Column: Super Mario 3D All Stars is een voorbeeld voor volgende Nintendo jubilea

  Dat Nintendo het 35-jarig bestaan van Super Mario Bros. zou vieren viel te verwachten. Maar de viering is, mede dankzij Super Mario 3D All Stars, aanzienlijk groter dan vorige Mario jubilea. Het zou fantastisch zijn als dezelfde aandacht in de toekomst zichtbaar is bij andere Nintendo franchises die wat te vieren hebben.

  Dat Nintendo een jubileum überhaupt viert is eigenlijk al een uitzondering. Lang niet elke franchise die een mijlpaal haalt wordt in het zonnetje gezet. Sterker nog, Mario en The Legend of Zelda zijn de enige franchises waar Nintendo in de afgelopen 10 jaar jubileumvieringen voor heeft georganiseerd.

  Zo consistent als het Mario en Zelda zijn die alle aandacht krijgen, zo inconsistent is de manier waarop die aandacht gegeven wordt. Soms is er een grote nieuwe game om het te vieren, soms niet. Soms zijn er heruitgaven van eerdere games, soms niet (als ze er zijn is het trouwens nog steeds maar de vraag of die heruitgaven ‘officieel’ bij de jubileumviering horen). De hoeveelheid merch en live-evenementen hangt maar net af van waar Nintendo op dat moment zin in heeft.

  De geschiedenis in duiken

  Het is zeldzaam dat er bij een Nintendo jubileum een echte kans geboden wordt om eerdere games te spelen. De echte klassiekers voor NES en SNES zijn nooit ver weg, maar voor andere games is het vaak even afwachten of je de goede hardware hebt en of de Virtual Console voor die hardware nog beschikbaar is. Dat is wat Super Mario 3D All Stars op dit moment bijzonder maakt.

  Super Mario 3D All Stars is niet de realisering van je wildste dromen over prachtige remakes van je favoriete 3D Mario games. Maar het is wel een compilatie die terugblikt op Mario’s geschiedenis en die uitkomt op het moment dat die geschiedenis gevierd wordt. Het is het soort release die van Mario’s vijfendertigste meer maakt dan een marketingstunt of een excuus om iets meer merch uit te brengen dan normaal.

  Kan dit voor andere franchises?

  Het is niet ongebruikelijk voor Nintendo om iets meer te doen voor Mario dan voor haar andere langlopende reeksen. Helaas betekent dat dat een Zelda compilatie in 2021 zeker geen garantie is, om nog maar te zwijgen van Metroid of franchises die wat later aan de beurt zijn. Maar laten we allemaal hopen dat Nintendo voor één keer consistent is in hoe jubileumjaren gevierd moeten worden.

  Die hoop op significante jubileumuitgaven van eerdere games is overigens niet alleen gebaseerd op een wens om als fan zoveel mogelijk games op de Switch te kunnen spelen. Een Zelda-compilatie zou mooi zijn voor de fans, maar het is ook een uitstekende kans om meer ogen richting Nintendo te krijgen. Nintendo heeft voor het eerst in tijden een gunstige marktpositie om eens flink uit te pakken.

  Nintendo is weer relevant

  De vijfentwintigste en dertigste verjaardagen van Mario en Zelda vielen in de laatste dagen van de Wii en de donkerste jaren van de Wii U, respectievelijk. De Wii was succesvol, maar werd door veel games weggezet als underpowered en gericht op casual gaming, terwijl de Wii U op alle fronten een flinke domper was voor Nintendo. De jubileumjaren werden gevierd, maar in veel opzichten had het niet zoveel zin.

  De Switch, daarentegen, is succesvol en dat succes beperkt zich dit keer niet tot hardcore Nintendo-fans en casual gamers. In dat opzicht is dit dus het ideale moment om het Super Mario 3D All Stars-concept door te voeren naar (in ieder geval) Zelda. Laat nieuwe fans — of oude fans die een poosje weggeweest zijn — kennis maken met oudere, vaak minder beschikbare games. Op die manier wordt de jubileumviering waardevol.

  Super Mario 3D All Stars slechts één zuil

  Een game-compilatie maakt overigens nog geen succesvolle jubileumviering. 3D All Stars is (ondanks de vreemde beslissingen rondom de beschikbaarheid) een belangrijke reden dat dit jubileum grootser voelt dan de vorige twee. Maar zonder de Mario Game & Watch, Mario LEGO en de andere leukigheidjes uit de Direct zou 3D All Stars een beetje in de kou staan.

  Alle merch en dergelijke zijn dan ook zeer welkom als Nintendo in de komende jaren wat te vieren heeft. Maar 3D All Stars is de factor die Mario’s vijfendertigste onderscheidt van de vorige keren dat zijn verjaardag werd gevierd. Hopelijk zet Nintendo hier een precedent dat ze in de toekomst op gaan volgen.

  Super Mario 3D All Stars

  Verkijgbaar vanaf 18 september 2020

  Meer over deze game
  x

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.