Column: De PS5 en Xbox Series X hadden gewoon tot 2021 uitgesteld moeten worden

Article
vrijdag, 05 februari 2021 om 17:00
ps5 vs xbox series xf1594719334
De jacht op zoek naar een next-gen console gaat voor velen nog een lange tijd door. De schaarste zal volgens officiële bronnen namelijk nog toch ver in 2021 aanhouden. Lees in deze column waarom Microsoft en Sony de Xbox Series X en PS5 gewoon hadden moeten uitstellen.
Wie vandaag de dag op Ebay, Marktplaats of andere websites voor tweedehands artikelen kijkt, zal bijna een hartaanval krijgen door de prijzen die worden gevraagd voor de next-gen consoles. Normaal kijk je op zulke websites wanneer je een mooie deal wil scoren, maar voor de PS5 en Xbox Series X is het vaak de enige plek waar je één van de apparaten kan kopen. En daar maken scalpers maar al te graag gebruik van.
Het is een natuurlijk gevolg van de grote schaarste die er heerst voor de in november gelanceerde consoles. Als er maar een paar exemplaren elke keer beschikbaar worden gesteld, dan vallen die al snel prooi aan de bots die scalpers gebruiken om als eerste een bestelling te voltooien. Tel daarbij de enorm lange wachttijden op en het is nog niet eens zo gek als iemand het dubbele of meer neertelt voor een PS5 of Xbox Series X.
ps5 controller xbox series xf1619595169

Waarom zijn de consoles niet uitgesteld?

De woekerprijzen zijn dan ook niet alleen de schuld van scalpers, maar ook van Microsoft en Sony. Aan het begin van 2020 stelden beide bedrijven met volle trots dat de nieuwe consoles ‘voor de feestdagen’ in de winkelschappen zouden belanden. Maar met een wereldwijde pandemie waarbij veel fabrieken werden gesloten en de productie flink werd teruggeschroefd, zou niemand vragen hebben gesteld als de twee bedrijven hadden gezegd dat de release werd uitgesteld naar 2021.
Dat dat niet is gebeurd, zal deels te maken hebben met de aandeelhouders en deels met de concurrentie. Als Microsoft de Xbox Series X uitstelt, dan heeft Sony vrij baan met de PlayStation 5 om de markt te domineren en precies hetzelfde geldt andersom. Van tevoren zullen waarschijnlijk ook recordcijfers zijn beloofd aan de aandeelhouders, want een next-gen console die uitkomt vlak voor de feestdagen… Dat is cashen! Wil je alleen een console verkopen, dan moeten die natuurlijk wel beschikbaar zijn.
pexels alex green 5699860f1612366729

Schade op de lange termijn

De grote beloftes van de consolefabrikanten heeft alleen ook gezorgd voor een ander effect: grote teleurstelling bij de consument. We weten allemaal dat het vlak na de release van een console moeilijk is om een nieuw exemplaar te bemachtigen. Dat is een gegeven bij de release van elke Xbox, PlayStation en Nintendo console. Maar het is nu al bijna drie maanden later en veel mensen die een reservering hebben geplaatst vóór release hebben nog steeds geen console in huis.
Het is dan niet vreemd als je klanten vervolgens teleurgesteld zijn. Of zeg maar gerust pissig. En het is ook niet zo dat er licht aan het einde van de tunnel is. Volgens Lisa Su, de CEO van chipfabrikant AMD, stelt dat het nog tot het einde van 2021 kan duren voordat de PlayStation 5 een beetje normaal beschikbaar is. En volgens Microsoft duurt het sowieso tot en met juni voordat de productieproblemen zijn opgelost. Kortom, de komende maanden blijft het zeldzaam om een next-gen console bij iemand in het televisiemeubel aan te treffen.
demons soulsf1599734132

Tegenvallende launch line-up

Eén van de redenen waarom een console release normaliter niet uitgesteld kan worden, is de release van de nieuwe games. Veel ontwikkelaars hebben immers van tevoren gehoord wanneer de apparaten op de markt moeten verschijnen en hebben op basis daarvan de releasedatum van hun games aangepast.
Alleen… dat is bijna niet het geval met de PS5 en Xbox Series X. Er zijn slechts een handjevol exclusieve next-gen games uitgekomen, waarvan de remake van Demon’s Souls als de beste wordt gezien en die wordt door Sony zelf uitgegeven. Veel third party uitgevers hebben namelijk al voorbereidingen getroffen met de onzekere releasedata van de nieuwe consoles en games uitgebracht op de PlayStation 4 en Xbox One met een gratis next-gen upgrade. Het maakt daarbij niet uit of de consoles een paar weken later op de markt kwamen of zes maanden.
Als je één van de gelukkigen bent die een PS5 of Xbox Series X heeft weten te bemachtigen, dan is het aantal nieuwe games dat je nu kan spelen dan ook droevig laag. Ja, je hebt de mogelijkheid om games te spelen met iets betere graphics en minder lange laadtijden, maar dat is niet hetzelfde als een titel spelen die puur gemaakt is met het hardware van de next-gen consoles in het achterhoofd. De noodzaak van de release van de next-gen consoles in november 2020 was er dan ook niet echt.
Wat mij betreft hadden Sony en Microsoft beter de apparaten kunnen uitstellen tot halverwege 2021, zodat er een goede beschikbaarheid was, een launch line-up waar je U tegen zegt en exemplaren zonder kinderziektes erin. In plaats daarvan is nu de halve wereld teleurgesteld in al één van de meest depressieve jaren ooit.

Populair Nieuws