Column: De Harry Potter serie gaat het nog moeilijk krijgen

Article
vrijdag, 28 juni 2024 om 20:00
hbo harry potterf1681371104
HBO’s nieuwe Harry Potter-serie begint een klein beetje vorm aan te nemen. Op papier zou een reboot moeten werken. Maar er is ook een groot risico met deze serie.
Harry Potter is waarschijnlijk één van de meest lucratieve franchises die Warner Bros. tot zijn beschikking heeft. De keuze om een reboot te maken is dan ook niet heel verrassend. Hij zal ongetwijfeld veel geld in het laatje brengen.
Maar als je het cynisme over het kapitalisme van Warner Bros. Discovery even aan de kant zet, is er ook een echte reden om Harry Potter opnieuw te verfilmen. Fans die zowel de boeken hebben gelezen als de films hebben gezien roepen het bovendien al jaren: de films laten superveel weg.

Voordeel van de tijd

Het weglaten van details uit het boek is een noodzakelijk onderdeel van de vertaling naar een film. De inhoud van een boek past domweg niet in een film, of het moet een heel dun boekje zijn. Maar dat is niet het geval voor Harry Potter, sommige boeken middenin de reeks zijn zelfs vrij dik.
Toch zijn veel fans al jaren teleurgesteld over sommige dingen die zijn weggelaten. Soms is dat omdat het verhaal minder goed loopt of minder duidelijk is in de film. Met name bij The Order of the Phoenix is de film een geraamte vergeleken met het boek. Ook kun je in de latere films vaak zien dat de films moeite moeten doen om personages en verhaallijnen die eerder weggelaten waren toch nog te introduceren omdat ze belangrijk bleken.
Wat dat betreft heeft de serie een groot voordeel ten opzichte van de film: tijd. Ten eerste is er in een serie meer tijd om alle personages en verhaallijnen uit te werken. Ten tweede is er tijd verstreken sinds het laatste boek is verschenen en weten de makers van de serie beter wat wel en niet weggelaten kan worden zonder later in de knoop te komen.

Zijn de films nog te iconisch?

Maar tijd is ook een nadeel voor de reboot, want er is eigenlijk nog niet genoeg tijd verstreken sinds de originele verfilming. Alles wat deze serie doet gaat niet alleen vergeleken worden met de boeken, maar ook met de films. En het is maar de vraag of de serie erop kan rekenen om bij die vergelijking als winnaar uit de bus te komen.
Want HBO maakt hier geen reboot van een oude filmreeks die praktisch vergeten is, of zo gedateerd is dat een nieuwe versie met een sterke visie wel een upgrade moet zijn. De films, met name de eerdere delen, zijn bepalend voor hoe we denken dat de wereld van Harry Potter eruitziet. Het is niet alleen een oudere generatie die de films kent: een groot deel van de mensen die de reboot gaan kijken, kent de films bijna uit het hoofd.
De serie moet dus een lastige keuze maken: visueel dicht bij de films blijven, of het over een andere boeg gooien. Beide opties zijn niet ideaal. Lijkt de reboot op de films, dan voelt het misschien als een aftreksel en heb je te maken met kritiek van mensen die sommige details minder geslaagd vonden. Maar als je helemaal opnieuw verzint hoe Zweinstein eruitziet, moet het een heel sterk ontwerp zijn om te concurreren met wat we uit de film kennen.

De kwestie J.K. Rowling

Dan hebben we het nog niet gehad over misschien wel de lastigste kwestie in dit hele verhaal: J.K. Rowling werkt mee aan de serie. Meestal zou de betrokkenheid van de originele maker een onbetwist pluspunt zijn, maar we hebben hier te maken met een schrijver die in de laatste jaren nogal controversieel is geworden. De kritiek op de schrijver komt bovendien best vaak uit de hoek van grote Harry Potter-fans.
De hele discussie is een te groot onderwerp voor dit artikel. Maar we durven wel te zeggen dat een groot deel van de mensen die 10 jaar geleden misschien graag een serie had willen zien, nu weigert te kijken vanwege Rowlings betrokkenheid.
Een deel van het publiek dat wel kijkt zal extra gespitst zijn op elementen in de serie die je als problematisch kunt zien. In het social media-tijdperk kan dat ervoor zorgen dat de sfeer onaangenaam is wanneer de serie uitkomt. Daarmee bedoelen we nog niet eens dat mensen met kritiek de boel verpesten, maar dat de scheur in het fandom die toch al is ontstaan door de kwestie-Rowling, nu Last Jedi-achtige proporties aan kan gaan nemen.
harry potter deathly hallows hermione emma watson

Harry Potter reboot heeft nog een lange weg te gaan

Hoe het Harry Potter-fandom daadwerkelijk gaat reageren op de reboot is nu nog afwachten. De serie komt pas over een paar jaar uit en op dit moment is er nog niet eens een cast. Maar het ligt echt wel in de lijn der verwachting dat de release een belangrijk moment wordt voor de Harry Potter-franchise.

Populair Nieuws

Laatste Reacties