Column: Star Wars-fans om ideeën vragen is een slecht idee

Article
zaterdag, 06 juli 2024 om 14:00
Disney en Lucasfilm hebben duidelijk geen plannen om te stoppen met Star Wars. Volgens acteur Joel Edgerton kan het geen kwaad om eens te kijken wat voor verhalen fans zouden schrijven. Maar gezien de staat van het fandom is dat een bijzonder slecht idee.
Als een nieuwe toevoeging aan een langlopende franchise controversieel is, hoor je vaak de zin “ze hadden moeten luisteren naar de fans”. Het is een verleidelijke gedachte: als je iets wil maken dat gewaardeerd wordt en geld verdient, moet je je publiek kennen. Maar zo eenvoudig is het niet, zeker niet in het geval van Star Wars, ook al lijkt Joel Edgerton dat te denken.
Want als er iets heel erg duidelijk is gebleken in de jaren sinds Star Wars is overgenomen door Disney, is het dat de Star Wars-fans die hun ideeën het luidructigst delen, ook de fans zijn die zich niet kunnen gedragen. Ze schreeuwen moord en brand omdat een film niet naar de zin was en bedreigen acteurs. Dat is niet echt het deel van het fandom waar je graag naar wil luisteren.

We weten al hoe een film door fans eruit ziet

Toch is dit juist het deel van het fandom waar al eens naar geluisterd is, met alle gevolgen van dien. We genieten er niet van om een film finaal met de grond gelijk te maken, maar het is aan The Rise of Skywalker goed te merken dat Disney zichzelf in een spagaat werkte door naar Last Jedi-hatende fans te luisteren.
Voor elk idee in The Rise of Skywalker dat werkte of had kunnen werken, zitten er één of twee concessies in richting mensen die heel hard tekeer gingen na de release van The Last Jedi. Een groot deel van die mensen was onmogelijk om tevreden te krijgen. Zeker aangezien er ook nog steeds geprobeerd wordt om een redelijk einde te schrijven voor wie de eerdere sequel-films wel kon waarderen.
Star Wars - Skywalker Saga (Blu-ray) Image
Star Wars - Skywalker Saga (Blu-ray)
EUR68.0573.99
Op voorraad
Koop op bol.
Het gevolg is dat beide groepen fans een afgewaterd product krijgen. Sequel-fans krijgen een film die met sommige personages een vreemde nieuwe weg in slaat. Sequel-haters krijgen een film die ze tevreden probeert te houden, maar intussen wel moet zorgen dat alles dat ze haten nog steeds canon is.
Er zijn andere factoren die bijdragen aan hoe rommelig The Rise of Skywalker was. Maar de concessies richting haters vallen erg op. Af en toe is het net alsof de film aan de zaal vraagt "zijn jullie nu tevreden?". Het antwoord is nee.

Hoe wil je luisteren naar fans?

Wie nog een beetje kan genieten van Star Wars houdt zich online vaak een stuk rustiger dan wie al sinds 2015 in een constante staat van teleurstelling leeft. Stel dat Disney en Lucasfilm gaan luisteren naar de fans, dan krijgen ze waarschijnlijk de meeste feedback van dezelfde mensen waar ze al naar probeerden te luisteren in de nasleep van The Last Jedi. De kritiek is alleen vaak niet eens constructief.
De ene keer gaat het over een achtergrondpersonage dat vepest is. Dan weer is de nieuwe aflevering te "woke" en te politiek, want de franchise die in de jaren 70 en 80 kritiek leverde op autoritarisme en de Vietnamoorlog was toen natuurlijk nooit politiek. Het geeft vooral de indruk dat deze mensen op zoek zijn naar redenen om nieuwe Star Wars te haten, dan dat ze vol zitten met goede ideeën voor nieuwe verhalen.
Je zou natuurlijk kunnen proberen om er iets officieels van te maken: “stuur je ideeën op en we maken er misschien een serie van”. Dan is de kans dat er iets gekozen wordt dat bedacht is door iemand die écht heeft nagedacht over wat Star Wars kan gebruiken het grootst. De kans dat dat idee volledig wordt afgebrand door dezelfde schreeuwers als altijd achten we alleen ook vrij groot, waarbij er in dat geval ook nog wat geschreeuwd wordt over hoe het "censuur" is dat hun ideeën niet worden gebruikt.

Star Wars is niet speciaal voor jou

Het is trouwens niet nodig om ineens extra te gaan luisteren naar fans, want dat gebeurt al. Andor, misschien wel de beste Star Wars-serie tot nu toe, is een prequel op de enige Star Wars-film uit het Disney-tijdperk die door vrijwel het hele fandom goed onthaald werd. Dat de serie bestaat riekt toch naar "luisteren naar de fans". Maar wat zeiden de fans die graag willen dat er naar ze geluisterd werd toen de serie werd aangekondigd? "Wie heeft er gevraagd om een serie over die gast uit Rogue One?"
Dat is een zin die vaker terugkomt: "wie heeft hier om gevraagd?" De implicatie is dat als degene die de vraag stelt nooit had bedacht om een bepaalde film of serie te maken, het nooit kan zijn dat het toch een goed verhaal is waar een ander er wel iets in ziet. Een deel van de fans lijkt te denken dat Star Wars speciaal voor hen gemaakt wordt. Maar net als in elke andere langlopende franchise zullen er projecten zijn die je meer of minder leuk vindt en mag je helemaal zelf weten wat je wel en niet tot je neemt.

Soms kun je beter neit naar iemand luisteren

Helaas zijn er veel fans die dat niet (willen) begrijpen en besluiten om de hele sfeer in het fandom te vepesten en af en toe zo hard tekeer te gaan dat het een film op een onhandige manier beïnvloed. Het kan best zijn dat Joel Edgerton gelijk heeft dat er fans zijn die geweldige Star Wars zouden kunnen bedenken. Veel mensen die nu aan Star Wars werken zijn fans en vermoedelijk doelt Edgerton meer op dat soort fans dan op de toxische fans.
Maar die toxische groep laat je ook binnen als je beleid maakt van "naar de fans luisteren". De franchise overleeft het echt wel als de films en series van wisselende kwaliteit zijn. Maar als projecten ineens beïnvloed worden door de meningen van mensen die denken dat Star Wars iets moet zijn dat het nooit is geweest en het genot van andere fans het liefst verpesten, dan heb je een probleem.

Populair Nieuws

Laatste Reacties